Με αφορμή την επικείμενη μετακόμιση του Τζουντ Μπέλιγχαμ από τη Ντόρμουντ στη Ρεάλ Μαδρίτης, θυμόμαστε το ποσοστό επιτυχίας των υπόλοιπων παικτών που στοίχισαν από 100 εκατ. ευρώ και πάνω.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να αποτελέσει την ακριβότερη μεταγραφή στην Ευρώπη αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ να βάζει στα ταμεία της τουλάχιστον 103 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τα μπόνους.

Ο Άγγλος μέσος, θα γίνει έτσι ο 14ος παίκτης στην ιστορία που θα κοστίσει τουλάχιστον 100 εκ., δέκα χρόνια μετά την πρωτιά του Γκάρεθ Μπέιλ. Έχοντας αναδειχτεί καλύτερος παίκτης της Bundesliga στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, δείχνει έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

Τι έκαναν όμως οι προηγούμενοι 13 «κατοστάρηδες»; Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ο τριψήφιος αριθμός δαπάνης δεν εγγυάται απαραίτητα την επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο, με τις πανάκριβες γκάφες να είναι σίγουρα περισσότερες.

Οι περισσότεροι παίκτες της λίστας είχαν θεωρητικά τις προοπτικές να «βγάλουν τα λεφτά τους», όμως ελάχιστοι το πέτυχαν, είτε γιατί λύγισαν στην πίεση που αναπόφευκτα φέρνει ένα τόσο μεγάλο ποσό, είτε γιατί αποτέλεσαν απλά λάθος επιλογές, στη λάθος στιγμή.

Υπάρχουν φυσικά και οι επιτυχημένες περιπτώσεις, αλλά και αυτές για τις οποίες η τελική κρίση δεν έχει έρθει ακόμα.

Αναλυτικά:

Γκάρεθ Μπέιλ


Από Τότεναμ σε Ρεάλ Μαδρίτης, 2013, 100 εκατ. ευρώ

Αγωνιστικά, η πρώτη μεταγραφή των 100 εκατ. ευρώ ήταν επιτυχημένη. Ο Ουαλός, στις οκτώ σεζόν που πέρασε στο «Μπερναμπέου» κατέκτησε πέντε Τσάμπιονς Λιγκ (σκοράροντας τρεις φορές σε δύο τελικούς) και τρία πρωταθλήματα, ενώ πέτυχε και ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών σε τελικό Κυπέλλου απεναντι στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, τα 106 γκολ και οι 57 ασίστ του, δεν τον έκαναν αγαπητό στους φίλους της Ρεάλ, ειδικά τα τελευταία χρόνια της θητείας του, καθώς δεν έκρυβε ότι οι «μπλάνκος» ήταν πολύ πίσω στις προτεραιότητές του, μετά την Εθνική του και το…γκολφ! Αποχώρησε το 2022 από τη Μαδρίτη ως «ξένο σώμα».

Πολ Πογκμπά

Από Γιουβέντους σε Μάντσεστερ Γ., 2016, 105 εκατ. ευρώ

Όταν η Γιουνάιτεντ έκανε τον Γάλλο μέσου την ακριβότερη μεταγραφή στο Νησί και την πρώτη που στοίχισε πάνω από 100 εκατ., λίγοι θα περίμεναν τι θα ακολουθούσε. Κανείς δεν αμφισβητεί τα προσόντα του Πογκμπά, που έφτασε στο απόγειο της δόξας του το 2018 με την κατάκτηση του Μουντιάλ στη Ρωσία. Ωστόσο στο «Ολντ Τράφορντ» δεν κατάφερε να ταιριάξει με κανέναν προπονητή και όταν δεν ήταν τραυματίας, συνήθως έπαιζε για τον εαυτό του. Τελικά επέστρεψε στη Γιουβέντους ως ελεύθερος, με 105 εκατ. ευρώ να έχουν πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Ρομελού Λουκάκου

Από Ίντερ σε Τσέλσι, 2021, 115 εκατ. ευρώ

O Bέλγος στράικερ δεν πέτυχε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017-19), αλλά η Τσέλσι «τυφλώθηκε» από τη διετία του στην Ίντερ και τα…έσκασε χοντρά για να τον ξαναπάρει στο Λονδίνο, όπου είχε αγωνιστεί για λίγο στις αρχές της δεκαετίας. Η δεύτερη θητεία του ξεκίνησε με γκολ, αλλά κράτησε μόλις δέκα μήνες, καθώς ο Βέλγος δεν ταίριαξε ποτέ με τον Τόμας Τούχελ, με αποτέλεσμα να επιστρέψει άρον – άρον στο Μιλάνο. Άλλη μία αποτυχία.

Εντέν Αζάρ

Από Τσέλσι σε Ρεάλ Μαδρίτης, 2019, 115 εκατ. ευρώ

Ο Βέλγος άφησε το Λονδίνο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, προκειμένου να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Τελικά αποχώρησε ως …ανέκδοτο, καθώς οι τραυματισμοί του ήταν περισσότεροι από τις συμμετοχές του στην τετραετία που…φημολογούνταν ότι ήταν στο ρόστερ των «μπλάνκος».

Κριστιάνο Ρονάλντο

Από Ρεάλ Μαδρίτης σε Γιουβέντους, 2018, 117 εκατ. ευρώ

Η μεταγραφή που θα έκανε τη Γιουβέντους υπερδύναμη χαρίζοντάς της το πολυπόθητο Τσάμπιονς Λιγκ και που θα αποκαθιστούσε τη χαμένη αίγλη της Σέριε Α. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Ο Πορτογάλος συνέχισε να φορτώνει τις αντίπαλες εστίες με γκολ (101 γκολ σε 134 ματς), κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Όμως ο Λεονάρντο Μπονούτσι παραδέχτηκε ότι «υποσυνείδητα, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι η παρουσία του ήταν αρκετή για να κερδίζουμε και έτσι δουλεύαμε λιγότερο καθημερινά», ενώ ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν τόνισε ότι μαζί του «χάσαμε το DNA της ομάδας». Φυσικά για όλα αυτά δεν ευθύνεται ο CR7, όμως σίγουρα ο αντικειμενικός στόχος αυτής της μεταγραφής δεν επιτεύχθηκε ποτέ.

Τζακ Γκρίλις

Από Άστον Βίλα σε Μάντσεστερ Σίτι, 2021, 117.5 εκατ. ευρώ

O Άγγλος μέσος έγινε ο πρώτος παίκτης 100 εκατ. ευρώ που απέκτησε η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Η περσινή, πρώτη του χρονιά αποτέλεσε περίοδο προσαρμογής, αν και πολλοί μίλησαν για αποτυχημένη κίνηση, με βάση τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την απόκτησή του. Βιάστηκαν, μια και ο Γκρίλις έγινε από τους βασικούς του Καταλανού στη δεύτερή του χρονιά, έγινε μέλος της ομάδας του τρεμπλ και αν συνεχίσει έτσι, το πρόσημο της θητείας του θα είναι σίγουρα θετικό.

Αντουάν Γκριεζμάν

Από Ατλέτικο Μ. σε Μπαρτσελόνα, 2019, 120 εκατ. ευρώ

Aπό τα «εγκλήματα» της προηγούμενης διοίκησης των Καταλανών, που ο σύλλογος πληρώνει ακόμα και τώρα (παρακάτω υπάρχουν κι άλλα). Όχι ότι ο Γάλλος δεν είναι παικταράς, το έχει αποδείξει άλλωστε σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Εθνική Γαλλίας. Όμως στους «μπλαουγκράνα» πήγε μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να γίνει μία μεγάλη μεταγραφή και χωρίς κανένα άλλο σχέδιο. Ένας «γάμος» που κράτησε δύο χρόνια με απολογισμό ένα Κύπελλο και από τον οποίον επωφελήθηκαν τελικά οι «ροχιμπλάνκος», που τον επανέφεραν στο ρόστερ τους ξοδεύοντας…100 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα είχαν εισπράξει γι’ αυτόν!

Έντσο Φερνάντες

Από Μπενφίκα σε Τσέλσι, 2023, 121 εκατ. ευρώ

Ο Αργεντινός μέσος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ και αμέσως εξαργύρωσε την επιτυχία του με μετακόμιση στο Λονδίνο. Στο «χάος» που ήταν η Τσέλσι της σεζόν 2022-23 δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει, αλλά ακόμα έχει μέλλον για να δείξει ότι τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του δεν θα πάνε στράφι.

Ζοάο Φέλιξ

Από Μπενφίκα σε Ατλέτικο Μαδρίτης, 2019, 127.2 εκατ. ευρώ

O τεχνίτης Πορτογάλος πέρασε 3.5 σεζόν στη Μαδρίτη και στις πρώτες δύο είχε σχετικά καλή προσφορά, βοηθώντας τους «ροχιμπλάνκος» να κατακτήσουν το πρωτάθλημα του 2021. Όσο περνούσε όμως ο καιρός, έβγαινε όλο και περισσότερο από τα πλάνα του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο «Τσόλο» πίστεψε ότι τον…ξεφορτώθηκε τον Ιανουάριο στέλνοντάς τον δανεικό στην Τσέλσι, η οποία όμως τον επέστρεψε πίσω το τρέχον καλοκαίρι με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν ξέρουμε τι θα τον κάνουν οι «ροχιμπλάνκος», αλλά τα 127.2 εκατ. ευρώ που έδωσαν δύσκολα θα τα πάρουν πίσω.

Φιλίπε Κουτίνιο

Από Λίβερπουλ σε Μπαρτσελόνα, 2017, 135 εκατ. ευρώ

Οι φίλοι της… Λίβερπουλ χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη στην Μπαρτσελόνα γι’ αυτή τη μεταγραφή. Αν και τότε γκρίνιαζαν, με τα λεφτά του Βραζιλιάνου, ο Κλοπ αγόρασε Φαν Ντάικ και Άλισον, στα δύο τελευταία κομμάτια του «παζλ» που έλειπαν για την ομάδα που θα κατακτούσε Τσάμπιονς Λιγκ και Πρέμιερ Λιγκ. Tην ίδια ώρα οι Καταλανοί, πήραν ως αντάλλαγμα μόλις 106 συμμετοχές και 28 γκολ. Τα σημαντικότερα γκολ του ως παίκτης της Μπάρτσα μάλιστα ήταν…εναντίον της, ως δανεικός στην Μπάγερν στο ιστορικό 8-2 του 2020 στο Τσάμπιονς Λιγκ! Ο Κουτίνιο τελικά δεν τα κατάφερε ούτε στο Μόναχο, ενώ στη συνέχεια πωλήθηκε με το ένα δέκατο των χρημάτων στην Άστον Βίλα, όπου συνήθως είναι αναπληρωματικός…

Ουσμάν Ντεμπελέ

Από Ντόρτμουντ σε Μπαρτσελόνα, 2017, 140 εκατ. ευρώ

Τι κάνεις όταν έχεις εισπράξει το μεγαλύτερο ποσό της ιστορίας από παραχώρηση ποδοσφαιριστή σου; Μα φυσικά, αγοράζεις έναν άπειρο Γάλλο εξτρέμ με μόλις δύο χρόνια ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας στο ενεργητικό του, ξοδεύοντας 140 εκατ. ευρώ! Κι όμως, αυτό έκανε η Μπαρτσελόνα μετά την παραχώρηση του Νεϊμάρ, με τη διοίκησή της σε πανικό. Ο Γάλλος διεθνής, έχοντας ταλαιπωρηθεί και από τραυματισμούς, έδειχνε να παίρνει το δρόμο του …Κουτίνιο στις τρεις πρώτες σεζόν του, αλλά τουλάχιστον κατάφερε κάπως να «γυρίσει το παιχνίδι» την τελευταία διετία, κερδίζοντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής και ανανέωση συμβολαίου στο «Καμπ Νόου».

Κιλιάν Εμπαπέ

Από Μονακό σε Παρί Σεν Ζερμέν, 2018, 180 εκατ. ευρώ

Το παιδί – θαύμα μετακόμισε στο Παρίσι το 2018 και μία τετραετία αργότερα είναι το…αφεντικό της πόλης, έχοντας ανέβει στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ. Για να μείνει πέρσι το καλοκαίρι επιστρατεύτηκε ακόμα και ο πρόεδρος Μακρόν! Το μόνο που του λείπει πλέον για να μπει ο ίδιος στο προεδρικό μέγαρο, είναι να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί!

Nεϊμάρ

Από Μπαρτσελόνα σε Παρί Σεν Ζερμέν, 2017, 222 εκατ. ευρώ

Η Παρί σόκαρε τον πλανήτη εκείνο τον καιρό κάνοντας τον Βραζιλιάνο την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή του ποδοσφαίρου, μακράν από τη δεύτερη. Μία εξαετία μετά, ο Βραζιλιάνος έχει δείξει μόνο ψήγματα του ταλέντου του, ακόμα κι αν είχε δίπλα του παίκτες όπως ο Εμπαπέ και ο Μέσι. Έχει χάσει το 40% των αγώνων της Παρί για τραυματισμούς (ή επισκέψεις στο καρναβάλι), ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορα «σίριαλ», από τσακωμούς με συμπαίκτες και …κορωνοπάρτι, μέχρι ξύλο με οπαδούς που του ασκούσαν κριτική! Αν τον είχαν πάρει για πρωταγωνιστή σε reality, τα αφεντικά της Παρί θα είχαν βγάλει τα λεφτά τους…