Η τεχνολογία, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι αλλαγές που επιφέρει, δε σταματούν να μας εκπλήσσουν! Η χρήση drones ως βασικός δίαυλος μεταφοράς ή η αξιοποίηση των deepfakes για την επίλυση εγκλημάτων, αποτελούν κάποια απλά παραδείγματα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, και, πολλές φορές, ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας. Τα όρια αυτά, όμως, ξεπερνούν και τεχνολογικά δρώμενα, τόσο από το παρόν όσο και το παρελθόν, τα οποία, ίσως, δε γνώριζες καν!
Πάμε να δούμε, λοιπόν, 30 τεχνολογικά facts που λίγο πολύ, είναι… κουλά!
1. Το λογότυπο του Firefox δεν είναι αλεπού
Μια κοινή, λανθασμένη πεποίθηση αφορά στο λογότυπο του Firefox, που στην πραγματικότητα δεν είναι αλεπού (και ας αναφέρεται το fox στο όνομα), αλλά ένα κόκκινο πάντα!
2. Η Nintendo έφτιαχνε τραπουλόχαρτα
Η Nintendo ιδρύθηκε το 1889 ως εταιρεία τραπουλόχαρτων. Στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών εισήλθε μόλις το 1978.
3. 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν dial up
Μια μελέτη που έγινε το 2017, διαπίστωσε ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη μορφή dial up, ώστε να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόκειται κυρίως για κατοίκους της αγροτικής Αμερικής, όπου το διαδίκτυο είναι αναξιόπιστο και ακριβό.
4. Γίνονται περίπου 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις Google την ημέρα
Το 7,2 τοις εκατό αυτής της επισκεψιμότητας, προέρχεται από άτομα που αναζητούν τον όρο «Google».
5. Το πρώτο tweet της Google ήταν γραμμένο σε δυαδικό σύστημα
Το πρώτο tweet της Google έγινε το 2009, και πολλοί το θεώρησαν ανόητο! Μεταφρασμένο από το δυαδικό στα Αγγλικά, έγραφε, “I’m feeling lucky”.
I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ— Google (@Google) February 26, 2009
6. Η Motorola παρήγαγε το πρώτο κινητό τηλέφωνο χειρός
Και το πρώτο τηλεφώνημα ήταν… στον αντίπαλό της! Στις 3 Απριλίου 1973, ο Martin Cooper, ερευνητής και στέλεχος της Motorola, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση κινητής τηλεφωνίας από φορητό συνδρομητικό εξοπλισμό, καλώντας τον αντίπαλό του, Joel S. Engel, των εργαστηρίων Bell (AT&T).
7. Η Apple σχεδίαζε, αρχικά, ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο σε σχήμα μήλου
Πριν από το, γνωστό σε όλους, σχέδιο του iPhone, η Apple κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ένα σχέδιο τηλεφώνου σε σχήμα πραγματικού μήλου. Για την ακρίβεια, ήταν ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο, που όταν έκλεινε θα έμοιαζε με το λογότυπο της Apple.
8. Η Nokia πουλούσε χαρτί υγείας
Πριν η Nokia αρχίσει να πουλάει κινητά τηλέφωνα, κατασκεύαζε μια σειρά από άλλα είδη, όπως χαρτί υγείας, ελαστικά, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά.
9. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα παρά τουαλέτες
Από τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, περισσότεροι από 6 δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε ένα, τουλάχιστον, κινητό τηλέφωνο. Τα νούμερα αυτά έρχονται σε σύγκριση με τα μόλις 4,5 δισεκατομμύρια, που έχουν πρόσβαση σε μια τουαλέτα.
10. Το Android κατέχει πάνω από το 70% του μεριδίου αγοράς λειτουργικών συστημάτων
Σου φαίνεται πολύ; Κι όμως, είναι αλήθεια!
11. Πάνω από 90% του παγκόσμιου χρήματος, είναι ψηφιακό
Μεταξύ πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ηλεκτρονικών αγορών και κρυπτονομισμάτων, μόνο το 8% είναι χρήμα σε φυσική μορφή.
12. Σε κάθε διαφήμιση iPhone, η ώρα ορίζεται στις 9:41
Κάθε διαφήμιση για ένα iPhone της Apple, δείχνει την ώρα 9:41. Ο λόγος; Αυτή είναι η στιγμή που ο Steve Jobs ανακοίνωσε το πρώτο iPhone, το 2007.
13. Το πληκτρολόγιο QWERTY σχεδιάστηκε για να προλαμβάνει κολλήματα των γραφομηχανών
Την περίοδο που πρωτοεμφανίστηκαν οι γραφομηχανές, η πολύ γρήγορη πληκτρολόγηση ήταν πιθανό να μπλοκάρει τα πλήκτρα. Για να αποφευχθεί αυτό, εισήχθη το QWERTY, το οποίο τοποθετούσε τους βραχίονες γραμμάτων, που ήταν πιθανό να κολλήσουν μαζί, μακριά τον ένα από τον άλλο. Extra fact: η λέξη ‘Typewriter’ είναι η μεγαλύτερη λέξη που μπορείς να πληκτρολογήσεις σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY, χρησιμοποιώντας μόνο μία από τις σειρές στο πληκτρολόγιό σου.
14. Ο μέσος χρήστης υπολογιστή, ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόλις 7 φορές το λεπτό
Λέγεται ότι όταν καθόμαστε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας επτά φορές το λεπτό, αντί για τις συνηθισμένες 20. Γι’ αυτό μπορεί να έχεις παρατηρήσει, ότι τα μάτια σου στεγνώνουν περισσότερο όταν εργάζεσαι μπροστά σε οθόνη.
15. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση έγινε το 1925
Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αναγνωρίσιμων ανθρώπινων προσώπων έγινε το 1925, από τον Σκωτσέζο μηχανικό John Logie Baird.
16. Το 35% του διαδικτύου χρησιμοποιεί WordPress
Από το 2020, πάνω από 455 εκατομμύρια ιστότοποι χρησιμοποιούν το WordPress ως CMS τους. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς του WordPress, είναι το 35% όλων των ιστοσελίδων στον κόσμο!
17. Αποστέλλονται 350.000 tweets ανά λεπτό
Κάθε δευτερόλεπτο, κατά μέσο όρο, περίπου 6.000 tweets «τιτιβίζουν» στο Twitter: κάτι που αντιστοιχεί σε πάνω από 350.000 tweets ανά λεπτό, 500 εκατομμύρια tweets την ημέρα και περίπου 200 δισεκατομμύρια tweets ετησίως.
18. Το όνομα Google δημιουργήθηκε κατά λάθος
Aρχικά, υποτίθεται ότι ονομαζόταν «Googol» (όπου Googol το ψηφίο 1, ακολουθούμενο από 100 μηδενικά). Οι ιδρυτές έλεγξαν αν αυτό το domain name ήταν ήδη κατειλημμένο, αλλά κατά λάθος αναζήτησαν το «google.com» αντί για το «googol.com». Εν τέλει, τους άρεσε το όνομα και το κατοχύρωσαν στις 15 Σεπτεμβρίου 1997.
19. Στο YouTube ανεβαίνουν βίντεο με συνολική διάρκεια μεγαλύτερη των 500 ωρών, κάθε λεπτό
Από τον Μάιο του 2019, περισσότερες από 500 ώρες βίντεο ανέβαιναν στο YouTube, κάθε λεπτό. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 30.000 ώρες νέου περιεχομένου ανά ώρα.
20. Η Google νοικιάζει κατσίκες για να αντικαταστήσει τα χλοοκοπτικά
Κάθε τόσο, η Google νοικιάζει περίπου 200 κατσίκες και τις αφήνει να περιφέρονται στην πανεπιστημιούπολή της για μια εβδομάδα, ώστε να φάνε το γρασίδι. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι οι κατσίκες κοστίζουν περίπου το ίδιο με τα χλοοκοπτικά μηχανήματα.
21. Η πρώτη φωτογραφία χρειάστηκε 8 ώρες για να εμφανιστεί
Η φωτογραφία με τον τίτλο «Θέα από το παράθυρο στο Le Gras», λέγεται ότι είναι η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία στον κόσμο, τραβηγμένη μεταξύ 1826 και 1827 από τον Nicéphore Niépce. Λόγω τεχνικών περιορισμών, χρειάστηκαν 8 ώρες για να μπορέσει να εμφανιστεί. Extra fact: εξαιτίας του μεγάλου αυτού χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι επέλεγαν να μην χαμογελούν στις φωτογραφίες – καθώς θα χρειαζόταν να μείνουν ακίνητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
22. 1 στα 12 εκατομμύρια ανεπιθύμητα emails λαμβάνουν απάντηση
Υπολογίζεται ότι για κάθε 12,5 εκατομμύρια spam emails που αποστέλλονται, απαντά μόνο ένα άτομο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, μέχρι να σκεφτείς ότι πάνω από 14 δισεκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα, αποστέλλονται σε καθημερινή βάση.
23. Μια γυναίκα έκοψε, κατά λάθος, το internet σε δύο χώρες
Το 2011, μια 75χρονη γυναίκα στη Γεωργία έψαχνε για χαλκό, όταν κατά λάθος έκοψε ένα καλώδιο που «όδευε» προς την Αρμενία. Το αποτέλεσμα; Τόσο η Γεωργία όσο και η Αρμενία, παρουσίασαν μεγάλες διακοπές στο internet τους.
24. Ζεις πάντα στο παρελθόν
Όλα όσα βιώνεις αυτή τη στιγμή συνέβησαν, στην πραγματικότητα, πριν από 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον David Eagleman στο Baylor College of Medicine, διαπίστωσε ότι η συνείδησή μας υστερεί 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου έναντι των πραγματικών γεγονότων.
25. Ο Mark Zuckerberg έχει κοκκινοπράσινη αχρωματοψία
Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα που βλέπει καλύτερα είναι το μπλε! Και ναι, καλά το σκέφτηκες: αυτός είναι ο λόγος που το μπλε χρώμα κυριαρχεί στο Facebook.
26. Το Facebook θα πληρώσει 500$ εάν βρεθεί κάποιο σφάλμα στον κώδικά του
Εάν κάποιος βρει σφάλμα ασφαλείας στον κώδικα του Facebook, η εταιρία είναι πρόθυμη να πληρώσει 500$ για να της το πει!
27. Το Twitter, η Wikipedia και η AOL IM κατέρρευσαν όταν πέθανε ο Michael Jackson
Η Google πίστευε αρχικά ότι τα εκατομμύρια αιτήματα αναζήτησης, σήμαιναν ότι η μηχανή αναζήτησής της ήταν υπό επίθεση DDoS και απέκλεισε τις αναζητήσεις που σχετίζονταν με τον Michael Jackson, για 30 λεπτά. Το Twitter, όπως και η Wikipedia, ανέφεραν συντριβή στις 3:15 μ.μ. (την ώρα θανάτου του Michael Jackson, δηλαδή), ενώ το AOL Instant Messenger κατέρρευσε για 40 λεπτά.
28. Η Samsung ξεκίνησε ως παντοπωλείο
Ο δημοφιλής κολοσσός ξεκίνησε ως παντοπωλείο, τον Μάρτιο του 1938. Στη δεκαετία του 1960, εισήλθε στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών.
29. Το Spam Mail πήρε το όνομά του από το κονσερβοποιημένο κρέας, SPAM meat
Σε ένα επεισόδιο του Flying Circus των Monty Python, που προβλήθηκε τη δεκαετία του 1970, οι θαμώνες κάθονται σε ένα εστιατόριο και ρωτούν για τα στοιχεία του μενού της ημέρας. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάθε πιάτο περιλαμβάνει τουλάχιστον λίγη ποσότητα spam (δηλαδή, κρέας από κονσέρβα). Όσο περισσότερο ρωτούν, τόσο περισσότερα spam εμφανίζονται σε κάθε πιάτο. Μέχρι το τέλος του επεισοδίου, ένα πιάτο που προηγουμένως περιείχε αυγό, μπέικον, λουκάνικο και spam, τώρα αποτελείται μόνο από «spam, spam, spam και spam».
Με άλλα λόγια, το spam καταλάμβανε όλο το μενού, όπως ακριβώς τα ανεπιθύμητα emails μπορούν να καταλάβουν τα εισερχόμενά σου!
30. Το YouTube δημιουργήθηκε ως ιστότοπος γνωριμιών
Το YouTube.com δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005, με σκοπό να λειτουργήσει ως ιστότοπος γνωριμιών. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε ώστε διάφοροι άνθρωποι να ανεβάζουν βίντεο με τον εαυτό τους, μιλώντας για τον σύντροφο των ονείρων τους.
Καθώς, όμως, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κανείς δεν ανέβαζε υλικό, το YouTube άλλαξε, επιτρέποντας τη μεταφόρτωση κάθε είδους βίντεο.
Πηγή: scope.ie