Ο Ολυμπιακός παρελαύνει αήττητος εκτός έδρας με τους «περσινούς» να είναι σε άλλο επίπεδο, όμως τα ερωτήματα του supporting cast επιμένουν. Γράφει ο Χρήστος Καούρης.

Καθόλου μικρό πράγμα, να βλέπεις στο ημερολόγιο 18 Νοέμβρη και να μην έχεις χάσει ούτε σε ένα ταξίδι. Και μάλιστα όχι όπου κι όπου: Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βιτόρια, χθες το βράδυ στο Μόναχο. Το ματς του Audi Dome ήταν πάνω-κάτω όπως το περίμενε κανείς. Ο Ολυμπιακός έπιασε αιχμάλωτη τη Μπάγερν και το μετέτρεψε σε πασαρέλα για ένα δεκάλεπτο, όμως η συνέχεια ήταν μια κλασική βαυαρική σκυλομαχία, με αρκετό ξύλο και όχι ιδιαίτερη ποιότητα. Εκεί τα πάει τα ματς η Μπάγερν, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που ο δείκτης ποιότητας έχει πέσει αισθητά και που ο υπέροχος Βλάντο Λούτσιτς βλέπει τον χρόνο να ασκεί σαδιστικά επιβραδυντικές δυνάμεις.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν τρεις σε σπουδαία μέρα. Τον ασύγκριτο Βεζένκοφ που τελειώνει το ματς με 43 αξιολόγηση και είσαι σίγουρος πως θα μπορούσε να 50αρήσει για πλάκα αν είχε πάρει 3-4 μπάλες παραπάνω, τον ατσάλινο Γουόκαπ με τους 9 πόντους (3/5 σουτ), τα 6 κλεψίματα και τις 7 ασίστ και φυσικά τον Φαλ, το «βουνό» με τους 16 πόντους (8/10), τα 5 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ. Ο Σλούκας έσπασε το σερί με τις 6 εμφανίσεις με 10+ πόντους και 6+ ασίστ, δεν του μπήκαν τα σουτ (3/13) και παγιδεύτηκε σε κατάχρηση ντρίμπλας αδυνατώντας να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο, κυρίως τον Χάντερ. Ακόμα κι έτσι έγραψε 14π, 3ας, μένοντας μόλις στο ένα λάθος.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε έξω φρενών με την χαλαρότητα της δεύτερης πεντάδας του στο φινάλε της δεύτερης περιόδου, τότε που το 10-0 της Μπάγερν έκανε ένα χαλαρό παιχνίδι 10-15 πόντων να γίνεται συζητήσιμο στο έμπα του δεύτερου μέρους. Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Ολυμπιακός δέχτηκε μαζεμένους πόντους. Οι βασικοί επέστρεψαν μετά την ανάπαυλα, ο Κάναν υποχώρησε στον πάγκο μετά από ένα άστοχο και δύο λάθη σε τρία λεπτά και η πεντάδα Σλούκας/Γουόκαπ/Παπανικολάου/Βεζένκφ/Φαλ έβγαλε σχεδόν 10 αγωνιστικά λεπτά σερί. Στο διάστημα αυτό κυριάρχησε όπως στο πρώτο δεκάλεπτο, έστειλε τη διαφορά ξανά στους 15 (54-69, 31΄), μέχρι που ο κατάκοπος Φαλ έκανε δύο σερί λάθη και ο Μπολομπόι πήρε τη θέση του. Η επόμενη αλλαγή ήταν στα 6:47 για το φινάλε, όταν ο Λαρεντζάκης άλλαξε τον Παπανικολάου και έπαιξε το υπόλοιπο του αγώνα. Η τελευταία αλλαγή ήταν η επιστροφή του Φαλ. Σλούκας, Γουόκαπ και Βεζένκοφ έπαιξαν απνευστί όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Φυσικά αυτό δεν είναι είδηση. Αυτό είναι από πέρυσι το modus operandi του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος σπανίως δίνει ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο σε όποιον έχει περάσει κάτω από τον πήχη στο δεύτερο. Κάπως έτσι οι Μπλακ, Μακίσικ και Πίτερς έμειναν θεατές. Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μην συμπεράνει πως τα κενά αέρος που παρατηρούνται οφείλονται σε ένα βαθμό και από αυτή την επιλογή: στην εξαντλητική και κοστοβόρα σε ενέργεια Ευρωλίγκα είναι φυσιολογικά αδύνατον να μπορεί κανείς να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας και απόδοσης σε τόσο μεγάλα συνεχόμενα διαστήματα. Κάπως έτσι η Μπάγερν κράτησε για 5:11 τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο στην τελευταία περίοδο στο διάστημα μεταξύ 31΄ και 36΄ και με 11-0 ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης (65-69).

Πριν δύο εβδομάδες, είχε ξανασυμβεί. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Βαλένθια και ήταν μπροστά 79-70 στα 5:45 για τη λήξη. Ο πάγκος, όπως και στο Μόναχο, είχε βοηθήσει υποτυπωδώς και οι βασικοί τραβούσαν το κουπί. Οι Ισπανοί έτρεξαν επιμέρους 1-9 σε 4:39, μπήκαν στο ματς και εν τέλει το κέρδισαν με μία σειρά freak γεγονότων. Τόσο τότε όσο και χθες, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε απόλυτα στατικός στην επίθεση του απέναντι σε άμυνα με αλλαγές, με τους χειριστές (Σλούκα-Γουόκαπ) να μην μπορούν να επιτεθούν στο εξωτερικό mismatch και την άμυνα προετοιμασμένη για την λόμπα στον ψηλό. Καθόλου τυχαία, στο παιχνίδι με την Μπάγερν ο Ολυμπιακός πήρε τους λιγότερους πόντους του φέτος από τον πάγκο (25, οι 14 του Σλούκα), ενώ οι αμέσως λιγότεροι ήταν οι 27 κόντρα στην Βαλένθια.

Με δεδομένες τις χαμηλές πτήσεις του Μακίσικ στο ξεκίνημα και την ασταθή συνεισφορά των Κάναν/Πίτερς/Μπλακ/Μπολομπόι, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αναδεικνύεται φέτος σε παίκτη – κλειδί της ομάδας, αφού είναι προσώρας ο μοναδικός που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα από τον πάγκο με άμυνες και πόντους.

«Μα τι κάθεσαι και αναλύεις τώρα σε ομάδα που έχει 4-0 εκτός έδρας, 6-2 συνολικά και έχει στρογγυλοκαθίσει στη δεύτερη θέση». Μπορεί να έχετε και δίκιο. Τραβάω λοιπόν και εγώ για ύπνο, γιατί φοβάμαι πως ο δείκτης βενζίνης έχει μπει στη ρεζέρβα από το πηγαινέλα στην κεντρική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.