Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία λαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής, καθώς δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά την υψηλή διατροφική αξία τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τροφές που τα εμπεριέχουν, και ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.

Τι είναι τα λιπαρά οξέα;

Οι δύο κύριοι τύποι λιπαρών οξέων είναι τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστά και ως «κακά» ή «ανθυγιεινά» λιπαρά, επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και πεπτικές διαταραχές. Τα ακόρεστα λίπη, από την άλλη, θεωρούνται «καλά» ή «υγιεινά», επειδή υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, και διασπώνται περαιτέρω σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Τα Ωμέγα-3, ως μια μορφή πολυακόρεστων λιπαρών, είναι, σύμφωνα με έρευνες, από τις πιο υγιεινές επιλογές ακόρεστων λιπαρών που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Ποια τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων για την υγεία;

Καταπολεμούν το άγχος και την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, σήμερα, είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά Ωμέγα-3 λιπαρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτή τη ψυχική νόσο. Επιπλέον, όταν άτομα με άγχος αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα Ωμέγα-3, τα συμπτώματά τους βελτιώνονται. Υπάρχουν τρεις τύποι Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: ο ALA, ο EPA και ο DHA. Από αυτούς τους τρεις, ο EPA φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, και, μάλιστα, είναι τόσο αποτελεσματική όσο ένα κοινό αντικαταθλιπτικό φάρμακο!

Βελτιώνουν την υγεία του ματιού

Ο τύπος Ω-3 DHA, είναι το βασικότερα δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς του ματιού μας. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό DHA, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όρασης. Άξιο αναφοράς είναι, ότι η λήψη αρκετών Ωμέγα-3 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κύριες αιτίες μόνιμης οφθαλμικής βλάβης και τύφλωσης, παγκοσμίως.

Επουλώνουν τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια φυσική απάντηση σε μολύνσεις και βλάβες στο σώμα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Ωστόσο, μία φλεγμονή μερικές φορές μπορεί να επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς μόλυνση ή τραυματισμό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται χρόνια — ή μακροχρόνια — φλεγμονή. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε σχεδόν κάθε χρόνια ασθένεια της δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μορίων και ουσιών που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως τα φλεγμονώδη εικοσανοειδή και οι κυτοκίνες. Μελέτες έχουν παρατηρήσει μια σταθερή σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης Ωμέγα-3 και της μειωμένης φλεγμονής.

Αποτελούν εχθρό της νόσου του Αλτσχάιμερ

Οι αλλαγές στην υγεία του εγκεφάλου και η γνωστική εξασθένηση, είναι κοινές παρενέργειες της γήρανσης. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα Ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την φθορά του εγκεφάλου κατά τη γήρανση, και κατ’επέκταση, τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, που συγκαταλέγεται στις 10 πιο κοινές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 είναι ικανά να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης, σε άτομα με ήπια συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Μειώνουν το λίπος στο συκώτι

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι πιο συχνή από όσο, ίσως, νομίζαμε, δεδομένου ότι είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, τα συμπληρώματα με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν αποτελεσματικά το ηπατικό λίπος και τη φλεγμονή σε άτομα με NAFLD.

Πηγές: www.webmd.com, www.healthline.com, www.verywellhealth.com