Την πρώτη της ήττα στο Europa League γνώρισε η ΑΕΚ, η οποία ηττήθηκε 3-1 στο "Βελοντρόμ" από την Μαρσέιγ "πληρώνοντας" το "καταστροφικό" λάθος του Στάνκοβιτς δύο λεπτά μετά την ισοφάρισή της.

Η ΑΕΚ μετά το “φτωχό” επιθετικά πρώτο ημίχρονο όπου την βρήκε πίσω στο σκορ με αμφισβητούμενο πέναλτι, ισοφάρισε σε 1-1 με τον Πινέδα στο 53′, όμως δύο λεπτά μετά από μοιραίο λάθος του Στάνκοβιτς που προκάλεσε την αποβολή του, άλλαξαν οι ισορροπίες, με την Μαρσέιγ να πετυχαίνει δύο γκολ από το σημείο του πέναλτι και να πετυχαίνει την πρώτη της νίκη στο Europa League.

Πολλά παράπονα της ΑΕΚ για την διαιτησία του Στεφάνσκι, τόσο για το 1-0 του Βιτίνια όπου έσπρωξε τον Βίντα για να αποκτήσει πλεονέκτημα, όσο και για την φάση του δεύτερου πέναλτι που δόθηκε σε βάρος του Άμραμπατ, ενώ ακυρώθηκε και γκολ του Τσούμπερ για off side στον Βίντα.

Τα πλάνα των προπονητών

Δείτε πως παρέταξε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα και την Ολιμπίκ Μαρσέιγ, ο Τζενάρο Γκατούζο.

Το εντυπωσιακό κορεό των φιλάθλων της Μαρσέιγ και της ΑΕΚ.

Το εντυπωσιακό κορεό στο Μαρσέιγ-ΑΕΚ

Ακίνδυνη επιθετικά η ΑΕΚ, αμφισβητούμενο γκολ η Μαρσέιγ

Με το πρώτο 20λεπτο να κυλάει δίχως κάτι το αξιόλογο και την ΑΕΚ να πιέζει ασφυκτικά δυσκολεύοντας την ανάπτυξη της Μαρσέιγ, η οποία σ’ εκείνο το σημείο είχα την πρώτη τελική στο παιχνίδι.

Μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας από τους παίκτες του Γκατούζο, ο Εντιαγέ απέφυγε το τάκλιν του Σιμάνσκι, εκτέλεσε, αλλά ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε τη μπάλα με δύο προσπάθειες, με τον Αυστριακό γκολκίπερ της Ένωσης τέσσερα λεπτά μετά να κάνει νέα μεγάλη επέμβαση πάλι σε σουτ του Εντιαγέ.

Ένα λεπτό μετά ο Τσούμπερ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μπαλέρντι, αλλά ο Στεφάνσκι έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή.

Η άμυνα της ΑΕΚ δέχθηκε μία ακόμα κάθετη στην πλάτη της άμυνάς της στο 27′, με τον Κλος να κάνει το παράλληλο γύρισμα και τον Βιτίνια από κοντά να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Γκολ που αμφισβητήθηκε από την Ένωση καθώς ο σκόρερ της Μαρσέιγ έχει σπρώξει ξεκάθαρα τον Βίντα για να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πάει πρώτος στη μπάλα, όμως Στεφάνσκι και VAR συμφώνησαν πως δεν υπήρχε παράβαση!

Η ΑΕΚ είχε την πρώτη της τελική στο 33′ όταν Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ, ο Μουκουντί βρήκε τη μπάλα με την πλάτη, αλλά αυτή έφυγε άουτ.

Το ημίχρονο έκλεισε με την ΑΕΚ να βρίσκει γκολ στο 47′, με τον Τσούμπερ να νικάει τον Μπλάνκο, αλλά δεν μέτρησε ως off side του Βίντα στο ξεκίνημα της φάσης.

O Πινέδα ισοφάρισε σε 1-1 στην πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ στο Β’ ημίχρονο.

Η “γκάφα” του Στάνκοβιτς τελείωσε την ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα στο δεύτερο μέρος έβαλε τον Πόνσε στο παιχνίδι στη θέση του Σιντιμπέ, με τον Πινέδα να παίζει δεξιός μπακ. Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ΑΕΚ, καθώς στο 53′ έφτασε στην ισοφάριση όταν μετά από εκπληκτική κάθετη του Τσούμπερ, ο Μάνταλος έκανε ωραίο γύρισμα, ο Πινέδα με “τσαφ” έστρωσε τη μπάλα μπροστά του και με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Δύο λεπτά μετά, όμως, ήρθε η… καταστροφή για την ΑΕΚ. Ο Βίντα γύρισε τη μπάλα στον Στάνκοβιτς, αυτός στην προσπάθειά του να ξανασυνεργαστεί με τον Κροάτη, την έστειλε πάνω στον Βιτίνια και στη συνέχεια τον ανέτρεψε με τον Στεφάνσκι να δίνει πέναλτι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πολωνός τσέκαρε το μαρκάρισμα στο VAR και η κίτρινη στον Αυστριακό μετατράπηκε σε κόκκινη από τη στιγμή που το μαρκάρισμα δεν ήταν με πρόθεση να σταματήσει τη μπάλα, αλλά να “γκρεμίσει” τον Βιτίνια. Ο Αθανασιάδης πέρασε στη θέση του Μάνταλου, με τον Χαρίτ που εκτέλεσε το πέναλτι να βάζει ξανά μπροστά στο σκορ την Μαρσέιγ.

Η στιγμή της ισοφάρισης της ΑΕΚ με τον Ορμπελίν Πινέδα.

Η Μαρσέιγ κέρδισε και δεύτερο πέναλτι στο 68′, όταν ο Ρενάν Λόντι κατέβασε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Άμραμπατ έπεσε πάνω του και τον έριξε στο έδαφος με τον Στεφάνσκι να δίνει πέναλτι. Ο Βερτούτ εκτέλεσε στην ίδια γωνία με τον Χαρίτ, ο Αθανασιάδης διάλεξε την ίδια γωνία που έπεσε και στο πρώτο πέναλτι και η Μαρσέιγ στο 3-1.

Στο 79′ ο Κλος έκανε επικίνδυνο γύρισμα από τα δεξιά, ο Σαρ εκτέλεσε στην κίνηση με τον Αθανασιάδη να αποκρούει δύσκολα σε κόρνερ, ενώ στο 81′ ο Έλληνας γκολκίπερ σταμάτησε το δυνατό σουτ του Ομπαμεγιάνγκ.

Η Μαρσέιγ πίεσε και για τέταρτο γκολ, το πέτυχε με τον Σαρ στο 83′ όμως ακυρώθηκε ως off side σωστά, ενώ στο 92′ ο Ναντίρ σούταρε πάνω από την εστία του Αθανασιάδη.

Στο 94′ ο Αθανασιάδης σταμάτησε ωραίο σουτ του Κοντογκμπιά, ο οποίος ξαναδοκίμασε ένα λεπτό μετά με τη μπάλα να φεύγει πάνω από την εστία της ΑΕΚ, όπως και το σουτ του Ομπαμεγιάνγκ στο 96′.

Οι συνθέσεις:

Μαρσέιγ: Μπλάνκο, Κλος (89′ Ναντίρ), Εμπεμπά, Μπαλέρντι (89′ Μεϊτέ), Λόντι, Αρίτ (74′ Ομπαμεγιάνγκ), Ρονζιέ, Κοντογκμπιά, Βερτούτ (89′ Μουρίγιο), Εντιαγιέ, Βιτίνια (74′ Σαρ).
ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (46′ Πόνσε), Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (44′ λ.τρ. Μοχαμάντι), Σιμάνσκι (75′ Γαλανόπουλος), Γιόνσον, Άμραμπατ (75′ Ελίασον), Πινέδα, Μάνταλος (59′ Αθανασιάδης), Τσούμπερ.