Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ θα πραγματοποιηθεί φέτος για 32η χρονιά στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.
Στον αγώνα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα πάρουν μέρος μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων απ΄όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στο «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα συμμετάσχουν 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες. Ανάμεσα τους είναι και πολλοί που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση. Μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.
Νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν στον φετινό αγώνα, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001). Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006).
Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Dean Karnazes, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και τον Αμερικανό Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.
«Έχω μαζί μου Ελληνικά προϊόντα, όπως τα σύκα. Τρέχω τον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Προπονούμε και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κατάγομαι από την Αρκαδία. Είναι μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω σε αυτόν τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Θα το κάνω όσο πιο παραδοσιακά γίνεται μέχρι τη Σπάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dean Karnazes.
Η διαδρομή στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του αγώνα.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα. Με χρήση chips και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet.