Ο στρεπτόκοκκος, που αποτελεί την κοινή ονομασία για μια ομάδα βακτηρίων, είναι ένα ευρέως γνωστό παθογόνο εδώ και δεκαετίες. Ενώ πολλά είδη στρεπτόκοκκου είναι αβλαβή, ορισμένα ενδέχεται να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων, από οξύ πόνο στο λαιμό έως απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Τελευταία, ένα νέο κύμα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο έχει αναδυθεί, προκαλώντας ανησυχία τόσο στον υγειονομικό κλάδο, όσο και στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν την δυνητικά θανατηφόρα ομάδα βακτηρίων. Θα διερευνήσουμε την προέλευσή της, πώς εξαπλώνεται, τα συμπτώματα της λοίμωξης και, το πιο σημαντικό, πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς εκδηλώνεται;

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, που χωρίζεται στις ομάδες Α και Β. Ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ασθένειας και μάλιστα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό. Ο ρευματικός πυρετός, με τη σειρά του, ενδέχεται να οδηγήσει σε επώδυνες και φλεγμονώδεις αρθρώσεις, έναν συγκεκριμένο τύπο εξανθήματος και βαλβιδοπάθεια. Η ασθένεια συναντάται περισσότερο στα παιδιά, αλλά δύναται να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Εάν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με τον στρεπτόκοκκο, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε άμεσα το γιατρό μας για έγκαιρες εξετάσεις και θεραπεία.

Συμπτωματολογία στρεπτόκοκκου

Τα πιο κοινά συμπτώματα στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμο
  • Επώδυνη κατάποση
  • Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκά σημάδια ή ραβδώσεις πύου
  • Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή του ουρανίσκου
  • Πρησμένους, ευαίσθητους λεμφαδένες στο λαιμό
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία ή εμετό, ειδικά σε μικρότερα παιδιά
  • Πόνους στο σώμα

Πώς θα προστατευτούμε από τον στρεπτόκοκκο;

Για την πρόληψη της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο καλό θα ήταν:

  • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας: Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη όλων των ειδών λοιμώξεων. Γι ‘αυτό, είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Να καλύπτουμε το στόμα μας: Τοποθετούμε μπροστά από το στόμα μας τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
  • Να μην μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ίδια ποτήρια ή σκεύη φαγητού με άλλους. Αφού φάμε, πλένουμε τα πιάτα σε ζεστό σαπουνόνερο ή σε πλυντήριο πιάτων.

Η θεραπεία της λοίμωξης

Η θεραπεία του στρεπτόκοκκου περιλαμβάνει τη λήψη διαφόρων αντιβιοτικών. Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την αντιβιοτική θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Τα αρχικά φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν αμπικιλλίνη και γενταμυκίνη. Μόλις μια πρόσθετη εξέταση δείξει ότι η λοίμωξη έχει υποχωρήσει, οι γιατροί ενδέχεται να αλλάξουν τη θεραπεία σε πενικιλίνη, για άλλες 14 ημέρες, ώστε να μην υποτροπιάσει.

Πηγές: www.mayoclinic.org, www.sciencedirect.com