Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε στη Βουλή τις προσθήκες και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο υπό συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο.

Την τροπολογία που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε και μία σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν από τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 4 για τη συστέγαση αθλητικού σωματείου με εμπορική επιχείρηση, προστίθεται διευκρίνιση ότι αφορά επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αθλητικούς χώρους (δηλαδή, αναψυκτήρια, κυλικεία κ.λπ.), ενώ στο άρθρο 18, για το Μητρώο Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος η 1η Ιανουαρίου 2024, εξασφαλίζοντας ένα μεταβατικό στάδιο.

Αναφερόμενος στο άρθρο της τροπολογίας για τη συμμετοχή των διαιτητών στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «… εφαρμόζουμε ακόμα μια πρόβλεψη της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA και UEFA, σε συνεργασία μαζί μας, και παρέδωσαν στην ΕΠΟ, έπειτα από τη συμφωνία του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των διεθνώς ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών. Πριν από την Ολιστική Μελέτη συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, μόνο οι λίγοι, οι παράγοντες των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και εκπρόσωποι των ΠΑΕ. Πλέον, συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές και το ποδόσφαιρο γυναικών και από δω και πέρα και οι διαιτητές».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση αυτή ενδυναμώνεται η ανεξαρτησία της διαιτησίας, «… μακριά από τις επιρροές των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Με την διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η επαρκής και δίκαιη εκπροσώπηση των διαιτητών ποδοσφαίρου στα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ, με τη δυνατότητα συμμετοχής και των εν ενεργεία διαιτητών. Επιτέλους, και οι διαιτητές θα αποκτήσουν την απαραίτητη φωνή και ψήφο μέσα στα καταστατικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας». Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει εξ αρχής απόλυτη συμφωνία με την UEFA και συμπλήρωσε ότι η ΕΠΟ οφείλει πλέον να τροποποιήσει το Καταστατικό της, «… για να μπορεί να συμμετέχει ως μέλος της η Πανελλήνια Ένωση Διαιτητών Ποδοσφαίρου στη Γενική Συνέλευσή της, αλλά και ο πρόεδρός της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, από το 2024».

Για το άρθρο 2 της τροπολογίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου “ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ” και “ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ”. Δίνουμε τη δυνατότητα να ανατεθεί, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., η διεξαγωγή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, διαγωνισμού για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Τα δύο αυτά χιονοδρομικά κέντρα έχουν τεράστιες προοπτικές. Αν αξιοποιηθούν και αναβαθμιστούν, μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο όγκο τουρισμού, ενισχύοντας τόσο την τοπική, όσο και την εθνική οικονομία. Μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων, αλλά και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο ο χιονοδρομικός τουρισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει την τεχνογνωσία, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να προβεί στη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνισμών για την αναβάθμιση των κέντρων αυτών».