Όσοι δεν ασχολούνται τόσο φανατικά με το αγγλικό πρωτάθλημα, πέρα από τους μεγάλους, ίσως να μην γνωρίζουν καν το όνομά του. Τουλάχιστον μέχρι και την φετινή σεζόν.

Στα όσα κατάφερε φέτος η Άστον Βίλα, πολλά οφείλει στον Όλι Γούτκινς ο οποίος ήταν πέραν πάσης αμφισβήτησης ο ακρογωνιαίος λίθος της εξαιρετικής πορείας που έφερε τους «χωριάτες» στην 4η θέση και την έξοδο στο Champions League, 41 ολόκληρα χρόνια μετά.

Κατά πολλοίς ήταν ο εκφραστής των προπονητικών ιδεών του Έμερι μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ένας υποτιμημένος πρωταγωνιστής, ένας «ζεν πρεμιέ» του ποδοσφαίρου για ταινίες β’ κατηγορίας.

Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος το είπε «κάπως έτσι» δηλαδή, στις δηλώσεις του μέσα στην σεζόν.

«Νομίζω ότι ίσως περνάω απαρατήρητος. Δεν μιλούν αρκετά για μένα. Το γνωρίζω ότι από τότε που ήρθε ο Έμερι είμαι πολύ παραγωγικός, αλλά αυτό περνά λίγο απαρατήρητο. Πολλοί μου λένε ότι πρέπει να προωθώ το προφίλ μου, ένας επαγγελματικός συνεργάτης μου με πιέζει συνέχεια να ποστάρω στο Instagram. Δεν θέλω όμως να βγάζω κάτι εκεί έξω που δεν είναι αυθεντικό, που δεν είναι ο εαυτός μου».

Δίκαιο αν μη τι άλλο παράπονο για κάποιον που έβαλε φέτος πολλά. Το… ραβδάκι του Ουνάι Έμερι τον απογείωσε, τον μετέτρεψε στην καλύτερη έκδοση του εαυτού του, σε έναν παίκτη που φέτος μέτρησε 19 γκολ και 13 ασίστ στο πρωτάθλημα. Όχι κι άσχημα έτσι;…

Πόσο δε, αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτά τα 19 γκολ δεν υπάρχει ούτε ένα πέναλτι.

Ίσως να «φταίει» γι αυτό η καταγωγή του. Ο Γουότκινς είναι από την περιοχή του Ντέβον στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας και μια πόλη που λέγεται Νιούτον Άμποτ και έχει κάτι παραπάνω από 26.000 κατοίκους.

Το «χρυσό γκολ»

Πιστεύει ότι αρκεί να είναι καλός στην μπάλα και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους. Και πράγματι φέτος, αυτό έγινε Όπως στο τελευταίο ματς με την Άρσεναλ, σκοράροντας το 0-2 σε μια αντεπίθεση και ξεκινώντας το πάρτι για τους οπαδούς της Βίλα που είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο. Μ’ αυτό το γκολ έφτασε τα 19 και ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπεντέκε πριν από 11 ολόκληρα χρόνια.

Ο Όλι Γουότκινς πήγε στην Άστον Βίλα από την Μπρέντφορντ το 2020 με τους «Βίλατζερς» να πληρώνουν περίπου 30 εκατομμύρια λίρες. Σε 146 ματς για την Premier έχει σημειώσει 59 γκολ.

Είναι 11 φορές διεθνής κι έχει σκοράρει 3 γκολ για τα «τρία λιοντάρια».

Η αξία του πλέον με ρεαλιστικά δεδομένα μεταγραφής ξεπερνά τα 80 εκατομμμύρια.