Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν έκκληση στους φιλάθλους να φωνάζουν το όνομα της Μάχσα Αμινί στους αγώνες του Ιράν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/11-18/12), λίγες μέρες πριν την έναρξη του στο Κατάρ.

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και οκτώ εβδομάδες από λαϊκές διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα Αμινί, μιας 22χρονης από το Ιράν, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν το πέπλο δημόσια.

Στο Twitter, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Νεγκίν Σιραγκέι κάλεσε τους φιλάθλους να φωνάξουν το όνομα της Μάχσα Αμινί στο 22ο λεπτό κάθε αγώνα που παίζει η ομάδα του Ιράν, σε σχέση με την ηλικία της, για να «υπενθυμίσουν στον κόσμο τι συμβαίνει στο Ιράν».

Ο Μασίχ Αλινεξάντ, ένας Ιρανός ακτιβιστής με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάλεσε επίσης για συμμετοχή σε αυτό το κίνημα.

Σύμφωνα με το Iran Human Rights (IHR), μια ΜΚΟ με έδρα το Όσλο, τουλάχιστον 304 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο το Ιράν στις διάφορες διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Μάσχα Αμνινί.