Ο μεγάλος αγωνιστικός στόχος για την άνοδο στην επαγγελματική κατηγορία της Basket League, επετεύχθη από το Μαρούσι και τον Τρίτωνα που θα συμπληρώσουν τον μονό αριθμό των 13 ομάδων στο επόμενο, «κουτσό» πρωτάθλημα 2023-24 και μετά την επιτυχία των δυο ομάδων, αρχίζει ο αγώνας για να περάσουν πάνω από τον «πήχη» των οικονομικών κριτηρίων στον φάκελο αδειοδότησης.
Ο Τρίτωνας που επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία, στα λεγόμενα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ, ύστερα από 44 χρόνια και το Μαρούσι, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του, καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμα της ανόδου που κέρδισαν στο παρκέ, με τις απαραίτητες κινήσεις εκτός γηπέδου.
Σύσταση ανώνυμης εταιρίας, κατάθεση μετοχικού κεφαλαίου 205.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 80.000 ευρώ, κατάθεση προϋπολογισμού με αιτιολόγηση εσόδων-εξόδων με μίνιμουμ ποσό 800.000 ευρώ, δήλωση έδρας που να πληρεί τις προϋποθέσεις χωρητικότητας από 1.200 θέσεις και άνω (το γήπεδο του Αγίου Θωμά καλύπτει το Μαρούσι, αλλά ο Τρίτωνας θα χρειαστεί δήλωση άλλης έδρας, εντός της Αθήνας).
Εξεύρεση και συμφωνία με χορηγούς για τη φανέλα και πιθανόν για το όνομα της ομάδας και… πορτοφόλι ή πορτοφόλια ιδιωτών που θα προσφέρουν ρευστότητα σε διάφορές χρονικές φάσεις της επόμενης σεζόν, με τη έννοια της ταμειακής διευκόλυνσης ή και για πάγια οικονομική συνεισφορά στις ομάδες που θα συγκροτήσουν ο Τρίτωνας και το Μαρούσι, ώστε να διεκδικήσουν την συνέχιση της παραμονής τους στην Basket League και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν (2024-25), όπως συνέβη πέρυσι με την νεοφώτιστη Καρδίτσα.
Συνεπώς και όπως έχει αποδειχτεί από το πρόσφατο παρελθόν, δυσκολότερος στόχος και από την αγωνιστική άνοδο, είναι να «πατήσουν» οι νέες ομάδες στο πρωτάθλημα και οι εκπρόσωποι τους να πάρουν θέση στον συνεταιρισμό της «λίγκας».
Η Basket League δεν είναι η «γη της επαγγελίας». Μπορεί τα δυο τελευταία χρόνια να υπήρξε αύξηση εσόδων από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών, αλλά έξτρα χρήματα είναι αναγκαίο να μπουν για να ξεπερασθεί ο κοινός παρανομαστής- με αποκλίσεις-του καταμερισμού αυτών των εσόδων από την «λίγκα».
Στην σεζόν 2021-22, το Ψυχικό κέρδισε αγωνιστικά την άνοδο του, αλλά ουδέποτε προσπάθησε καν να συστήσει ανώνυμη εταιρία και η χαρά της ανόδου, ακυρώθηκε ύστερα από μια εβδομάδα. Σε περίπτωση παρόμοιας αδυναμίας από τις ομάδες που προήχθησαν στην Basket League, θα δοθεί πρόσκληση σε άλλη ενδιαφερόμενη ομάδα της Elite League, χωρίς να αλλάξει ο μονός αριθμός των 13 συμμετεχόντων ομάδων, σε μια ακόμα ευρωπαϊκή…καινοτομία και πρωτοτυπία του ΕΣΑΚΕ, γιατί οι μέτοχοι-μέλη του, δεν θέλουν να υπάρχει μεγαλύτερη διαίρεση των εσόδων τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κεντρικής διαχείρισης και της φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών.
Για να προκύψει ζυγός αριθμός συμμετεχόντων (12), μπορεί να γίνει μόνο μειωτικά, αν δηλαδή, μια από τις δυο ομάδες δηλώσει αδυναμία να παίξει και η wild card, μείνει στα αζήτητα, αν και δυο ομάδες από τις τέσσερις ομάδες που κέρδισαν τη άνοδο τους στην Elite League και προέρχονται συμπτωματικά από την Νέα Σμύρνη, έχουν προμηνύσει ανεπισήμως ότι μπορούν να «τεντώσουν» πιο μακριά τα πόδια τους από την αγωνιστική άνοδο…