Για πλούσιο υλικό που έχει βρεθεί στην Αμφίπολη και θα πρέπει να μελετηθεί έκανε λόγο σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών, Κατερίνα Περιστέρη.

Για πλούσιο υλικό που έχει βρεθεί στην Αμφίπολη και θα πρέπει να μελετηθεί έκανε λόγο σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών, Κατερίνα Περιστέρη.


Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα σε κινητά ευρήματα, όπως κεραμική (μελαμβαφή, όχι όμως και ερυθρόμορφη αν και δεν έχει αναλυθεί το υλικό), αλλά και νομίσματα, που απεικονίζουν τον Αλέξανδρο Γ’.


“Κάντε υπομονή, θα μας πουν οι ανθρωπολόγοι, σε ονόματα δεν αναφερόμαστε”, είπε η κα Περιστέρη, ενώ στο θέμα παρενέβη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έδωσε πληροφορίες για τον σκελετό που βρέθηκε στον τύμβο. “Όπως αναφέραμε σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικά εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος. Το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα, ακριβώς απέξω από αυτό εντοπίστηκε η κάτω γνάθος και μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, που αν παρατηρήσει κανείς τα οστά βλέπει ότι έχει και τα μεγάλα κόκαλα των ποδιών και τα κόκαλα των χεριών, πλευρά και μέλη της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τη λεκάνη, η οποία από την πτώση των άνω λίθων είναι σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, ώστε να μην επιτρέπει στους αρχαιολόγους να πουν αν είναι ανδρική ή γυναικεία”, ανέφερε.


Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μ. Λεφαντζή, το μνημείο ήταν ένα δημόσιο έργο και ανοιχτό, του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π. Χ., με ελεγχόμενη επισκεψιμότητα. “Ο πρώτος χώρος που έχει την κλίμακα ήταν διακριτός πάνω στον περίβολο. Δίστυλος εν παραστάσει. Έχουμε πρόσβαση από εκεί, αλλά ελεγχόμενη, δηλαδή αυτός ο περίβολος από τη μία λειτουργούσε ως ανάλημμα και από την άλλη ήταν ένας τοίχος που απέτρεπε την εύκολη προσέγγιση”, δήλωσε ο κ. Λεφαντζής, που τόνισε ότι το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο του, αλλά ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.


Σύμφωνα με τους ομιλητές, το μνημείο σφραγίστηκε μετά τη λεηλασία του κάποια στιγμή τα ρωμαϊκά χρόνια, η επίχωση στο εσωτερικό του είναι σύγχρονη με τους τοίχους σφράγισης, τα δε ανοίγματα στα τύμπανα των διαφραγματικών τοίχων δεν έγιναν από τυμβωρύχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν τα χώματα της επίχωσης. Επίσης, κατέστη σαφές ότι δεν έχουν βρεθεί επιγραφές, ενώ κάποια τεκτονικά γράμματα, Ε και Α, πάνω στον περίβολο που προφανώς έγιναν για την παραγγελία του υλικού, ταιριάζουν με τη χρονολόγηση του περιβόλου και αποτελούν αντικείμενο μελέτης.


Πηγή: www.news.gr