Είναι γεγονός πως υπάρχει αρκετή διαμάχη σε ότι αφορά στη διατροφή, καθώς συχνά οι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες του κλάδου, δεν μπορούν να συμφωνήσουν, σχεδόν, σε τίποτα. Υπάρχουν, βέβαια, και μερικές εξαιρέσεις. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα 10 κορυφαία διατροφικά facts, στα οποία όλοι συμφωνούν – ή έστω, σχεδόν όλοι!
Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι καταστροφή
Για να βελτιώσουν τη γεύση των επεξεργασμένων τροφίμων, οι παραγωγοί συχνά προσθέτουν ζάχαρη σε αυτά, γνωστή ως προστιθέμενη ζάχαρη. Οι συνήθεις τύποι προστιθέμενης ζάχαρης περιλαμβάνουν την επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και σιρόπια, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι η ζάχαρη αποτελεί απλά μια υπόθεση «κενών» θερμίδων, άλλοι πιστεύουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Ας τα πάρουμε, λοιπόν, ένα ένα. Αρχικά, είναι σίγουρα αληθές το ότι η προστιθέμενη ζάχαρη περιέχει κενές θερμίδες. Καθώς δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, το να βασίζετε τη διατροφή σας σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να συμβάλει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Αυτό, όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου.
Συχνά, ενοχοποιείται και η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη της προστιθέμενης ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει διότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται αυστηρά από το ήπαρ. Η υψηλή πρόσληψή της, έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως: μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλή χοληστερόλη, με την πάροδο του χρόνου.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας και οι περισσότεροι άνθρωποι δε λαμβάνουν αρκετά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, και για το λόγο αυτό, πρέπει να τα εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που προέρχεται από τα ζώα, αποτελεί περίπου το 10-20% της συνολικής περιεκτικότητας σε λίπος στον εγκέφαλο. Η χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 σχετίζεται με χαμηλότερο IQ, κατάθλιψη, διάφορες ψυχικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών: το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια, ενώ οι καλύτερες πηγές EPA και DHA είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια και ορισμένα έλαια φυκιών. Άλλες καλές πηγές EPA και DHA, αποτελούν το κρέας και τα αυγά. Η φυτική μορφή, δηλαδή το ALA, πρέπει να μετατραπεί σε DHA ή EPA, για να λειτουργήσει σωστά στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μετατροπής είναι αναποτελεσματική στους ανθρώπους. Επομένως, είναι καλύτερο να τρώτε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε DHA και EPA.
Δεν υπάρχει τέλεια δίαιτα για όλους
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Οι ανεπαίσθητες διαφορές στη γενετική, το σωματότυπο, τη σωματική δραστηριότητα και το περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν το είδος της δίαιτας που πρέπει να ακολουθήσετε. Για μερικούς ανθρώπους είναι αποτελεσματική μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ για άλλους μια χορτοφαγική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Με λίγα λόγια, μια δίαιτα που μπορεί να λειτουργεί για ένα άτομο, μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιο άλλο. Για να καταλάβετε ποια δίαιτα σας ταιριάζει, ίσως χρειαστεί λίγος πειραματισμός, ώστε να βρείτε εκείνη που σας αρέσει και πιστεύετε ότι μπορείτε να τηρήσετε.
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά
Τα τρανς λιπαρά σχηματίζονται ως παραπροϊόν, όταν τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται. Οι παραγωγοί τροφίμων συχνά χρησιμοποιούν υδρογόνωση για τη σκλήρυνση των φυτικών ελαίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα, όπως η μαργαρίνη. Επειδή τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με κακή υγεία, η μαργαρίνη χωρίς τρανς λιπαρά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η υψηλή πρόσληψη τρανς λιπαρών συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις.
Η κατανάλωση λαχανικών βελτιώνει την υγεία
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μια ατελείωτη ποικιλία ιχνοστοιχείων, που η επιστήμη μόλις άρχισε να αποκαλύπτει. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι, η κατανάλωση λαχανικών σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών. Συνεπώς, φροντίστε να εντάξετε τα λαχανικά στην καθημερινότητά σας, καθώς είναι υγιεινά, χορταστικά και προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή σας.
Είναι κρίσιμο να αποφύγετε μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια μοναδική βιταμίνη, που στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ορμόνη στο σώμα. Το δέρμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών τους αναγκών, κατά τη διάρκεια όλης της εξελεγκτικής πορείας.
Ωστόσο, σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει έλλειψη σε αυτό το κρίσιμο θρεπτικό συστατικό. Σε πολλά μέρη του πλανήτη, ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη και όπου υπάρχει ήλιος, όμως, πολλοί άνθρωποι τείνουν να μένουν μέσα και, παράλληλα, να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό, όταν βγαίνουν έξω. Το αντηλιακό εμποδίζει αποτελεσματικά την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής μπορεί να είναι δύσκολη, η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο, η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D ή μιας κουταλιάς της σούπας μουρουνέλαιο κάθε μέρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή την αναστροφή μιας τέτοιου είδους ανεπάρκειας.
Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Μερικοί πιστεύουν ότι το λίπος είναι η ρίζα όλων των κακών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι οι βασικοί παράγοντες της παχυσαρκίας και άλλως χρόνιων ασθενειών.
Αυτό, όμως, στο οποίο σχεδόν όλοι συμφωνούν είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι, ουσιαστικά, ολόκληρα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, από την άλλη, είναι η ζάχαρη και το ραφιναρισμένο αλεύρι.
Όσοι βασίζουν τη διατροφή τους σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να έχουν έλλειψη σε φυτικές ίνες και πολλά άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου. Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων προκαλεί, επίσης, γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ενώ τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ανθυγιεινά για όλους τους ανθρώπους, προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία σε άτομα με διαβήτη.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα τρόφιμα
«Διατροφισμός» είναι η ιδέα ότι τα τρόφιμα, δεν είναι τίποτα άλλο από το άθροισμα των μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών τους. Είναι, επίσης, και μια παγίδα στην οποία τείνουν να πέφτουν πολλοί λάτρεις της διατροφής. Οι ξηροί καρποί, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο κελύφη, γεμάτα με πολυακόρεστα λίπη. Με την ίδια λογική, τα φρούτα δεν είναι απλώς υδαρείς σακούλες με ζάχαρη. Είναι πραγματικά τρόφιμα που περιέχουν μια τεράστια ποικιλία ιχνοστοιχείων. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, που μπορείτε επίσης, να λάβετε από μια φτηνή πολυβιταμίνη, αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχουν τα τρόφιμα. Ωστόσο, πολλά συμπληρώματα μπορεί να είναι ευεργετικά, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που γενικά λείπουν από τη διατροφή, όπως η βιταμίνη D. Αλλά σε καμία περίπτωση, καμία ποσότητα συμπληρωμάτων δεν θα αναπληρώσει ποτέ μια κακή διατροφή.
Οι δίαιτες δε λειτουργούν από μόνες τους – είναι απαραίτητη μια αλλαγή στον τρόπο ζωής
Οι δίαιτες από μόνες τους, είναι αναποτελεσματικές: αυτό είναι γεγονός. Μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά μόλις τελειώσει η δίαιτα και αρχίσετε να τρώτε ξανά junk food, θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται δίαιτα γιο-γιο και είναι εξαιρετικά συνηθισμένη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν πολύ βάρος με μια δίαιτα, καταλήγουν να το ξανακερδίζουν, κάθε φορά που σταματούν τη δίαιτα αυτή. Για αυτόν τον λόγο, ο μόνος τρόπος που μπορεί να σας δώσει πραγματικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η υιοθέτηση μιας αλλαγής στον τρόπο ζωής.
Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα πιο υγιεινά
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε γενικές γραμμές, δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα μη επεξεργασμένα. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων, αφαιρούνται πολλά από τα ευεργετικά, θρεπτικά συστατικά τους.
Όχι μόνο οι παραγωγοί τροφίμων αφαιρούν υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, αλλά προσθέτουν και άλλα δυνητικά επιβλαβή συστατικά, όπως η προστιθέμενη ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με τεχνητές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες έχουν αμφισβητούμενο προφίλ ασφάλειας.
Το πιο σημαντικό, λοιπόν, για την εξασφάλιση της βέλτιστης υγείας, είναι η προτίμηση στο αληθινό φαγητό. Αν φαίνεται ότι κάτι είναι πλήρως επεξεργασμένο, καλύτερα να μην το φάτε!
Πηγή: www.healthline.com