Στον προημιτελικό γύρο του απλού ολοκληρώθηκε το υπέροχο «ταξίδι» της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν, στην Αλγερία.

Την Πέμπτη 30/06, στην τελευταία μέρα του τουρνουά, η Κατερίνα Τόλιου και ο Γιάννης Σγουρόπουλος τα έδωσαν όλα για την είσοδο στην 4άδα ώσπου κάμφθηκαν στη νοκ άουτ φάση από σπουδαίους αντιπάλους και πλασαρίστηκαν στις, τιμητικές αναμφίβολα, θέσεις 5-8. Η Τόλιου έχασε με 4-2 σετ από την Ισπανίδα Μαρία Ξιάο και επανέλαβε τη θετική πορεία της Ταρραγόνα το 2018. Ο Σγουρόπουλος αποκλείστηκε με 4-1 σετ από τον Πορτογάλο Ζοάο Ζεράλδο, αλλά πήγε ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τους Μεσογειακούς του 2018. Σπουδαιότερη στιγμή βεβαίως, στο γεμάτο αγωνιστικό 5νθήμερο στο Centre Mohammed Ben Ahmed, το πρωτοφανές χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό, που ήρθε από τους άνδρες. Για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο δε, που είχε την ατυχία να ασθενήσει μετά το αγώνισμα και να χάσει τους ομίλους του απλού, δεν είναι αμελητέο ότι χωρίς να είναι στην καλύτερη κατάσταση κατάφερε δύο μέρες μετά να βγει νικητής στο ταμπλό της «παρηγοριάς». Σε μία ακόμα διεθνή διάκριση για το άθλημα ήταν στον πάγκο ο εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών Κώστας Βατσακλής.

Πρώτος χρονικά μπήκε στα τραπέζια του προημιτελικού γύρου ο Σγουρόπουλος (νούμερο 175 στην παγκόσμια κατάταξη). Είχε προχωρήσει ως νικητής ομίλου από το στάδιο 2 και κληρώθηκε με τον Ζοάο Ζεράλδο, το 2ο φαβορί του αγωνίσματος, που είχε προκριθεί με τη 2η θέση από το δικό του γκρουπ. Οι δύο πρωταθλητές είχαν συναντηθεί και στα ημιτελικά του ομαδικού τη Δευτέρα με τον Σγουρόπουλο να προηγείται 2-0 σετ και 7-4 στους πόντους, αλλά να δέχεται ανατροπή για το 3-2.

Στα ατομικά και στο σύστημα του καλύτερου των επτά σετ ο αριστερόχειρας Πορτογάλος έδειξε πιο έτοιμος σε σχέση με την αναμέτρηση στο ομαδικό. Έκανε πολύ καλή αρχή κι όταν ευτύχησε να πάρει και το 2ο σετ στην παράταση απέκτησε σοβαρό πλεονέκτημα. Ο Ελευσίνιος άσος έβγαλε κάποια κούραση από τα πολλά και συνεχόμενα ματς στο τουρνουά και μοιραία επηρεάστηκε και η συγκέντρωσή του.

Σε αντίθεση με τον Πορτογάλο δεν εκμεταλλεύτηκε το σερβίς του όσο έπρεπε και αμέσως μετά βρέθηκε στο 0-3 σετ. Μείωσε προσωρινά αλλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω (8-11, 10-12, 6-11, 11-6, 7-11). Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών ολοκληρώνει το τουρνουά με εξαιρετικό απολογισμό. Ηγήθηκε στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας για την 3η θέση, ενώ για να προχωρήσει ένα στάδιο παραπάνω στο απλό, σε σχέση με τους Μεσογειακούς του 2018, είχε μόνο νίκες στις δύο φάσεις των γκρουπ.  

Ο 27χρονος Ζεράλδο (Νο 42 στον κόσμο) έχει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, δύο χρυσά μετάλλια στο ομαδικό με την Πορτογαλία, το 2014 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το 2015 στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Το 2022 είχε καλή εμφάνιση στο Contender του Μουσκάτ στο Ομάν και κατετάγη στις θέσεις 9-16 του απλού.

Λίγη ώρα αργότερα αγωνίστηκε στην 8άδα η Τόλιου (νούμερο 189 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη), που επίσης ήξερε ότι εφόσον παρουσιάστηκε σε καλή φόρμα στην Αλγερία μπορούσε να εγείρει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αυτό έδειξε και στο τραπέζι κόντρα στην Ξιάο (Νο 79 στον κόσμο) και ήταν απόλυτα ανταγωνιστική από την αρχή ως το τέλος κυνηγώντας την πρόκριση στα ημιτελικά. Βρέθηκε να χάνει 2-0 (με πολύ κλειστά σκορ) κι αργότερα 3-1, μείωσε δύο φορές και τελικά ήταν η αριστερόχειρας αντίπαλος, που είχε τη μπαλιά παραπάνω απέναντι στην άμυνα στα κρίσιμα σημεία (10-12, 8-11, 12-10, 5-11, 11-4, 6-11). Η Τόλιου μπορεί φυσικά να έχει την ικανοποίηση ότι βρέθηκε ξανά στην πρώτη 8άδα του θεσμού, όπως πριν από τέσσερα χρόνια στην Ισπανία και πέρασε τις δύο φάσεις των ομίλων με ισοβαθμίες στην κορυφή και σπουδαίες νίκες (όπως κόντρα στην Αιγύπτια Χάνα Γκόντα, το νούμερο 2 του τουρνουά).     

Η Μαρία Ξιάο Γιάο, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είχε αναδειχτεί «χρυσή» Μεσογειονίκης στο ομαδικό γυναικών το 2018. Γεννήθηκε τον Μάιο του 1994 στην Calella της Ισπανίας από Κινέζους γονείς, που ήταν επαγγελματίες αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και είχαν αφήσει τη χώρα τους για ν’ αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στο άθλημα.