Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου (16:30) θα πραγματοποιηθεί τελετουργικό στην ελιά τωνν Βουβών, με την κοπή κότινου ελιάς για τα στεφάνια των νικητών του Μαραθωνίου Κρήτης ο οποίος θα διεξαχθεί στα Χανιά δύο ημέρες αργότερα (Κυριακή 9/4).

Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου (16:30) θα πραγματοποιηθεί τελετουργικό στην ελιά τωνν Βουβών, με την κοπή κότινου ελιάς για τα στεφάνια των νικητών του Μαραθωνίου Κρήτης ο οποίος θα διεξαχθεί στα Χανιά δύο ημέρες αργότερα (Κυριακή 9/4). Στο χωριό άνω Βούβες υπάρχει το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια. Η ελιά Βουβών, όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί σήμερα Ολυμπιακό σύμβολο.
\
Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Σήμερα κότινος από την Ελιά των βουβών ταξιδεύει στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες για το στεφάνωμα των νικητών.
Η τελετή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Κρήτης και αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό συμβολισμό. Από κλαδιά της ελιάς των Βουβών, θα στεφανωθούν οι πρώτοι Νικητές του Μαραθωνίου Κρήτης

Η ελιά Βουβών, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία «τσουνάτη» εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά. Εξαιτίας αυτού του εμβολιασμού ο κορμός της είναι τόσο όμορφα σμιλεμένος από τη φύση που θυμίζει γλυπτό.
Το 1990 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων η ελιά των Βουβών κηρύχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.

Η υπεραιωνόβια ελιά δε φύεται καθόλου τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος, καθώς εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι ουσιαστικά η κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη. Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει, αλλά επειδή η ελιά είναι αθάνατο δέντρο συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, είναι ουσιαστικά το σύμβολο της αθανασίας.

Πάρα πολλοί τουρίστες είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το εντυπωσιακό αυτό δέντρο για να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του. Κυρίως μένουν εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού, αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια δίχως παύση.

Ο χώρος που βρίσκεται η ελιά Βουβών έχει περιφραχτεί με υλικό από πέτρα σιδεριάς και βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού…
ΑΠΕ-ΜΠΕ