Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των μαρμάρων που βρέθηκαν στο Λιθότοπο μετά την υποχώρηση των νερών της λίμνης Κερκίνης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των μαρμάρων που βρέθηκαν στο Λιθότοπο  μετά την υποχώρηση των νερών της λίμνης Κερκίνης. Συνολικά 1.000 μαρμάρινα μέλη βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Αμφίπολης που εάν συγκεντρωθούν συμπληρώνουν άλλα 120 μέτρα ορθομαρμάρωσης στην περίμετρο του λόφου Καστά.


Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή οι κάτοικοι της περιοχής  επιστρέφουν κρυφά κάθε αρχαιολογικό εύρημα που είχαν σε σπίτια και  αποθήκες  και ως δια μαγείας κάθε μέρα είναι και μια έκπληξη για το επιτελείο της ανασκαφής.


Τα μάρμαρα μέλη  περισυλλέγονται μέσα από τη λίμνη  πλένονται για να μεταφερθούν  στο Λόφο Καστά ,όπου εκεί  παράλληλα με τις εργασίες της ανασκαφής θα τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση.


Η  ορθομαρμάρωση στην περίμετρο των 479 μέτρων του τύμβου έχει ήδη αποκαλυφθεί σε μήκος 80 μέτρων από την επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών Κατερίνα Περιστέρη και με την συμπλήρωση των 120 μέτρων η εικόνα της περιμέτρου αναμένεται περισσότερο επιβλητική.


Τα κομμάτια των μαρμάρων  που βρίσκονται στο φράγμα του Λιθοτότοπου πρέπει να «ταξιδέψουν» τώρα μια απόσταση 100 χιλιομέτρων έως την Μεσολακκιά .


Πολλά μέλη μαρμάρων μαζί με τον κομματισμένο λέοντα της Αμφίπολης εντοπίστηκαν αρχικά  το 1912 από ελληνικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου,


Οι φορτηγίδες των  Άγγλων  βυθίστηκαν από τους Βούλγαρους . Έτσι τα σχέδια τους, να τα μεταφέρουν στην χώρα τους, ματαιώθηκαν.


Τα πρώτα υπολείμματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια αποστραγγιστικών έργων του ποταμού Στρυμόνα προκειμένου να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ποσότητα μαρμάρων χρησιμοποιήθηκε το 1930  στην κατασκευή του φράγματος από την αμερικανική εταιρεία Ούλεν ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν στο βυθό της λίμνης και σώθηκαν.


Η ταύτιση των μαρμάρων με το επιβλητικό μνημείο της Αμφίπολης  έγινε  πριν δύο χρόνια από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή.


Έως τότε κανένας αρχαιολόγος δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για το σκοπό που εξυπηρέτησαν.


Ο αρχιτέκτονας Μηχανικός Τόνι Κοζέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ  μελέτησαν το 1970 τα μάρμαρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν ορυκτό πλούτο της  Θάσου προερχόμενο από τα λατομεία του νησιού. Με το ίδιο μάρμαρο κατασκευάστηκε και ο επιβλητικός τάφος στο λόφο Καστά.


πηγή: xronometro.com