ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Η Πολωνία τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω από την Αλβανία και την Τσεχία στον Όμιλο Δ, οπότε η προσπάθειά της για ένα πέμπτο σερί Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήγε στα play-off. Η ομάδα του Μίχαλ Πρόμπιερζ, ακολούθησε μια άνετη πρόκριση απέναντι στην Εσθονία, κλείνοντας το πέρασμά της με νίκη στα πέναλτι εναντίον της Ουαλίας μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ στο Κάρντιφ. Άσχημες εκτός έδρας εμφανίσεις την άφησαν στην 3η θέση, πίσω από Αλβανία και Τσεχία, σε όμιλο που σαφώς ήταν στα μέτρα της και ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για την κορυφή. Μπροστά μόνο από Μολδαβία και Ν. Φερόε, εξασφάλισε μία θέση στα μπαράζ μέσω του Nations League. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα ημιτελικά, κερδίζοντας με 5-1 εντός έδρας την Εσθονία, πριν αποκλείσει στα πέναλτι την Ουαλία, παίρνοντας εκτός έδρας ισοπαλία με 0-0.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ EURO – ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 2016 –
Δίνει ραντεβού για 5η διαδοχική φορά σε τελική φάση Euro, αλλά ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ από τις προηγούμενες περιπτώσεις κατάφερε να συνεχίσει πέρα από τους ομίλους. Οι μοναδικές 2 νίκες ήρθαν το 2016 στη κορυφαία πορεία της. Η Πολωνία είχε φτάσει 7 φορές σε τελικά τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου, προτού προκριθεί σε EURO για πρώτη φορά, κάνοντας το ντεμπούτο της το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία. Στην τελευταία της παρουσία αποκλείστηκε στους ομίλους το 2020.
Ο ΠΡΟΠΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Μίχαλ Πρόμπιερζ ανέλαβε την Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά από μια επιτυχημένη περίοδο στην ομάδα κάτω των 21 ετών. Ο 51χρονος ομοσπονδιακός τεχνικός, έπαιξε στα νιάτα του ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και τη Γερμανία και ήταν ο Πολωνός προπονητής της χρονιάς για το 2010, αφού οδήγησε τη Jagiellonia Białystok στο Κύπελλο Πολωνίας 2009/10, ένα τρόπαιο που κέρδισε ξανά με την Cracovia δέκα χρόνια αργότερα.
Ξεκίνησε την προκριματική φάση με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο, όμως έπειτα από κάποιες απογοητευτικές εμφανίσεις εκτός έδρας, ήρθε η αλλαγή. Γνωστός μας από ένα μικρό πέρασμα από το Άρη το 2012, αποδέχθηκε την πρόσκληση να αφήσει την U21 και να την αναλάβει.
ΑΣΤΕΡΙ – ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ
Το μεγάλο αστέρι χωρίς καμία αμφιβολία, μακράν ο κορυφαίος με απόσταση από τον δεύτερο, ο αρχηγός. Ο έμπειρος επιθετικός της Μπαρτσελόνα, κλείνει 36 χρόνια ζωής τον Αύγουστο, στο τελευταίο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είναι ο κορυφαίος παίκτης και σκόρερ της Πολωνίας στα τουρνουά και έχει σκοράρει σε τρεις διαφορετικές τελικές φάσεις (2012 – 2016 – 2020) . Μετράει 11 συμμετοχές και 5 γκολ. Σε ηλικία 23 ετών και 292 ημερών, είναι ο δεύτερος νεότερος σκόρερ της Πολωνίας σε Euro. Είχε σκοράρει απέναντι στην Ελλάδα, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στη Βαρσοβία (1-1). Σε ηλικία 32 ετών και 306 ημερών, είναι ο τρίτος γηραιότερος που πήρε μέρος σε έναν αγώνα απέναντι στη Σουηδία στο περασμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τέλος, έχει και το ρεκόρ με το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της χώρας. Μόλις 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα χρειάστηκε να σκοράρει απέναντι στη Πορτογαλία στο EURO του 2016. Ο ποδοσφαιριστής φυσικά με τις περισσότερες παρουσίες (148) και γκολ (82) στην ιστορία της Πολωνίας.
Η Πολωνία κάνει πρεμιέρα απέναντι στην Ολλανδία στη φάση των ομίλων (16/6)
ΡΟΣΤΕΡ
Τερματοφύλακες: Β. Στσέζνι (Γιουβέντους), Λ. Σκορούπσκι (Μπολόνια), Ο. Ζιχ (Πούσζτσα), Μ. Μπούλκα (Νις)
Αμυντικοί: Γ. Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μ. Μπερεζίνσκι (Έμπολι), Π. Μποχνιέβιτς (Χέρενφεεν), Π. Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Γ. Κίβιορ (Άρσεναλ), Τ. Πούχατς (Καϊζερσλάουτερν), Μ. Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Σ. Βαλουκιέβιτς (Έμπολι)
Μέσοι: Π. Φρανκόφσκι (Λανς), Κ. Γκροσίτσκι (Πογκόν), Γ. Μόντερ (Μπράιτον), Γ. Πιοτρόβσκι (Λουντογκόρετς), Τ. Ρομάντσουκ (Γιαγκελόνια), Μ. Σλις (Ατλάντα), Ν. Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σ. Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Μ. Σκόρας (Μπριζ), Π. Ζιελίνσκι (Νάπολι), Ν. Ζαλέβσκι (Ρόμα), Κ. Ουρμπάνσκι (Μπολόνια)
Επιθετικοί: Ρ. Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Α. Μπούκσα (Αντάλιασπορ), Α. Μίλικ (Γιουβέντους), Κ. Πιόντεκ (Μπασάκσεχιρ), Κ. Σφιντέρσκι (Βερόνα)