Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή και δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να προκληθεί στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Ενώ είναι αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών, η αναγνώριση των τροφών που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δηλητηρίαση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ασφαλέστερες επιλογές στην καθημερινή διατροφή σας! Πάμε να δούμε μερικούς από τους κορυφαίους «ενόχους».
Ωμό ή μισοψημένο κρέας και πουλερικά
Το ωμό ή μισοψημένο κρέας και τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο, το βόειο κρέας και το χοιρινό, είναι διαβόητα για τη μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, το E coli και το campylobacter. Αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο σε περίπτωση κατάποσης.
Θαλασσινά
Οι λάτρεις των θαλασσινών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ειδικά όταν καταναλώνουν ωμά ή μισοψημένα θαλασσινά όπως στρείδια και σούσι. Τα οστρακοειδή μπορούν να φιλοξενήσουν τα βακτήρια Vibrio, ενώ τα ωμά ψάρια μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή μικρόβια που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση.
Αυγά
Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο υπεύθυνο για αμέτρητες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ετησίως. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε παστεριωμένα αυγά σε παρασκευάσματα όπου εμπεριέχονται σε ωμή μορφή, όπως στη σπιτική μαγιονέζα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το νωπό γάλα και το τυρί, μπορούν να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια όπως η λιστέρια, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο έχουν συσχετιστεί με εστίες τροφικής δηλητηρίασης λόγω μόλυνσης με E coli, σαλμονέλα και νοροϊό. Το σχολαστικό πλύσιμο και το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Υπολείμματα τροφών
Τα τρόφιμα που έχουν απομείνει, όταν δεν αποθηκεύονται και δεν ξαναζεσταίνονται σωστά, μπορούν να γίνουν χώροι αναπαραγωγής βακτηρίων. Πάντα να ψύχετε αμέσως τα υπολείμματα και να τα ξαναζεσταίνετε σε ασφαλή θερμοκρασία.
Ενώ ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς, η λήψη προφυλάξεων όπως ο σωστός χειρισμός των τροφίμων, η αποθήκευσή τους και το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές. Να είστε σε εγρήγορση, να εφαρμόζετε καλή υγιεινή και να ενημερώνεστε σχετικά με τις ανακλήσεις τροφίμων για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τροφικές ασθένειες.
Πηγή: www.healthline.com