Από εκείνη την ώρα άρχισε να παίρνει τις πτήσεις επιστροφής με διαφορετικές κατευθύνσεις και η τελευταία αναχώρησε για την Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 14/07. Η διάθεση καλή, η ικανοποίηση από την προσπάθεια διάχυτη, αλλά και κάποια πίκρα, που χάθηκαν καλές ευκαιρίες για ουσιαστικότερα αποτελέσματα. Με τρία εθνικά συγκροτήματα, για παράδειγμα, να παλεύουν μέχρι την τελευταία μέρα για την άνοδο στην Α κατηγορία και με τον έφηβο Μανωλόπουλο να πλησιάζει στην είσοδο στα προημιτελικά του διπλού. Η ιστοσελίδα της ΕΦΟΕπΑ ζήτησε τα συμπεράσματα για την ελληνική συμμετοχή από τον εθνικό ομοσπονδιακό προπονητή των γυναικών Γιώργο Καρύτσα και τον προπονητή της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Πεύκης Χρήστο Βατσακλή. Αρχηγός αποστολής παράλληλα ο πρώτος και κόουτς στις νεάνιδες, υπεύθυνος στους παίδες, αλλά και για την κοινή προετοιμασία των διεθνών στο ΣΕΦ ο δεύτερος, σχολίασαν τα πεπραγμένα στα κορίτσια και τα αγόρια αντίστοιχα. Επιπλέον όμως, κλήθηκαν (με δεδομένη και τη σημαντική εμπειρία τους στον θεσμό)…
να κάνουν επισημάνσεις για την αγωνιστική μας εικόνα σε σχέση με το καλύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για το πώς μπορεί γενικότερα να έρθει η βελτίωση στη χώρα μας στις νεαρές ηλικίες. Η αφορμή για τέτοιες εκτιμήσεις απλή: Ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας το δείχνει σε όλους τους τόνους πια ότι δίνει βάρος στην ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια εξασφάλισε οικονομικά τις καλύτερες προϋποθέσεις για το Βαλκανικό και τώρα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ στη Σερβία ολοκληρώθηκε ένας κύκλος τεσσάρων σημαντικών διοργανώσεων από την παμπαιδική έως την εφηβική κατηγορία. Είναι μεγάλος στόχος λοιπόν, να έρθει η πρόοδος στις μικρές ηλικίες και γιατί όχι νέα μετάλλια στον κορυφαίο θεσμό, όπου πριν από λίγα χρόνια ο Γιάννης Σγουρόπουλος μάς χάρισε μοναδικές στιγμές με τους διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο απλό εφήβων (2017 και 2018). Θυμίζουμε ότι υπεύθυνοι των ομάδων στο Ευρωπαϊκό ήταν επίσης ο Κώστας Μαδέσης στους εφήβους και ο Μιχάλης Αγγελίδης στις κορασίδες.
ΚΑΡΥΤΣΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΩΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ»
«Τα αποτελέσματα στο Βελιγράδι μας αφήνουν κάπως στεναχωρημένους. Χάσαμε αρκετά παιχνίδια, που θα μας έδιναν την δυνατότητα να διεκδικήσουμε κάτι ουσιαστικότερο, ίσως και κάποιο μετάλλιο. Οι αθλητές μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μέρα με την ημέρα ήταν και καλύτεροι», τόνισε ο Γιώργος Καρύτσας, που ως αρχηγός αποστολής ενέταξε στο αρχικό του σχόλιο και τον απολογισμό των αγοριών.
Από κει και πέρα ο παλιός διεθνής αθλητής θέλησε ν’ αποδώσει με λίγα λόγια τη δική του ουσία: «Σχετικά με κομμάτια, στα οποία θέλουμε βελτίωση, θα έλεγα κάτι, που σίγουρα αφορά τα κορίτσια, αλλά νομίζω και τα αγόρια. Υπάρχει σοβαρή υστέρηση στη δύναμη, στην υποδοχή, στο παιχνίδι μέσα στο τραπέζι και στο σερβίς.
Σε ό,τι αφορά το τί πρέπει να βελτιώσουμε θα είμαι σύντομος και θα σας πω ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απλά χρειάζεται:
1) Επιμόρφωση και άνοδος τού επιπέδου των προπονητών.
2) Ανάπτυξη στις μικρές κατηγορίες αθλητριών -των.
3) Περισσότερη και ποιοτικότερη δουλειά.
4) Αναδιαμόρφωση των εσωτερικών πρωταθλημάτων».
Ο Χρήστος Βατσακλής στάθηκε αρχικά στο άριστο κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ όλων των μελών της αποστολής και είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε αρχίσει την κοινή προετοιμασία μας στις 18 Ιουνίου στο ΣΕΦ και σήμερα, μετά από 27 μέρες, που ήμασταν κάθε μέρα μαζί, θα έλεγα ότι καταφέραμε παρά πολλά πράγματα σε αγωνιστικό επίπεδο! Μας βοήθησε αυτή η προετοιμασία να γίνουμε καλύτεροι αθλητές και μία μεγάλη οικογένεια! Το κλίμα στην αποστολή ήταν υπέροχο. Χθες στο ξενοδοχείο έκλαιγαν τα παιδιά που θα χωρίζαμε και θα πήγαινε ο καθένας στον τόπο του και θα χάλαγε η παρέα μας!
Αναφορικά με την εμφάνιση και τα αποτελέσματα μίλησε πρώτα για τους εφήβους: «Ανέβηκαν 6 θέσεις και κατέλαβαν τη 19η. Πήγαμε σίγουρα πιο καλά, όμως είχαμε μία μεγάλη ατυχία: Ο βασικός αθλητής Μανωλόπουλος αρρώστησε μετά το δεύτερο ματς του ομίλου και δύο μέρες είχε πυρετό. Δεν αγωνίστηκε στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Δανία, όπου χάσαμε παρά πολύ δύσκολα κι έτσι τα παιδιά δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν την άνοδο στην Α κατηγορία. Επίσης ο πρώτος μας αθλητής, ο Μαδέσης, στο νοκ άουτ του απλού με τον Ιταλό, είχε μία αδιαθεσία μετά το νικηφόρο πρώτο σετ και τον επηρέασε στην απόδοση του. Γενικά σε ατομικό επίπεδο είχαμε τρεις προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό και δύο προκρίσεις στον επόμενο γύρο. Όπως επίσης καταγράφηκε πολύ καλή παρουσία στο διπλό εφήβων, όπου αποκλείσαμε το 3ο φαβορί των αγώνων. Πιστεύω λόγω των εμφανίσεων στο ομαδικό θα μπορούσαμε να περάσουν κάποιοι αθλητές μας άλλο ένα νοκ άουτ στο ατομικό ή στο διπλό. Στόχος του χρόνου είναι η άνοδος στην Α κατηγορία γιατί η βασική μας ομάδα παραμένει η ίδια»!
Για τους παίδες ο 49χρονος προπονητής ανέφερε: «Πήγαμε αρκετά καλά σε σχέση με την περσινή χρονιά, που είχαμε καταλάβει την 30η θέση. Ανεβήκαμε 14 θέσεις, με περισσότερες ομάδες να λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, ενώ τα 2/3 της ομάδας μας έπαιξαν πρώτη φορά στην Ευρώπη! Κέρδισαν το σεβασμό των αντιπάλων και πάλεψαν όλους τους αγώνες, μας μένει όμως μια πίκρα γιατί στο τελευταίο ματς οι άπειροι αθλητές μας δεν απέδωσαν όπως στα προηγούμενα με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν την άνοδο που την ήθελαν παρά πολύ. Με βάση αυτά που είδαν τα μάτια μου πιστεύω ότι οι μικροί αθλητές, που έρχονται του χρόνου θα το καταφέρουν! Έχουμε καλές φουρνιές από πίσω σε αυτήν την κατηγορία. Σε ατομικό επίπεδο πέρασαν οι 2 από τους 3 αθλητές μας στο κυρίως ταμπλό και εκεί πάλι μέτρησε η απειρία και ήρθε ο αποκλεισμός από βατούς αντιπάλους. Ήταν στους «64» και θα μπορούσαν να περάσουν έναν-δύο νοκ άουτ ακόμη».
ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ»
Στην ερώτηση για τις δυσκολίες των μικρών σε κομμάτια των αγώνων ο Βατσακλής απάντησε συνολικά και για τα δύο-τρία πράγματα, τα οποία, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητα ώστε να αποδώσει περισσότερο η δουλειά της ομοσπονδίας και των σωματείων στις αναπτυξιακές κατηγορίες: «Πιστεύω ότι και οι έφηβοι και οι παίδες υστέρησαν στο σερβίς και στη σταθερότητα στους κρίσιμους πόντους των σετ. Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στο σερβίς και στην υποδοχή, όπως επίσης και να γίνουμε πιο γρήγοροι στη μετακίνηση! Με περισσότερη δουλειά από όλους μας (προπόνηση-εκμάθηση) αυτά τα βελτιώνουν τα παιδιά, αλλά θέλει υπομονή και επιμονή συνέχεια σε καθημερινή βάση στην προπόνησή τους! Για να βρούμε το δρόμο και τον τρόπο να χτυπάμε τους αντιπάλους μας πρέπει να γίνουμε εμείς οι προπονητές καλύτεροι στην δουλειά μας, δεν γίνεται να είμαστε μόνο στα λόγια. Πρέπει να ιδρώσουμε πιο πολύ το μπλουζάκι μας την ώρα της προπόνησης. Με καλύτερο προγραμματισμό και όρεξη για πιο σκληρή δουλειά», ανέφερε ο Αθηναίος κόουτς και συμπλήρωσε: «Μίλησα προσωπικά με αρκετούς ξένους προπονητές πάνω-κάτω ίδιες ώρες προπονήσεις κάνουν θα έλεγα. Οι ίδιοι όμως προπονητές εργάστηκαν και πριν έξι χρόνια, που είχα ξαναπάει σε Πανευρωπαϊκό. Δεν αλλάζουν κάθε χρόνο όπως εδώ κι έχουν εικόνα για το τι παίζουν οι αντίπαλοι τους. Απλώς δουλεύουν πιο πολύ στην ενδυνάμωση και δίνουν βαρύτητα και στο ψυχολογικό κομμάτι πάνω στους αθλητές.
Μπορεί η ομοσπονδία μας να προσλάβει έναν αθλητικό ψυχολόγο και να παρακολουθεί τα επιλεγμένα παιδιά που θα στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες μας! Ξεκίνησε μια προσπάθεια πέρσι τον Αύγουστο στο Λουτράκι και σε άλλες πόλεις. Πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε πρόοδο και σε πιο τακτικό χρονικό διάστημα. Να μαζεύουμε τους επιλεγμένους αθλητές κάθε 1,5 μήνα και να κάνουν κοινές προπονήσεις στο ΣΕΦ, μαζί με τους υπεύθυνους προπονητές εθνικών ομάδων και εμάς τους σωματειακούς, που έχουμε αθλητές για να υπάρχει ένας κοινός προγραμματισμός για όλα αυτά τα παιδιά. Όπως επίσης καμπ στις διακοπές των σχολείων τους (6 μέρες – διάλειμμα 2 ημερών – και πάλι 6 μέρες) κοινές προπονήσεις με σπάρινγκ από τους καλούς αθλητές της χώρας μας. Δεν είμαστε πίσω από τους αντιπάλους πιστεύω, είμαι αισιόδοξος, μπορούμε να τους φτάσουμε αν δουλέψουμε πιο σκληρά εμείς οι ίδιοι και οργανωμένα όλοι μαζί! Δηλαδή ομοσπονδία-εθνικοί προπονητές-σωματειακοί προπονητές. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας»!