Συνέντευξη Τύπου για μια θεσμική απάντηση στις παράνομες παρακολουθήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Στην θεσμική αντεπίθεση περνά η Χαριλάου Τρικούπη μετά το τσουνάμι συνεχών αποκαλύψεων στον φιλοκυβερνητικό και αντικυβερνητικό Τύπο σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και βασικό θύμα των παρακολουθήσεων εμφανίζεται πλέον δικαιωμένος από τη θεσμική στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για την πρωτοφανή αντιθεσμική και καθεστωτική πρακτική της σε μια υπόθεση που σκιάζει την πολιτική ζωή της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ που δόθηκε σε διαβούλευση, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νομοθέτημα.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας στο πλευρό του τον ομότιμο Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος μαζί με άλλους έγκριτους συνταγματολόγους ανέδειξε το βαρύτατο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς από την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων και τις ευθύνες του πρωθυπουργού, παραχωρεί σήμερα εφ’όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω ΕΥΠ και το συγχρονισμό τους με το κακόβουλο λογισμικό predator (11 το πρωί, “Ελληνικός Κόσμος”, Πειραιώς 254 – Ταύρος). Εκεί θα βρίσκονται και οι νομικοί εκπρόσωποι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέντευξη Τύπου θα αναλυθούν τα νομικά βήματα του κ. Ανδρουλάκη, πως αυτά καθοδήγησαν εν πολλοίς τις εξελίξεις (όπως για παράδειγμα η διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς του για το λογισμικό Predator στη ΑΔΑΕ, οπότε και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της παρακολούθησης του και από την ΕΥΠ). Επιπλέον θα αξιολογηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Προτάσεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΕΥΠ

Ειδικά για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ που δόθηκε σε διαβούλευση, το ΠΑΣΟΚ ζητά τα εξής, διαφορετικά δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: Κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφάλειας, πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη, να μην υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, η τελική απόφαση παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνεται από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Σημειώνεται ότι σε άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, ο Ν. Ανδρουλάκης προϊδέασε για το πολιτικό του στίγμα σημειώνοντας ότι “υπό τον φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πίεση των συντεταγμένων πολιτικών και νομικών ενεργειών που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου που παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, δε θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος αλλά τα διαιωνίζει απροκάλυπτα. Σε μία άτακτη υποχώρηση, αναίρεσε τους επικίνδυνους για τη Δημοκρατία μας αφορισμούς πολλών κυβερνητικών στελεχών, όπως της κυρίας Μπακογιάννη που έσκιζαν τα ιμάτιά τους στα τηλεοπτικά παράθυρα υποστηρίζοντας αλαζονικά ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και επαρκές”.

Πηγή: THE TOC