Η έδρα της Λούτον που ανέβηκε στην Premier League είναι το “Kenilworth Road” χωρητικότητας μόλις 10.356 θέσεων εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι περνάνε από τους κήπους των γειτόνων

Η Λούτον πανηγυρίζει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την άνοδο στην Premier League και επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία μετά από 31 χρόνια. Πήρε τη νίκη στο τελικό παιχνίδι για την άνοδο με αντίπαλο την Κόβεντρι στο Γουέμπλεϊ.

Μετά την άνοδο, η ομάδα έκανε τον γύρο της πόλης της Λούτον με το ανοιχτό λεωφορείο.

“Βάψτε την πόλη πορτοκαλί” ήταν το σύνθημα από το Δήμο της πόλης και στο Δημαρχείο υπήρχαν τα σχετικά μπάνερ. 

Η Λούτον βρίσκεται στα περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια από το Λονδίνο. Η ομάδα έχει έτος ίδρυσης το 1885. 

Η πόλη των περίπου 250.000 κατοίκων βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει με την ομάδα τη μεγάλη επιστροφή. 

Ο κόσμος χειροκροτούσε την ομάδα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Την ίδια στιγμή όλο αυτό το διάστημα η έδρα της Λούτον είναι το πιο… διάσημο γήπεδο στην Αγγλία με τις αναφορές που γίνονται στον Τύπο.

Είναι το περίφημο “Kenilworth Road” χωρητικότητας μόλις 10.356 θέσεων, ένα γήπεδο που χτίστηκε το 1905 και στο οποίο απαιτείται τώρα η Λούτον να κάνει τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα ώστε να έχει το δικαίωμα να παίξει εκεί τα παιχνίδια της στην Premier League. 

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Είναι ένα γήπεδο παλιό (χτίστηκε το 1905) και μεταξύ άλλων, έχει και ξύλινες κερκίδες.

Η είσοδος για παράδειγμα στη θύρα των φιλοξενούμενων είναι κάτω από τα σπίτια… Για να μπει κάποιος, θα πρέπει να περάσει δίπλα από τα σπίτια.

Το video είναι χαρακτηριστικό. 

Η Λούτον είναι να πάει σε νέο στάδιο σε λίγα χρόνια, προς το παρόν όμως ο σύλλογος θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 10εκ. ευρώ για έργα στο γήπεδο. Ολες αυτές τις μέρες έχουν γίνει κάποια… περιπαικτικά σχόλια ακόμη και του στυλ… “αν και ο Χάλαντ (σ.σ. υπό την έννοια των ποδοσφαιρικών αστέρων της Premier League) θα μπει από αυτή την είσοδο”.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Γκάρι Σουίτ, έκανε δηλώσεις για το θέμα και, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: “Η ομάδα θα πρέπει να ξοδέψει ένα πόσο περίπου 10 εκατομμυρίων € για να ολοκληρώσει τα βελτιωτικά έργα και να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει η Premier League, σε λιγότερο από τρεις μήνες και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε”. 

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: “Αυτή είναι η πραγματική ζωή, το πραγματικό ποδόσφαιρο, η ιστορία, η παράδοση είναι ακριβώς εδώ. Δεν είναι ένας αποστειρωμένος θόλος. Είναι κάτι ζωντανό. Αυτό είναι το συναίσθημα. Τα δάκρυα και χαρά στο γήπεδο… Εάν δεν μπορείς να το αγκαλιάσεις αυτό, δεν αγαπάς το ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην έχουμε καινούργια πινακίδα, ας το αγκαλιάσουμε όμως. Με ενοχλεί όταν γράφεται στα social media για μια είσοδο στο γήπεδο ανάμεσα σε κήπους. Είναι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή ακόμη και πιο πριν. Γιατί το ανακινούν τώρα το θέμα μόνο επειδή πηγαίνουμε στην Premier League; Ο Χάλαντα δεν θα περάσει από αυτή την είσοδο θα πάει από μια άλλη είσοδο που έχουμε”. 

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε: “Αγκαλιάστε το, είμαστε σκληρόπετσοι και αυτό σου δείχνει ότι δεν χρειάζεσαι απαραίτητα λαμπερά περιτυλίγματα για να πετύχεις. Μπορείς να το κάνεις με σκληρή δουλειά, με εξυπνάδα, με χρηστή οικονομική διαχείριση και απόλυτη αφοσίωση. Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά χωρίς να έχεις ένα όμορφο γήπεδο. Κι όμως είναι όμορφο. Αυτή η “παλιά κυρία” είναι όμορφη”.

Η Λούτον από το 2019 έχει ήδη έτοιμο τον χώρο για το νέο γήπεδο. Τα οριστικά σχέδια για το νέο γήπεδο ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγο καιρό, τον Μάρτιο. Ο Σουίτ σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC Radio 4’s Today, είχε πει ότι το μπάτζετ για το πρότζεκτ του νέου γηπέδου είναι κοντά στα 100 εκ.