Είκοσι νέοι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα κάθονται ξανά στα θρανία από τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, για να μάθουν ελληνικά. Τα δωρεάν μαθήματα του δεύτερου κύκλου του προγράμματος γίνονται σε αίθουσα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».
Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές του σχολείου και εθελοντές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του «Μέγας Αλέξανδρος», Κωνσταντίνος Καρκανιάς «το έργο μας βοηθάει και ένας εθελοντής διερμηνέας για ακόμη καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα! Σε όλους τους μαθητές δίνουμε δικά μας βιβλία και όπου χρειάζεται και συμπληρωματικό υλικό σε φωτοτυπίες. Οι Σύριοι μαθητές είναι 18 έως 35 ετών με ίδιο μορφωτικό επίπεδο, καθώς όλοι έχουν ολοκληρώσει το δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην χώρα τους».
Το θέμα του πρώτου μαθήματος είναι το ελληνικό αλφάβητο και η ανάγνωση και γραφή απλών λέξεων. «Ξεκινούμε με τη βοήθεια ομόηχων λέξεων στην ελληνική και στην αραβική, όπως μπρίκι (από το αραβικό ιμπρίκ) ή κούπα (από το ελληνικό κύπελλο – στο αραβικό κοόμπ)» προσθέτει ο κ. Καρκανιάς, ο οποίος επισημαίνει ότι «για εμάς η ουσία είναι όχι μόνο να μάθουν την ελληνική γλώσσα αλλά να τους διδάξουμε και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν, όσοι παραμείνουν στη χώρα μας, να ενσωματωθούν καλύτερα, να την αγαπήσουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα. Για αυτό και παράλληλα οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία». Τα μαθήματα θα γίνονται μεσημεριανές ώρες δυο φορές την εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου.
«Το πρόγραμμα του σχολείου βασίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση για την διδασκαλία της γλώσσας, με την πιο σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ το δυναμικό του διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία ελληνικών σε ξενόγλωσσες κοινότητες. Στόχος μας είναι οι μαθητές μας να ζήσουν όπως οι Έλληνες» τονίζει ο διευθυντής του σχολείου και συμπληρώνει ότι «αρχικά δημιουργήθηκε ένας κύκλος διδασκαλίας 40 ωρών για κάποιους από τους ωφελούμενους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έτσι ώστε να δοκιμαστεί η μέθοδός μας και η ανταπόκριση των μαθητών για να διαμορφώσουμε το τελικό πρόγραμμα. Φιλοδοξία μας ήταν και είναι να συνεχίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ωφελούμενους από το πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης του δήμου Αθηναίων».
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου και το παρακολούθησαν 15 πρόσφυγες στους οποίους θα απονεμηθούν και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης. «Όλοι ήταν πολύ πρόθυμοι να μάθουν την ελληνική γλώσσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρκανιάς. Το πρόγραμμα είναι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υλοποιείται από τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος παρέχει διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης στα οποία διαμένουν όσοι παρακολουθούν τα μαθήματα και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.