Οι «Λύκοι» κατάφεραν παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις να παραμείνουν άνετα στην Premier League αν και το τελείωμα της σεζόν ανέδειξε τις αδυναμίες ενός ρηχού δυναμικού.

Στο Γούλβερχαμπτον πρέπει να δουν το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο, κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν. Ναι μεν η Γουλβς συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο υποχώρησε κατά μία θέση (14η από 13η ), ωστόσο συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς (46 έναντι 41) σκοράροντας και πολύ περισσότερο (50 γκολ έναντι 31). Σίγουρα όσοι πήγαν στο «Μόλινιου» διασκέδασαν, ικανοποιήθηκαν, ευχαριστήθηκαν, ίσως και να εξεπλάγησαν ευχάριστα αλλά και να αναρωτήθηκαν στο τέλος πού θα μπορούσαν να φτάσουν οι «Λύκοι» εφόσον διέθεταν ευρύτερο ρόστερ.

Οι bookmakers δεν είδαν όνειρο και τοποθέτησαν τη Γουλβς, προτού κάνει σέντρα η Premier League, στα φαβορί για υποβιβασμό μαζί με τις τρεις ομάδες που είχαν προβιβαστεί από την Championship. Ο Τζουλέν Λοεπετέγι, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την ομάδα τον Νοέμβριο του 2022 στην τελευταία θέση και την είχε σώσει τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, αποχώρησε στις 9 Αυγούστου, δηλαδή 5 ημέρες πριν από την πρεμιέρα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ».

O Iσπανός ζήτησε ρόστερ για να οδηγήσει την ομάδα στην πρώτη δεκάδα, αλλά οι Κινέζοι ιδιοκτήτες τού το αρνήθηκαν. Και να σου ο Γκάρι Ο’ Νιλ, με καλή δουλειά στην Μπόρνμουθ, αλλά αποπεμφθείς από τον νέο Αμερικανό ιδιοκτήτη γιατί αναζητούσε κάτι πιο ευρωπαϊκό (τελικά κατέληξε στον Ιραόλα). Το ίδιο διάστημα αποχώρησαν οι Νέβες, Μοουτίνιο, Τραορέ, Κόουντι και Χιμένες, δηλαδή οι 5 παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στη PL για τη Γουλβς!

Κι όμως το υπόλοιπο δυναμικό με την πολύτιμη προσθήκη του Ματέους Κούνια (μεταγραφή 50 εκ. ευρώ από την Ατλέτικο Μαδρίτης) έφεραν τη Γουλβς στην 9η θέση με το τέλος της 26ης αγωνιστικής. Από παράσημα άλλο τίποτα. Το σπουδαίο 2-1 επί της ανίκητης Μάντσεστερ Σίτι στα τέλη Σεπτεμβρίου, το πρωτοφανές double επιτυχιών επί της Τότεναμ και της Τσέλσι, ήταν τα αποτελέσματα που έμειναν στη μνήμη των φίλων των «Λύκων».

Δεν έλειψαν και τα φοβερά γκολ. Το σόλο του Νέτο στην κατά τα άλλα άχρωμη ισοπαλία με τη Λούτον, το κλασάτο τελείωμα του Χουάνγκ μετά την ασίστ του Τότι κόντρα στη Νιούκαστλ, η κοπιώδης κούρσα του Κούνια με τη Νότιγχαμ Φόρεστ και σίγουρα η ισοφάριση του Σαράμπια στην περίφημη ανατροπή επί της Τότεναμ στις καθυστερήσεις ενός σπουδαίου ματς στο παλλόμενο «Μόλινιου» στα μέσα Νοεμβρίου.

Βαρετή; Last year!

Η ομάδα που είχε τη χειρότερη επίθεση την σεζόν 22/23 (31 γκολ) και κούραζε αφάνταστα τον (τηλε)θεατή, έγινε fun to watch για τον ουδέτερο παρατηρητή. Χρειάστηκε μόλις 22 αγωνιστικές για να πιάσει τα 31 γκολ της προηγούμενης περιόδου και σταμάτησε στα 50, μόλις ένα λιγότερο από την καλύτερη επίδοσή της στην PL (51 γκολ τη σεζόν 2019/20).

Μέγα επίτευγμα κι ο σιγαστήρας που έβαλε η άμυνα της Γουλβς -κυρίως ο Ντόουσον- στον ασταμάτητο Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός θα θυμάται για καιρό τον αγώνα του Σεπτεμβρίου στα δυτικά Μίντλαντς, εκεί όπου είχε μόλις μία επιθετική προσπάθεια με το ανήκουστο για εκείνον 0,06 στα προσδοκώμενα γκολ (xG)!

Δικαιολογημένο το νωθρό finish

Η υποχώρηση στο βαθμολογικό πίνακα, από την 9η θέση του Φεβρουαρίου στην 14η όταν η σεζόν σφύριξε λήξη, ήρθε απολύτως φυσιολογικά με 8 ήττες και 2 ισοπαλίες στις 12 τελευταίες αγωνιστικές. Το ελλειμματικό δυναμικό έφτασε στο τέλος του μαραθωνίου ξεψυχισμένο και σε ασθμαίνουσα κατάσταση. Ωστόσο η τελευταία εντύπωση δεν πρέπει να χαλάει την γενική εικόνα.

Από τη στιγμή που η κινεζική εταιρεία Fosun, ιδιοκτήτρια του αγγλικού συλλόγου από το 2016, έχει αποφασίσει να μην επενδύσει σημαντικά ποσά, η Γουλβς καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μπράιτον. Επένδυση σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, εξέλιξη, πώληση και οικονομική υγεία. Για αυτούς τους συλλόγους, η όποια οικονομική αμετροέπεια με ακριβές μεταγραφές έχει αποδειχθεί πως αποτελεί συνταγή καταστροφής.

Το καλοκαίρι που μόλις άρχισε θα είναι και πάλι δύσκολο. Ο Ο’Νιλ μαζί με τον αθλητικό διευθυντή Ματ Χομπς γνωρίζουν πως για να κάνουν μεταγραφές θα πρέπει να παραχωρηθούν ποδοσφαιριστές. Έχουν αποδεχθεί αυτό το στρατηγικό πλάνο, ελπίζοντας οι Κινέζοι ιδιοκτήτες να μην αλλάξουν και πάλι απόφαση μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου, όπως έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.