Τρεις γενιές εικαστικών δημιουργών συναντιούνται στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» με κοινή αγάπη στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Τον τόνο δίνει η εμβληματική ενότητα του Α. Τάσσου με τις τέσσερις «Αρχόντισσες» (πλάκες ξυλογραφίας), και τα μικρότερα σε διάσταση έργα που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος χαράκτης για τους δίσκους της Σωτηρίας Μπέλλου. Στο πνεύμα...

Τρεις γενιές εικαστικών δημιουργών συναντιούνται στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» με κοινή αγάπη στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Τον τόνο δίνει η εμβληματική ενότητα του Α. Τάσσου με τις τέσσερις «Αρχόντισσες» (πλάκες ξυλογραφίας), και τα μικρότερα σε διάσταση έργα που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος χαράκτης για τους δίσκους της Σωτηρίας Μπέλλου.

Στο πνεύμα του «ρεμπέτικου» ο Γιώργος Κόρδης (γενν. 1956) – μαθητής του Φώτη Μαστιχιάδη και μεγαλωμένος σε αυτή την παράδοση – δημιούργησε μια ενότητα από 15 έργα που έγιναν με τον τρόπο της χάραξης, αλλά ψηφιακά σε οθόνη υπολογιστή. Όχι για να μιμηθούν, όπως λέει, το αποτέλεσμα της ξυλογραφίας ή της οξυγραφίας, αλλά διεκδικώντας το δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους θέση στην ιστορία των τεχνικών της χαρακτικής. Άλλωστε, η χαρακτική πάντοτε ευθυγραμμιζόταν και αποτύπωνε με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό τις νέες τεχνικές. Το σχέδιο του Κόρδη απλό, πρωταρχικό, παραπέμπει στις μεγάλες ξυλογραφίες του Τάσσου. Κι εδώ είναι η καινοτομία του δημιουργού: χρησιμοποιεί το ψηφιακό εργαλείο, αλλ’ αδιαφορεί για την «τελειότητά» του. Εφαρμογές της δουλειάς του θα δείξει ο Γιώργος Κόρδης στο κοινό το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Αν και νεότερος ο Φώτης Βάρθης (γενν. 1983), είναι ένας δημιουργός που προτίμησε να εκφράσει με ένταση κι ευθύνη τα στοιχεία που κάνουν την τέχνη του τόσο παλιά και τόσο καινούργια. Χαράσσοντας επάνω στο ξύλο, ο Βάρθης επιχειρεί να βρει τις δυναμικές που μεταφέρουν την αδρότητα και την αμεσότητα των τραγουδιών. «Η χαρακτική», όπως λέει ο ίδιος, «είναι ένα μέσο ικανό να ψιθυρίζει και να κραυγάζει παρέα με αυτά τα ρεμπέτικα, να αγκαλιάσει και να αναδείξει το μεγαλείο και την ταπεινότητα της ποιητικής τους». Ο χαράκτης θα παρουσιάσει στο κοινό τα «Ταμπαχανιώτικα», μια σειρά έργων που εμπνεύστηκε από τον ιδιαίτερο μουσικό χώρο του ρεμπέτικου στην Κρήτη, το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Και οι δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» στις 11.30 π.μ.

Το γεγονός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και επιμελητή τον Ιστορικό της Τέχνης Γιώργο Μυλωνά.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr