EURO 2012: Τέλεια ομάδα η Ισπανία, προημιτελικά η Ελλάδα

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πανηγύρισε η κορυφαία ομάδα με τον πιο καθαρό και δίκαιο τρόπο. Η Ελλάδα πέρασε τον όμιλο και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γερμανία.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012, ήταν το 14ο EURO και διεξήχθη μεταξύ 8 Ιουνίου και 1ης Ιουλίου. Διοργανώθηκε από κοινού από την Πολωνία και την Ουκρανία (και οι δύο οικοδεσπότες για πρώτη φορά) και στο τέλος πανηγύρισε η κορυφαία ομάδα χωρίς καμία αμφιβολία, μία σούπερ ομάδα γεμάτη ταλέντο, μια τέλεια Ισπανία, η οποία κέρδισε την Ιταλία (3ος τίτλος στην ιστορία της) στον τελικό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, στην ταλαιπωρημένη με τον πόλεμο, Ουκρανία…. Όπως και στο Euro 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία, και οι δύο διοργανώτριες χώρες του 2012 αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων. Πρόωρος αποκλεισμός για Ουκρανία και Πολωνία στη πρώτη φάση.

ΠΟΛΕΙΣ

Οκτώ πόλεις επιλέχθηκαν ως τόποι φιλοξενίας. Σε μια επιστροφή στη μορφή που χρησιμοποιήθηκε στο Euro 1992, το Euro 1996 και το Euro 2008, καθένας από τους αγώνες των τεσσάρων ομίλων παίχτηκε σε δύο στάδια. Οι πόλεις υποδοχής, Βαρσοβία, Γκντανσκ, Βρότσλαβ, Πόζναν, Κίεβο και Λβιβ είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, σε αντίθεση με το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΧΡΥΣΟ El Nino

Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και τρία συνεχόμενα μεγάλα τουρνουά (Euro 2008, Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 και Euro 2012). Υπήρχαν αρκετοί παίκτες που πέτυχαν 3 γκολ, αλλά επειδή ο Φερνάντο Τόρες έκανε μια ασίστ και έπαιξε τα λιγότερα λεπτά από τους παίκτες που σημείωσαν τρία γκολ, πήρε το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

(8/6) – Η χώρας μας βρέθηκε στον 1ο όμιλο παρέα με την Τσεχία, τη Ρωσία και την διοργανώτρια Πολωνία. Πρεμιέρα στη Βαρσοβία με τη Πολωνία και πρώτος βαθμός μετά από ισοπαλία (1-1) με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη που ισοφάρισε το γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο πρώτο ημίχρονο.

(12/6) – 2η αγωνιστική και ήττα από τη Τσεχία που πήρε μια άτυπη ρεβάνς από το 2004. Δύο γρήγορα γκολ μέσα σε μόλις 3 λεπτά και πίσω στο σκορ (0-2). Το γκολ του Φάνη Γκέκα έδωσε ελπίδες αλλά η ομάδα χρειαζόταν νίκη για να περάσει με 4 βαθμούς απέναντι στη Ρωσία.

(16/6) – Το γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στη Ρωσία ήταν αρκετό για να πανηγυρίσουμε την πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ μαζί με την Τσεχία που νίκησε τη Πολωνία και πήρε την πρωτιά στο γκρουπ. Επόμενος αντίπαλος η πανίσχυρη Γερμανία καθώς τερματίσαμε στη 2η θέση, η οποία είχε τερματίσει πρώτη στον όμιλο αφήνοντας στη 2η θέση τη Πορτογαλία.

22/6 – Προημιτελικά: Η Γερμανία προηγήθηκε με γκολ του Φίλιπ Λαμ (1-0), η Ελλάδα ισοφάρισε με Σαμαρά (1-1), αλλά στράβωσε η κατάσταση. Τρία γκολ μέσα σε 13 λεπτά από Κεντίρα, Κλόζε και Ρόις και το ματς τελείωσε. Το γκολ – πέναλτι του Σαλπιγγίδη διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και έστειλε την Ελλάδα σπίτι της και τη Γερμανία στα ημιτελικά με την Ιταλία. Στους υπόλοιπους προημιτελικούς η Πορτογαλία απέκλεισε τη Τσεχία (1-0), η Ισπανία τη Γαλλία (2-0) με δύο γκολ του Τσάμπι Αλόνσο,η Ιταλία στα πέναλτι την Αγγλία (4-2).

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Η Πορτογαλία είχε τερματίσει 2η στον όμιλο πίσω από τη Γερμανία με 2 νίκες. Νίκησε τη Τσεχία και στους ‘4’ έπεσε πάνω στην Ισπανία. Μετά από λευκή ισοπαλία στα 90 λεπτά και τη παράταση, οι ομάδες πήγαν στα πέναλτι. Ο Τσάμπι Αλόνσο πήγε πρώτος και αστόχησε…Το ίδιο έκανε και ο Μουτίνιο για τους Πορτογάλους. Η Ισπανία όμως δεν έχασε άλλο πέναλτι, η Πορτογαλία έχασε με τον Μπρούνο Άλβες και ο Σεσκ Φάμπρεγας με το τελευταίο την έστειλε στον τελικό.

Η Γερμανία συνάντησε την Ιταλία, η οποία τερμάτισε πίσω από την Ισπανία στη 2η θέση στον όμιλο και απέκλεισε στα πέναλτι την Αγγλία στα προημιτελικά. Δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι μέσα σε 16 λεπτά έδωσαν ασφαλές μαξιλάρι και η τακτική έπαιξε το ρόλο της. Η Γερμανία διαμόρφωσε το τελικό (2-1) με πέναλτι του Οζίλ και η Ιταλία πέρασε στον τελικό.

ΤΕΛΙΚΟΣ

Η ανωτερότητα των Ισπανών αποτυπώθηκε στο χορτάρι αμέσως. Απλά αυτή η ομάδα του Βιθέντε Ντε Μπόσκε δεν παιζόταν. Η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι δεν μπορούσε να φανεί αντάξια των προσδοκιών και μοιραία ηττήθηκε με το βαρύ 4-0. Νταβίντ Σίλβα, Ζόρντι Άλμπα, Φερνάντο Τόρες και Χουάν Μάτα τα γκολ των πρωταθλητών για μία ομάδα γεμάτη σούπερ ονόματα που ξεχείλιζε από ταλέντο και δίκαια πανηγύρισε στο τέλος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.