Λιγότερο γνωστό όμως είναι, ότι για ένα μόνο βράδυ έπαιξε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ένας θρύλος της Αγγλίας, στον θρύλο της Ελλάδας!
Στις 21 Απριλίου 1967, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών, έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αθήνα, το οποίο κλιμακώθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εγκαθιδρύοντας τη δικτατορία στη χώρα. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον σύλλογο του Ολυμπιακού με έδρα την Αθήνα.
Τον Δεκέμβριο του 1967, ο θρύλος του συλλόγου και πρόεδρος Γιώργος Ανδριανόπουλος, υπό τη στρατιωτική κυριαρχία που θα διαρκούσε για τα επόμενα επτά χρόνια, εξαναγκάστηκε από το καθεστώς να αποχωρήσει, .
Ο Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Γουλανδρής θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον σύλλογο το 1970, έγινε γενικός διευθυντής του ένα χρόνο αργότερα και τελικά έγινε πρόεδρος του συλλόγου το 1972. Ως πρόεδρος, επανέφερε όλα τα εξέχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού που είχαν εκδιωχθεί από το στρατιωτικό καθεστώς και αναμόρφωσε τη διαδικασία εκλογής για μελλοντικά νέα διοικητικά συμβούλια.
Ως μέρος αυτού του νέου κεφαλαίου, ο Γουλανδρής και οι συνεργάτες του διευθυντές, προγραμμάτισαν έναν διεθνή φιλικό αγώνα στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 12 Ιουνίου 1972 μεταξύ του Ολυμπιακού και της βραζιλιάνικης Κορίνθιανς.
Η πρόσκληση απευθύνθηκε και στον αρχηγό της Γουέστ Χαμ και της Εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του προπονητή του Ολυμπιακού, Άγγλου Άλαν Άσμαν, του πρώην προπονητή της Γουέστ Μπρόμιτς, που γνώριζε προσωπικά τον Μουρ. Ο χρόνος της πρόσκλησης ήταν ιδανικός, καθώς ο αρχηγός της Αγγλίας είχε πρόσφατα αγωνιστεί στο Βρετανικό Εσωτερικό Πρωτάθλημα εναντίον της Ουαλίας και της Σκωτίας, πραγματοποιώντας την 95η και την 96η διεθνή συμμετοχή του αντίστοιχα και ήταν πλέον απαλλαγμένος από δεσμεύσεις συλλόγων και χωρών.
ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ
Η προσφορά να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού κόντρα στους Κορίνθιανς θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ, αν η Αγγλία είχε κερδίσει τη Δυτική Γερμανία στους διπλούς προημιτελικούς των πλέι οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έναν μήνα νωρίτερα. Θα ήταν μια διαφορετική ιστορία για τον αρχηγό της Αγγλίας, ο οποίος θα ήταν απασχολημένος τον Ιούνιο με τη διαδικασία πρόκρισης, αλλά ο αποκλεισμός από τη Δυτική Γερμανία, απώλεσε τις ελπίδες της Αγγλίας για δόξα στο Euro 1972.
Ο Ολυμπιακός έπαιξε με ολοκόκκινη στολή τη νύχτα εκείνη και ο Μουρ μπήκε στο γήπεδο μπροστά σε πλήθος 33.000 οπαδών των Πειραιωτών, φορώντας το εμβληματικό Νο 6 του στην ερυθρόλευκη φανέλα.
Ο Μουρ εκφράστηκε με θετικά σχόλια για την φοβερή ατμόσφαιρα στο γήπεδο, επεσήμανε τις γλωσσικές δυσκολίες αλλά εξήρε τον ενθουσιασμό των οπαδών του Ολυμπιακού, για την παρουσία του με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Μετά το τέλος του αγώνα, πέρασε μερικές ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τη σύζυγο του Τίνα. Αυτή είναι η μικρή, αλλά πολύ σημαντική σύνδεση του Ολυμπιακού, με έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που όπως αναφέρθηκε και από τον Πελέ, ο Μουρ ήταν ο πιο δύσκολος αμυντικός που αντιμετώπισε στην καριέρα του.
*Photo Credits: West Ham