Σοκάρει η αποκάλυψη της Έμα Ραντουκάνου ότι υπάρχουν στιγμές, που εύχεται να μην είχε κερδίσει το US Open το 2021.

Η 20χρονη πανέμορφη Βρετανίδα δήλωσε “μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα ήθελα να μην είχα κερδίσει ποτέ το US Open”.

Ο λόγος που εύχεται κάτι τόσο ακραίο μια επαγγελματίας τενίστρια δεν είναι τελικά τόσο σοκαριστικός αν δώσει κανείς προσοχή σε όσα είπε στους Times.

Από το 2021, που κέρδισε το αμερικανικό major, η Έμα Ραντουκάνου δίνει τεράστια μάχη για να ξεπεράσει την τρομερή καταπόνηση που υπέστη το σώμα της, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και τα προβλήματα που προέκυψααν στην ψυχική της υγεία.

Η 20χρονη, πρώην Νο10 στην παγκόσμια κατάταξη, κέρδισε το αμερικανικό γκραν σλαμ το 2021, γράφοντας ιστορία αφού έγινε η πρώτη τενίστρια, που μπήκε στο κυρίως ταμπλό ενός major, προερχόμενη από τα προκριματικά κι έφτασε ως τον τίτλο, κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό την Λέιλα Φερνάντεθ με 6-4, 6-3.

Μετά από αυτή την σπουδαία διάκρση, η Έμα Ραντουκάνου ταλαιπωρήθηκε από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια και τους καρπούς, που οδήγησαν σε αρκετά χειρουργεία με αποτέλεσμα να την αφήσουν εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάλεψα σκληρά να αντιμετωπίσω τους πόνους αλλά η δυσκολότερη μάχη που έδωσα ήταν στο ψυχολογικό κομμάτι. Χρειάστηκε χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να ξαναβρώ τον εαυτό μου και να νιώσω καλά.” δήλωσε η Βρετανίδα στους Times και προσθέτοντας ότι “πάντα ήθελα να πιέζω τον εαυτό μου να κάνει το καλύτερο δυνατό και να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, παρόλο που ένιωθα ότι δεν είμαι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Τον Ιούνιο, η Ραντουκάνου διέκοψε την συνεργασία της με τον Σεμπάστιαν Σακς, τον πέμπτο της προπονητή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Μέσα στο 2023, έπαιξε σε μόλις δέκα ματς με ρεκόρ 5-5. Τρεις από αυτές τις πέντε νίκες ήρθαν στο Indian Wells.

“Η αυτοεκτίμηση μου συνδέεται στενά με τα επιτεύγματα μου” αποκάλυψη η Βρετανίδα “αν χάσω ένα ματς, θα νιώσω πολύ άσχημα, θα περάσω μια ολόκληρη μέρα κλαίγοντας, κοιτώντας κυριολεκτικά τον τοίχο.”

Στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου στο US Open, η Ραντουκάνου δεν έχασε σετ. Από τότε όμως ως και σήμερα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στον τρίτο γύρο ενός γκραν σλαμ και έχει χάσει πάρα πολλές θεσεις στην παγκόσμια κατάταξη, πέφτοντας από το Νο10 τον Ιούλιο του 2022 στο Νο130 τον φετινό Ιούνιο.

Φέτος, απουσιάσε από το Ρολάν Γκαρός και θα χάσει και το Wimbledon προκειμένου να κάνει κάποιες μικροεπεμβάσεις στα χέρια και στους αστραγάλους της.

“Εκείνη τη στιγμή στο κορτ, όταν πανηγύριζα (σ.σ. τον τίτλο στο US Open) ένιωθα ότι θα μπορούσα να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε εμπόδιο θα παρουσιαζόταν στο δρόμο μου. Ό,τι κι αν συνέβαινε θα το ξεπερνούσα από τη στιγμή που είχα την τύχη και την ευκαιρία να ζήσω μια τόσο μεγάλη στιγμή, ίσως την σπουδαιότερη στιγμή της ζωής μου και της καριέρας μου. Έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου εκείνη τη στιγμή ότι θα τα καταφέρω.” είπε η Ραντουκάνου.

“Από τότε όμως είχα πολλά πισωγυρίσματα και συνάντησα αμέτρητες δυσκολίες, που έρχονταν η μία μετά την άλλη. Είμαι ανεκτικός άνθρωπος γενικά και έχω τρομερή υπομονή αλλά δεν ήταν εύκολο. Και γι’ αυτό πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχα κερδίσει εκείνο τον τίτλο, εύχομαι να μην είχε συμβεί. Έπειτα όμως θυμάμαι όλα εκείνα τα συναισθήματα, που ένιωσα, κρατώντας στα χέρια μου το τρόπαιο και θυμάμαι κι εκείνη την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου, γιατί ήταν μια υπόσχεση με εντελώς αγνές προθέσεις και αναθεωρώ.”

Μετά την κατάκτηση του αμερικανικού γκραν σλαμ, η Ραντουκάνου είχε την ευκαιρία να υπογράψει πολλές εμπορικές συμφωνίες. “Χρειάστηκε να ωριμάσω πολύ γρήγορα” σχολίασε “προκειμένου να διαχειριστώ το μέγεθος της προβολής, που έζησα. Ήμουν εξαιρετικά αφελής” και συνέχισε “αυτό που συνειδητοποίησα τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι από το tour λείπουν η καλοσύνη, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια.”

Καταλήγοντας η Έμα Ραντουκάνου έριξε μία ακόμη βόμβα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν πίσω από τον λαμπερό κόσμο του αθλήματος “Πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να προφυλάξεις τον εαυτό σου γιατί υπάρχουν πολλοί “καρχαρίες” που παραμονεύουν. Ειδικά κάποιοι άνθρωποι της συγκεκριμένης “βιομηχανίας” μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι όταν έχουν να κάνουν με νέους ανθρώπους, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως έναν τεράστιο γεμάτο κουμπαρά.