Μπορούν ο Χέγκελ και ο Μαρξ να οδηγήσουν την κοινωνία στην έξοδο από τη ζούγκλα; Ποια ανάγνωση του Κεφαλαίου του Μαρξ χρειαζόμαστε σήμερα; Η κρίση παράγει περισσότερη ή λιγότερη υπεραξία; Γιατί ο νεαρός Μαρξ βλέπει το κράτος ως μηχανισμό καταστολής;
Μία σύγχρονη προσέγγιση των θεωριών, που διατύπωσαν οι σημαντικοί Γερμανοί φιλόσοφοι επιχειρούν Καθηγητές Φιλοσοφίας, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, Λογοτεχνίας, από ελληνικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια, στο διήμερο διεθνές συνέδριο, υπό τον τίτλο: “Hegel και Marx: Το πρόβλημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου”, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης.
Το συνέδριο διοργανώνουν το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη και ΠΜΣ Διοίκηση και Οικονομία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Όπως είναι γνωστό η φιλοσοφία του Χέγκελ ενέπνευσε τον Μαρξ, ο οποίος από το 1843 ασχολήθηκε με την ελεγιανή διαλεκτική θεωρία (θέση – αντίθεση – σύνθεση) και την ερεύνησε επεκτείνοντάς την με τον διαλεκτικό υλισμό. Μάλιστα, ο Μαρξ αναφερόταν στον Χέγκελ όταν έλεγε ότι “μέχρι τώρα οι φιλόσοφοι είχαν ως στόχο να ερμηνεύσουν τον κόσμο και όχι να τον αλλάξουν”.
Τον πυρήνα της ελεγιανής φιλοσοφίας του Δικαίου ανέλυσε, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Πενολίδης. Όπως ανέφερε, “το δίκαιο, που είναι ο έλλογος αυτοπροσδιορισμός της βούλησης, πρέπει να κατισχύσει και να επαναθέσει τον εαυτό του σε ισχύ, μέσω της άρνησης της προσβολής του”.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, με συζήτηση για τα συμπεράσματα που θα προκύψουν μέσα από τις εισηγήσεις.