Ήττα φυσιολογική στο 8ο γκρουπ από καλύτερη ομάδα, αλλά με το συγκρότημά μας να πραγματοποιεί αξιόλογη εμφάνιση και μέχρι ένα σημείο να γίνεται ανταγωνιστικό, που είναι κι από τους στόχους του στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στο εναρκτήριο παιχνίδι η Κωνσταντίνα Παρίδη δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έκπληξη κόντρα στη Σέλμπεργκ και κάμφθηκε στα πέντε σετ, ενώ στο επόμενο ματς η Κατερίνα Τόλιου πίεσε μετά το 2ο σετ την πρώτη Σουηδέζα, τη Μπέργκστρομ. Την τριάδα έκλεισε η Μαλαματένια Παπαδημητρίου. Αύριο 11/09 η Ελλάδα έχει ρεπό και τελειώνει τους αγώνες της στο γκρουπ την Τρίτη 12/09 με αντίπαλο την επικεφαλής Ισπανία.
Οι Σουηδέζες μπήκαν στο κεντρικό τραπέζι του Malmö Arena έχοντας ξεκάθαρα με τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Από την άλλη η εθνική μας γνωρίζοντας καλά τις αντιπάλους (με τις δύο μάλιστα να έχουν αγωνιστεί στην ελληνική Α1), ήθελε να αιφνιδιάσει μήπως και περάσει άγχος στις οικοδέσποινες, που έπαιζαν μπροστά στο κοινό τους. Στην αρχή το κατάφερε, αλλά όταν η Σουηδία βρήκε τη διέξοδο στην έντονη πίεση της Παρίδη και πήρε το προβάδισμα, τόνωσε την αυτοπεποίθησή της και συνέχισε με πιο ελεύθερο παιχνίδι. Η Ελλάδα πάλεψε και στον δεύτερο ατομικό αγώνα και μόνο στον τρίτο υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της αντιπάλου για το τελικό 3-0. Τη Δευτέρα ακολουθεί ο αγώνας της Σουηδίας με την Ισπανία. Οι ελληνικές ελπίδες για την πρόκριση στους «16» είναι λίγες πια, πάντως αυτό δεν είχε τεθεί ως στόχος και η καλή εμφάνιση είναι η βασική επιδίωξη και την Τρίτη.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
Η εθνική πήρε στο στήσιμο των ομάδων το Α και σε μία κίνηση τακτικής ο Γιώργος Καρύτσας έβαλε στη θέση 1 την Κωνσταντίνα Παρίδη (νούμερο 206 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη). Στόχος να κυνηγήσει με την ποιότητά της την έκπληξη απέναντι στην Κριστίνα Σέλμπεργκ (Νο 27) και μετά να μπει η ομάδα γερά στη διεκδίκηση της υπέρβασης, επειδή η Τόλιου θα είχε μπροστά της την Μπέργκστρομ, που επίσης έχει αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Πράγματι η Παρίδη ίσως έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας της και έγινε άμεσα μεγάλη απειλή. Με καλά ποσοστά στην επίθεση προηγήθηκε 2-1 σετ και δέχτηκε σε κλειστό σετ την ισοφάριση. Στο 5ο σετ η Σέλμπεργκ (που αγωνίστηκε πρόπερσι στον Ολυμπιακό) πήρε τις περισσότερες φορές πρώτη την επίθεση, η Παρίδη έχασε κρίσιμα δικά της σπιν και τελικά ήρθε η ήττα με 3-2 σετ.
Ο στόχος φυσικά, δεν άλλαξε για την Κατερίνα Τόλιου (Νο 41), η οποία στο κοντινό παρελθόν είχε νικήσει τη Λίντα Μπέργκστρομ (Νο 15). Ιδιαιτερότητα του ματς ότι αμφότερες παίζουν άμυνα και κλήθηκαν να βάλουν και πολλά σπιν στο παιχνίδι τους. Η κορυφαία Ελληνίδα είχε τις περισσότερες φορές την πρώτη επίθεση, αλλά δεν ήταν τόσο σταθερή μέχρι και το 2ο σετ με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω 2-0. Στο 3ο σετ προηγήθηκε 5-4, μετά έχασε δύο πόντους στη σειρά και ο Γιώργος Καρύτσας πήρε το τάιμ άουτ. Η συνέχεια ήταν πολύ καλή για την Τόλιου, η οποία με σωστές επιλογές μείωσε το σκορ. Αμφίρροπο ήταν το 4ο σετ ώσπου η πρώτη Σουηδέζα έφτασε σε τρία ματς μπολ εκμεταλλευόμενη και μικρά λάθη της Τόλιου. Η τελευταία μείωσε σε 9-10 για να «υποχρεώσει» σε τάιμ άουτ τη σουηδική πλευρά, αλλά στην επιστροφή δεν ήρθε κάτι ουσιαστικό.
Η Σουηδία ήταν πλέον ακλόνητο φαβορί για τη νίκη και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου (Νο 128) μπήκε στο τραπέζι για να πάρει ό,τι παραπάνω μπορούσε εναντίον της Φιλίππα Μπέργκαντ (Νο 74), η οποία κατέκτησε το 2023 το πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό. Η νεαρή πρωταθλήτρια όμως, δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Δεν πίεσε σε κανένα σημείο του αγώνα κι έχασε εύκολα στα τρία σετ.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα- Σουηδία 0-3:
Κωνσταντίνα Παρίδη-Κριστίνα Σέλμπεργκ 2-3 (12-10, 5-11, 11-5, 8-11, 7-11)
Κατερίνα Τόλιου-Λίντα Μπέργκστρομ 1-3 (5-11, 4-11, 11-7, 9-11)
Μαλαματένια Παπαδημητρίου-Φιλίππα Μπέργκαντ 0-3 (2-11, 4-11, 5-11)
* Στους πάγκους των εθνικών μας ομάδων στην πρεμιέρα κάθισαν ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και η Ιωάννα Γερασιμάτου.
* Εκτάκτως ενσωματώθηκε στην αποστολή ο σημερινός 1ος Βαλκανιονίκης του ομαδικού ανδρών Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Σουηδία για προπονήσεις με την ξένη ομάδα του, τη Ρέκορντ. Κανόνισε να μετακινηθεί με δικά του έξοδα στο Μάλμε, πήρε διαπίστευση από τους διοργανωτές και είναι δίπλα στους συναθλητές και τις συναθλήτριές του στην εθνική ομάδα για να βοηθάει την προσπάθειά τους και ως φυσιοθεραπευτής και στην προπόνηση.