Στην “Αίγλη” Ζαππείου θα παρουσιασθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το πρόγραμμα για το Eλάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και βεβαίως ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πρέπει να έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ.
Αν το εν λόγω ζευγάρι εισπράττει από διάφορες πηγές π.χ. 200 ευρώ το μήνα, το κράτος θα έρθει και θα του συμπληρώσει αυτό το ποσό για να φθάσει τα 400 ευρώ. Δηλαδή το κράτος αναγνωρίζει ότι η τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με κάτω από 400 ευρώ τον μήνα και κάθε φορά θα έρχεται είτε να δίνει ολόκληρο το ποσό είτε να το συμπληρώνει για να φθάνει αυτό το ποσό. Ουσιαστικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθίσταται και το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγησή του.
Επίσης, σε καμία περίπτωση τα τεκμήρια για αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις που πιθανόν να διαθέτουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ως το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν υπολογίζονται: φόροι, έκτακτη εισφορά, προνοιακά επιδόματα, τεκμήρια, διατροφή ανήλικου τέκνου, καθώς και το 20% μισθού που λαμβάνει ο δικαιούχος.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι το 23,1% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται (μετά και τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, συντάξεων κ.τ.λ.) κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 2.500.000 πολίτες. Η παιδική φτώχεια (άτομα ως 17 ετών) αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς ανέρχεται στο 28,8%. Συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετώπιζε το 2013 το 35,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (από 34,6% το 2012, από 31% το 2011, από 27,7% το 2010 και από 27,6% το 2009).
Πηγή: www.news.gr