Στα 650 με 700 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια διαφυγή των δημοσίων εσόδων μόνο από τα καπνικά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και εκτιμάται ότι με την εγκατάσταση ακτίνων X στα ελληνικά τελωνεία, στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, θα μπουν αυτά τα χρήματα στα δημόσια ταμεία και θα παταχθεί δραστικά και συνολικά το λαθρεμπόριο.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, συζήτησαν το θέμα και όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, η εγκατασταση και λειτουργία του συστήματος ακτινών X θα προωθηθεί άμεσα με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η Διυπουργική Eπιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι, νωρίτερα από το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και θα εγκατασταθούν τα πρώτα 10 συστήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Το σύστημα, με συνολικό προϋπολογισμό 30 με 40 εκατ. ευρώ θα εγκατασταθεί στα λιμάνια και τις μεγάλες πύλες ειδόδου της χώρας και θα αφορά και αυτοκινούμενη τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι φυσικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενδεικτικά αναφέρεται ότι, μόνο από τα καπνικά προιόντα, εκτιμάται πως θα μπούν στα δημοσια ταμεια 650 με 700 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μηταράκης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπέβαλε πρόταση προς την αρμόδια Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου “Ολοκληρωμένο Σύστημα – Υπηρεσίες Καταγραφής Διερχόμενων Οχημάτων και Ανίχνευσης Φορτίων” στα τελωνεία της χώρας (x-ray scanners), με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
«Η προτεινόμενη σύμπραξη έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εντεινόμενων ενεργειών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό των σχετιζόμενων με αυτό διαφυγόντων εσόδων. Το έργο θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, προμήθεια, θα είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια καλή λειτουργία του συστήματος για 12 έτη. Θα αμείβεται στη βάση της λειτουργικότητας του συστήματος από το ελληνικό δημόσιο. Η υλοποίηση και εφαρμογή της σχετικής Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, εκτός από την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας, αναμένεται να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις σχετικές διαδικασίες» δήλωσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο και επισήμανε: “Αντίθετα, υπάρχει η πλήρης πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, σε κάθε μορφή, όπως αποδεικνύεται και σήμερα”.
Από την πλευρά της, η κυρία Σαββαΐδου είπε: “Με την υλοποίηση του έργου των αυτοκινούμενων ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου μέσω ΣΔΙΤ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η αύξηση του ποσοστού διενεργούμενων μη παρεμβατικών ελέγχων επί των διακινούμενων φορτίων θα οδηγήσει στη μείωση των δομών παραβατικότητας, στον περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου, στη βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών, καθώς και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με θετικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας”.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας.
Πηγή: www.news.gr