Οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων της Δανίας και της Γερμανίας θα φορούν περιβραχιόνια "One Love" στα γήπεδα του Κατάρ.

Το Κατάρ έχει δεχθεί έντονη κριτική από ορισμένα κράτη που συμμετέχουν στο Μουντιάλ σχετικά με το ιστορικό του για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες, τις γυναίκες και την LGBTQ κοινότητα.

«Γνωρίζω ότι ο αρχηγός μας θα φορά το περιβραχιόνιο του One Love», είπε ο Δανός μέσος, Κρίστιαν Έρικσεν, για τον «κάπτεν» των «Βίκινγκ», Σιμόν Κγιάερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ντόχα. «Ποιες θα είναι οι συνέπειες, δεν ξέρω, αλλά θα δούμε», πρόσθεσε ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA, ο εξοπλισμός της κάθε εθνικής ομάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες.

Ο Γερμανός γκολκίπερ και αρχηγός της Εθνικής, Μάνουελ Νόιερ, υποστήριξε σήμερα ότι σχεδιάζει να φορέσει το περιβραχιόνιο. «Έχουμε την υποστήριξη της γερμανικής FA, του προέδρου μας και των υπευθύνων και έτσι δεν φοβόμαστε», είπε και συνέχισε: «Δεν είμαστε οι μόνοι (που φοράμε το περιβραχιόνιο). Θέλουμε να κάνουμε μια κοινή παρουσία.»

Η FIFA προέτρεψε τις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο στο Κατάρ και να μην αφήσουν το άθλημα να παρασυρθεί σε αυτό που αποκάλεσε «ιδεολογικές ή πολιτικές μάχες.»

Το ανώτατο όργανο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου απέρριψε ήδη το αίτημα της Δανίας να προπονείται στη διάρκεια της διοργάνωσης με φανέλες που θα περιέχουν τις λέξεις «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.»

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες στο Κατάρ και τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τριών ετών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μέλη της LGBTQ κοινότητας του Κατάρ έχουν αναφέρει ότι κρατούνται. Η συγκεκριμένη ομάδα κατηγόρησε επίσης τις αρχές ότι διέταξαν ορισμένες τρανς γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία… μετατροπής.

Αξιωματούχος του Κατάρ επέκρινε την έκθεση του HRW ότι περιέχει ψευδείς πληροφορίες και είπε ότι η χώρα δεν αδειοδοτεί ούτε λειτουργεί κέντρα μετατροπής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δείξει την υποστήριξή τους με ένα λογότυπο στο χρώμα του ουράνιου τόξου μέσα στο προπονητικό τους κέντρο.

Οι διοργανωτές του τουρνουά ισχυρίζονται ότι όλοι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το παρελθόν τους, είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, ενώ προειδοποιούν επίσης για τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής.