Τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται, οι στόχοι και ο πολύτιμος κορμός.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη σεζόν με θετικό πρόσημο κατακτώντας το UEFA EUROPA Conference League σκιάζοντας την τρίτη θέση στη Super League και την αποχή απ΄τα εν Ελλάδι τρόπαια. Η ιστορική κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου, αλλά και το ανταγωνιστικό πρόσωπο στην Ελλάδα με τον Χοσέ Λουις Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, έδωσε στον Βάσκο “λευκή επιταγή” εν όψει της νέας σεζόν. Ο “Μέντι” τρέχει ήδη μεγάλο μέρος του μεταγραφικού σχεδιασμού και θα διαχειριστεί την πολυπλοκότητα των συμβολαίων που ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου. Τζολάκης, Κάρμο, Γιόβετιτς, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί, Φορτούνης, Κίνι, Ποντένσε, Μασούρας, Όρτα, Αλεξανδρόπουλος, Ρίτσαρντς, Καμπράλ, Ναβάρο, Καρβάλιο και Ελ Αραμπί θα επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες που εκπνέουν, αν βέβαια ο Ολυμπιακός το επιθυμεί.

Απ΄τις παραπάνω υποθέσεις, μέχρι στιγμής τα νέα είναι καλά σε ό,τι αφορά την υπόθεση Τζολάκη. Ο νεαρός πορτιέρε, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάκριση του Ολυμπιακού στο Conference League, έχει “ψηθεί” απ’ τη συνεργασία με τον Μεντιλίμπαρ και αναμενεται άμεσα να υποφράψει νέο συμβόλαιο. Από εκεί και πέρα στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται παίκτες οι οποίοι ήταν πολύ σημαντικοί για τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ. Οι Ποντένσε, Φορτούνης, Ελ Κααμπί, Κάρμο, Όρτα, Μασούρας και Γιόβετιτς στην πρώτη γραμμή εκείνων που θα λείψουν στον Βάσκο σε περίπτωση αποχώρησης. Πρόκειται για παίκτες που είτε ανήκουν στον παραδοσιακό κόρμό του Ολυμπιακού, είτε προσαρμόστηκαν ταχύτατα και προσέφεραν στον ύψιστο βαθμό.

Για οικονομικούς ή άλλους λόγους δεν γίνεται να μείνουν όλοι στο λιμάνι. Προφανώς αποχώρηση από αποχώρηση διαφέρει συναισθηματικά, αλλά και λειτουργικά σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Το κλίμα είναι καλό για Φορτούνη, Ποντένσε, τα μεταγραφικά σενάρια είναι περίπλοκα για Ελ Κααμπί, Κάρμο και Όρτα, ενώ για τις άλλες περιπτώσεις καμμία απ΄τις δύο πλευρές δεν “καίγεται” για ανανέωση. Δεν θα ανανεώσουν όλοι, ούτε θα φύγουν όλοι. Το θέμα είναι πως ήδη έχουν λειτουργήσει αντανακλαστικά με βάση το καλύτερο ή το χειρότερο σενάριο. Ήδη τα ονοματα που ακούγονται και πιθανότατα εκλύονται από κάποια αξιόπιστη μεταγραφική λίστα (Μπερενγκέρ, Χιλ, Τζόλης, Ντάνι Γκαρθία) φανερώνουν τη διάθεση του Ολυμπιακού να κινηθεί εντυπωσιακά, αλλά και ουσιαστικά.

Ο Ολυμπιακός του 2024-2025 θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια πιθανότατα με ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ σε σχέση με το φετινό, που του χάρισε ευρωπαϊκό τρόπαιο και αυτή η συνθήκη αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της διοίκησης, του προπονητή, αλλά και του κόσμου που πρέπει να υποδεχτεί το νέο ρόστερ με υπομονή και ρεαλιστικές προσδοκίες.