Μία νίκη σε ντέρμπι αιωνίων από μόνη της συνιστά θρίαμβο. Μία νίκη όμως με μεγάλο σκορ δημιουργεί σκηνικό «παραδείσου» για τον νικητή και «κόλασης» για τον ηττημένο.

Μία νίκη σε ντέρμπι αιωνίων από μόνη της συνιστά θρίαμβο. Μία νίκη όμως με μεγάλο σκορ δημιουργεί σκηνικό «παραδείσου» για τον νικητή και «κόλασης» για τον ηττημένο.


Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αναμετρηθεί 111 φορές σε επίπεδο Α’ Εθνικής και κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια αποτελεί σενάριο για την συγγραφή ενός πολυσέλιδου μπεστ σέλερ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν επικρατήσει 40 φορές, οι πράσινοι 27 και 44 ματς έληξαν ισόπαλα.


Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών των αγώνων όπως διαπιστώνετε «κάθεται» στο Χ. Οι 67 φορές που ένας εκ των δύο αιωνίων στέφθηκε νικητής αποτελούν τους 67 θριάμβους τους, καθώς και χωρίς να υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, το γόητρο μπορεί να χαρίσει πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς.


Μία νίκη μέχρι δύο γκολ διαφορά διατηρεί τα προσχήματα ανεξαρτήτου διαφοράς εντός αγωνιστικού χώρου. Μία νίκη με τρία γκολ και πάνω όμως στέλνει τους φιλάθλους του νικητή στον «παράδεισο» των ποδοσφαιρικών συναισθημάτων και τους φιλάθλους του ηττημένου στην «κόλαση».


Το novasports.gr ψάχνοντας την «αιώνια» προϊστορία στην Α’ Εθνική (από το 1960 κι έπειτα) στάθηκε στα παιχνίδια εκείνα που κάποιοι θα μνημονεύουν πάντα στις «αιώνιες» πλάκες, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να τα βγάλουν από την μνήμη τους σα να μην έγιναν ποτέ. Μιλάμε για νίκες με τρία και πλέον γκολ διαφορά.


Στον αστερισμό του «κούνελου»
24 Ιουλίου 1960
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 1-4
(15′ Παπάζογλου – 22′, 71′, 83′ Παπαεμμανουήλ, 42′ Λαιμός αυτ.)


Στην αρχή της μεγάλης κατηγορίας ο Παναθηναϊκός διεκδικεί το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και την τελευταία αγωνιστική πάει στο Καραϊσκάκη για να μείνει «ζωντανός» στο κυνήγι του τίτλου. Ο Πανιώνιος κάνει το δώρο και επικρατεί της Ένωσης με 3-2. Οι πράσινοι θέλουν την νίκη για να διεκδικήσουν τον τίτλο στα μπαράζ.


Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ βγαίνει νικητής από την προσωπική μονομαχία με τον Σάββα Θεοδωρίδη και με ένα ασύλληπτο χατ τρικ, οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο ασύλληπτο 4-1 στο πρώτο ματς των αιωνίων στο Καραϊσκάκη σε επίπεδο Α’ Εθνικής. Το τέταρτο γκολ ήρθε με αυτογκόλ του Λαιμού. Οι ερυθρόλευκοι είχαν προηγηθεί με τον Παπάζογλου.


Ο ασταμάτητος «Φόντακας»
26 Φεβρουαρίου 1967
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 4-0
(17′ Βασιλείου, 21′, 37′, 62′ Σιδέρης)


Πέρασαν επτά χρόνια για να πάρει την ρεβάνς ο Ολυμπιακός. Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Με τον Σιδέρη να σκοράρει κατά ριπάς και να νικά τον φίλο του Τάκη Οικονόπουλο στην δική τους άτυπη μονομαχία, οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν την μεγαλύτερη νίκη τους επί του αιωνίου αντιπάλου σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας και την μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ ανάμεσά τους.


Πριν αρχίσει τον προσωπικό του «καταιγισμό» ο Γιώργος Σιδέρης με το εκπληκτικό χατ τρικ, είχε προλάβει να ανοίξει το σκορ ο Βασιλείου που εκμεταλλεύτηκε ασταθή απόκρουση του «πουλιού» σε φάουλ του Γκαϊτατζή. Η ομάδα του Μπούκοβι ήταν ασταμάτητη και τα δύο σερί πρωταθλήματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.


Όταν μεσουρανούσε ο «Μητσάρας»
8 Νοεμβρίου 1987
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 1-4
(22′ Ζελιλίδης – 13′ Γεωργαμλής, 42′ Βλάχος, 46′ Σαραβάκος, 88′ Βλάχος)


Είναι η χρονιά που η Λάρισα στέφθηκε πρωταθλήτρια. Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην όγδοη θέση κι ο Παναθηναϊκός στην πέμπτη. Ε και; Την 7η αγωνιστική ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό, όταν ακόμα όλα ήταν ρευστά. Οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν το κακό μομέντουμ της ομάδας του Παναγούλια και με αρχιτέκτονα τον Βασίλη Δανιήλ και ηγέτη τον Σαραβάκο πέτυχαν για δεύτερη φορά εκτός έδρας το επιβλητικό 4-1.


Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής είχε ανοίξει το σκορ, ο Ζελιλίδης ισοφάρισε προς στιγμήν αλλά πριν βγει το ημίχρονο ο Βαγγέλης Βλάχος έδωσε το προβάδισμα στο «τριφύλλι». Σραβάκος και Βλάχος υπέγραψαν τον θρίαμβο.


Σαραβάκος, Βαζέχα 3-0
26 Ιανουαρίου 1992
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 3-0
(18′ Μαραγκός, 30′ Σαραβάκος, 80′ Βαζέχα)


Ο Παναθηναϊκός ξανά με τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο του υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 17η αγωνιστική και επικράτησε εύκολα με 3-0 σε συνεχίζοντας την κούρσα για τον τίτλο και διατηρώντας την αυτοπεποίθηση στα ύψη μέχρι το τέλος.


Ο Μαραγκός άνοιξε το σκορ και τον θρίαμβο συμπλήρωσαν δύο ονόματα σημαίες του Παναθηναϊκού. Σαραβάκος και Βαζέχα εκείνη την περίοδο συνιστούσαν ένα δίδυμο που δύσκολα συναντούσε κανείς ακόμα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.


Ο «Μάγος» και ο Στέλιος
11 Μαΐου 2003
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 3-0
(3′ Τζιοβάνι, 15′, 48′ Γιαννακόπουλος)


Ο μάγος ονόματι Τζιοβάνι και ο δαιμόνιος Στέλιος πήραν τον Ολυμπιακό από το χέρι και τον οδήγησαν σε μια θρυλική ανατροπή τίτλου. Οι πράσινοι διατηρούσαν το προβάδισμα για τίτλο  ακόμα και με ήττα μέχρι ένα γκολ διαφορά.


Ωστόσο ο παίκτης που λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον απαιτητικό ερυθρόλευκο κόσμο, ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα μόλις στο 3ο λεπτό έφερε ουσιαστικά τα πράγματα στα ίσα. Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος που με δύο προσωπικά γκολ χάρισε ουσιαστικά το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό με θρίαμβο απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.


Ο Μπεργκ και η παρέα του
2 Μαρτίου 2014
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 0-3
(44′ Πράνιτς, 68′ Μπεργκ, 88′ Αμπέντ)


Ο αήττητος Ολυμπιακός ήθελε να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα σε μια πρόωρη φιέστα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο με 33.000 καλεσμένους. Όμως ο Μάρκους Μπεργκ και η πιτσιρικαρία του Αναστασίου αν και ακάλεστοι χάλασαν το  ερυθρόλευκο πάρτι με τον πλέον εμφατικό τρόπο.


Πριν λήξει το ημίχρονο ο Πράνιτς άνοιξε το σκορ από ασίστ του Μπεργκ. Ο Σουηδός έκανε το 2-0 στο 68′ και ο Αμπέντ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο δύο λεπτά πριν το τέλος. Ήταν ένα ματς που πολλοί παρομοίασαν με μια άτυπη μάχη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, αλλά πάντα τα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, θα είναι ντέρμπι ανάμεσα σε δύο Γολιάθ ανεξαρτήτως συνθηκών και ρόστερ.


Σημείωση:
* Τα παραπάνω παιχνίδια αφορούν όλα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί από την θέσπιση της Α’ Εθνικής κι έπειτα (1959-60).