Το τουρνουά του 1996 κρίθηκε για μία και μοναδική φορά με τον κανονισμό του “χρυσού γκολ”-Η Γερμανία πήρε τον τίτλο

Η τελική φάση του EURO 1996 έγινε στην Αγγλία. Το τρόπαιο το πήρε η Γερμανία και πανηγύρισε για πρώτη φορά τίτλο ως ενοποιημένο έθνος, υπό την έννοια ότι τα δύο προηγούμενα EURO που είχε (το 1972 και το 1980) τα είχε πανηγυρίσει ως Δυτική Γερμανία. Παρεμπιπτόντως, εκείνο το τρόπαιο παραμένει -μέχρι και σήμερα- το τελευταία από τα τρία EURO που έχει κατακτήσει η Γερμανία.

Το 1996 λοιπόν… Ένας κόσμος που άλλαζε.

Ήταν η πρώτη φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση που εμφανίστηκε η Κροατία που δύο χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του 1998, θα “θάμπωνε” τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με την εκπληκτική ομάδα, την υπέροχη πορεία και την τρίτη θέση που θα κατακτούσε. Το 1996 επίσης ήταν η πρώτη φορά, σε εκείνο το EURO, που συναντούσαμε την Τσεχία και όχι την Τσεχοσλοβακία. 

Ήταν επίσης το πρώτο τουρνουά που έγινε με 16 ομάδες (από τις 8 που υπήρχαν) και ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο τελικός κρίθηκε με το περίφημο “χρυσό γκολ”, δηλαδή όποια ομάδα έβαζε πρώτη γκολ στην παράταση, ο τελικός θα έληγε αυτομάτως. Έτσι, το πήρε και η Γερμανία… 

Με τοFootball Comes Home

Η διοργάνωση από την Αγγλία είχε αρκετό συναίσθημα με το σύνθημα Football Comes Home να κυριαρχεί ως ένα από τα σλόγκαν της διοργάνωσης και να γίνεται και τραγούδι που αποτύπωνε τη διάθεση της Αγγλίας να κατακτήσει έναν τίτλο σε EURO που ακόμη και τώρα δεν έχει. Δεν τον κατέκτησε ούτε τότε αν και είχε τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, τον Άλαν Σίρερ, με 5 γκολ στο τουνρουά. 

Σε 8 πόλεις

Για πρώτη φορά λοιπόν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους και με τα παιχνίδια να γίνονται σε 8 διαφορετικές πόλεις, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, Λιντς, Σέφιλντ, Νότιγχαμ και Νιουκάστλ μέχρι τον τελικό που έγινε, φυσικά, στο Γουέμπλεϊ. 

Η φάση των ομίλων 

Από τη φάση των ομίλων, την πρόκριση πήρανε: Στον Α’ Όμιλο, Αγγλία και Ολλανδία. Έμειναν εκτός, η Σκωτία και η Ελβετία. Στον Β’ Όμιλο, Γαλλία και Ισπανία. Έμειναν εκτός, Βουλγαρία και Ρουμανία. Στην Γ’ Όμιλο, Γερμανία και Τσεχία. Έμειναν εκτός, Ιταλία και Ρωσία. Στον Δ’ Όμιλο, Πορτογαλία και Κροατία. Έμειναν εκτός, Δανία και Τουρκία. Παρεμπιπτόντως, η Δανία ήταν η κάτοχος του τροπαίου, το είχε πάρει στο EURO του 1992. 

Στα πέναλτι βγήκε το ζευγάρι του τελικού 

Στη φάση των “8”, η Αγγλία και η Ολλανδία πήραν την πρόκριση (και οι δύο στα πέναλτι) αφήνοντας έξω την Ισπανία και τη Γαλλία, αντίστοιχα. Η Γερμανία απέκλεισε την Κροατία με 2-1 και η Τσεχία την Πορτογαλία με 1-0. Τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν Γαλλία-Τσεχία και Γερμανία-Αγγλία.

Τσεχία και Γερμανία πήραν την πρόκριση για τον τελικό, κερδίζοντας στη διαδικασία των πέναλτι. Η Γερμανία άφηνε εκτός την οικοδέσποινα, Αγγλία και η Τσεχία άφηνε εκτός τη Γαλλία που για πρώτη φορά εμφανιζόταν σε ένα μεγάλο τουρνουά με τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο τελικός 

Στον τελικό που έγινε στο Γουέμπλεϊ, βρέθηκαν αντίπαλες, δύο ομάδες που ήταν αντίπαλες και στη φάση των ομίλων. Είχαν πάρει μαζί την πρόκριση από τον Γ’ όμιλο. Στο παιχνίδι για τον όμιλο, η Γερμανία είχε νικήσει με 2-0. Νίκησε και στον τελικό, στις 30 Ιουνίου 1996, με 2-1. Η Τσεχία έκανε το 1-0 με τον Μπέργκερ στο 59’, ισοφάρισε ο Μπίρχοφ στο 73’ και με 1-1, το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Ο Μπίρχοφ σκόραρε στο 95’, “χρυσό γκολ”. Τέλος… Η Γερμανία πήρε τον τίτλο. 

MVP ο Ζάμερ 

Από τις τάξεις της Γερμανίας βγήκε και ο MVP που ήταν ο Ματίας Ζάμερ. Στο τουρνουά που έγινε από τις 8 μέχρι τις 30 Ιουνίου, έγιναν 31 παιχνίδια και μπήκαν 64 γκολ.