Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον Τέξτορ, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο ιδιοκτήτη της Ολιμπίκ Λιόν, καταβάλλοντας 800 εκατομμύρια ευρώ, στοιχηματίζει ότι μπορεί να λύσει το χρηματικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου.

«Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο έχει να κάνει πολύ με τα χρήματα», είπε ο Αμερικανός επιχειρηματίας στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.
Με σπουδαίο υπόβαθρο στην τεχνολογία, ο Τέξτορ πιστεύει ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να παράγουν έσοδα από νέες πηγές, εκτός από τις πωλήσεις εισιτηρίων, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγιών. Ο ζάμπλουτος Τέξτερ, ελέγχει τη βελγική Μόλενμπεκ, τη βραζιλιάνικη Μποταφόγκο και έχει ένα μερίδιο 40 % στην Κρίσταλ Πάλας.
Ενώ έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της πρώτης ομάδας της Κρίσταλ Πάλας μερικές φορές, ο Τέξτορ λέει ότι έχει πάει στην ακαδημία Νέων σε 50 διαφορετικές περιπτώσεις!
«Αυτό σας λέει πραγματικά ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου, μου αρέσει η πλευρά της ανάπτυξης των νέων του αθλήματος», είπε. «Η στρατηγική μας είναι ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια «οικογένεια» συλλόγων υψηλής συνεργασίας που δουλεύουν για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη ταλέντων απ΄όλο τον κόσμο».

Η Λιόν έχει δημιουργήσει περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφικά τέλη από την πώληση παικτών που έχουν εκπαιδευτεί στον σύλλογο από τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με το CIES Football Observatory. Οι περισσότεροι μεγάλοι σύλλογοι με βαθιά τσέπη, πληρώνουν υπερβολικά για κορυφαία ταλέντα και η Λιόν τους… διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις, με το αζημίωτο βέβαια.

Η Λιόν έχει κερδίσει περίπου 686 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση παικτών από το καλοκαίρι του 2012, έναντι 439 εκατ. ευρώ εξόδων την ίδια περίοδο, η δεύτερη θέση στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Η λύση στο χρηματικό πρόβλημα του αθλητισμού; «Μία είναι η λύση: Πρέπει να φέρουμε περισσότερο κεφάλαιο στην εξίσωση», είπε ο Τέξτορ. «Αλλά αν μπορέσουμε να βρούμε 11 παίκτες σε αυτόν τον κόσμο που είναι καλύτεροι από αυτούς που μπορείς να αγοράσεις, μπορούμε και να κερδίσουμε αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά».