Η Πορτογαλία με 10/10 νίκες έφτασε στην τελική φάση του EURO, οι στόχοι είναι -πάντα- υψηλοί και ο Ρονάλντο θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα πάρει μέρος σε έξι EURO

Η Πορτογαλία, στην 6η θέση αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κατάταξη, εμφανίζεται με υψηλούς στόχους στην τελική φάση του EURO. Ο δρόμος προς την πρόκριση και το ποιοτικό ρόστερ έχουν κάνει τους Πορτογάλους να περιμένουν πολλά από την Εθνική.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στον 6ο όμιλο και -θεωρητικά- από τις τοπ ομάδες είναι στον πιο εύκολο όμιλο καθώς κανείς από τους αντιπάλους της δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη 35άδα. Η Τσεχία  είναι 36η, η Τουρκία 40η και η Γεωργία (που απέκλεισε την Ελλάδα) είναι στην 75η θέση και είναι η χαμηλότερη θέση που έχει ομάδα που παίρνει μέρος στο τουρνουά.

Με δεδομένη και την εικόνα που είχε στο Μουντιάλ του Κατάρ, η Πορτογαλία με ανταγωνιστικό προφίλ θέλει να είναι στις ομάδες που θα διεκδικήσουν την κορυφή σε αυτό του EURO.

Στις 18 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία στη έδρα της Λειψίας. Στις 22 του μηνός θα αγωνιστεί απέναντι στην Τουρκία στο γήπεδο της Ντόρτμουντ και στις 26 Ιουνίου παίζει με αντίπαλο την Γεωργία στην έδρα της Σάλκε, στο Γκελζενκίρχεν.

Με 10/10 νίκες 

Η Πορτογαλία είχε μια εντυπωσιακή προκριματική φάση καθώς σε όμιλο με αντιπάλους, το Λίχτενσταϊν, το Λουξεμβούργο, τη Βοσνία, την Ιρλανδία και τη Σλοβακία, πέτυχε 10 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, σκοράροντας ακατάπαυστα και κρατώντας το μηδέν στην άμυνα στα 9 από τα 10. Στο μόνο παιχνίδι που η Πορτογαλία δέχτηκε γκολ ήταν στην εντός έδρας νίκη της με 3-2 επί της Σλοβακίας. 

Η κατάκτηση του EURO του 2016

Στις προηγούμενες παρουσίες της σε EURO, φυσικά ξεχωρίζει η διοργάνωση του 2016, όταν η Πορτογαλία με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κατέκτησε την κορυφή καθώς νίκησε στον τελικό την οικοδέσποινα, Γαλλία, με 1-0, στην παράταση. Η Πορτογαλία από το 1960 μέχρι και το 1992 είχε βρεθεί μόνο μία φορά σε τελικλή φάση EURO. Ηταν το 1984 όταν και είχε πάρει την τρίτη θέση. Από το 1996 και μετά είναι συνέχεια στην τελική φάση (αυτή θα είναι η 8η σερί) και σε αυτές τις διοργανώσεις μετράει δύο φορές τρίτη θέση (το 2000 και το 2012) και μία φορά στη δεύτερη θέση, στο EURO του 2004 βέβαια, στη διοργάνωση που έγινε στην πατρίδα της, τότε που νικήτρια στον τελικό ήταν η Ελλάδα. Συνολικά έχει 9 συμμετοχές σε 17 τελικές φάσεις EURO, έχει παίξει 39 παιχνίδια και έχει 19 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 ήττες και συντελεστή τερμάτων 56-38.

Με τον Ισπανό, Μαρτίνεθ στον πάγκο

Ο Φερνάντο Σάντος από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 (μετά το Μουντιάλ του Κατάρ) σφράγισε με την παρουσία του, την τεχνική ηγεσία της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή σε μεγάλα τουρνουά και κατακτώντας το EURO του 2016, το Nations League του 2019 και παίρνοντας την τρίτη θέση στο FIFA Confederations Cup το 2017. 

Μετά την 8ετία του Σάντος, στον πάγκο τώρα της Πορτογαλίας είναι ο 50χρονος Ισπανός, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2023, έχοντας προηγουμένως θητεία στην εθνική ομάδα του Βελγίου καθώς και στις αγγλικές, Σουόνσι, Γουίγκαν και Εβερτον.

Ο Ισπανός είχε άψογο ξεκίνημα στο τιμόνι της Πορτογαλίας με το 10/10 στα προκριματικά. Μέχρι τώρα, έχει 13 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας, με 10/10 νίκες στα επίσημα και 2 νίκες και μία ήττα (από τη Σλοβενία) στα τρία φιλικά που έπαιξε. Το συμβόλαιό του είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Τα ρεκόρ του Ρονάλντο και του Πέπε 

Η Πορτογαλία έχει γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ. Εξαιρετικές μονάδες, ένα ρόστερ γεμάτο “αστέρια”. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι και πάλι εδώ και μπορεί να είναι άδικο για τους υπόλοιπους αλλά πώς μπορεί να μη γίνει ξεχωριστή αναφορά στον 39χρονο που ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Θα είναι η 6η του συμμετοχή σε EURO και θα είναι ο μοναδικός στην ιστορία του θεσμού που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Για πρώτη φορά είχε παίξει στο Euro του 2004, σε ηλικία 19 ετών.

Παίζοντας γενικότερα στην Εθνική, από το 2003, είναι ούτως ή άλλως ο πρώτος σε συμμετοχές (206) και γκολ (128) στην ιστορία της Πορτογαλίας ενώ αν σκοράρει θα αυξήσει το ρεκόρ που ήδη κατέχει καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 14 γκολ σε όλη την διοργάνωση.

Επίσης, μιας και στον όμιλο της Πορτογαλίας είναι και η Τουρκία με τη Γεωργία, οι συγκεκριμένες χώρες δεν είναι στα 48 κράτη απέναντι στα οποία έχει πετύχει γκολ. Μπορεί να αυξήσει ένα ακόμη ρεκόρ. 

Μιας και μιλάμε για ρεκόρ, είναι κάτι ακόμη που αφορά στον 41χρονο, Πέπε. Με το που θα παίξει θα ξεπεράσει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία παίκτη που έχει εμφανιστεί σε EURO. Αυτή τη στιγμή είναι ο Ούγγρος τερματοφύλακας, Γκάμπορ Κίραλι που έπαιξε σε ηλικία 40 χρόνων και 86 ημερών. 

Το ρόστερ 

Τερματοφύλακες: Ζοσέ Σα (Γουλβς), Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο), Ρουί Πατρίτσιο (Ρόμα)

Αμυντικοί: Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα), Γκονσάλο Ινάσιο (Σπόρτινγκ Λ.), Ζοάο Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Νούνο Μέντες (Παρί Σ.Ζ.), Ντιόγκο Νταλότ (Ουνιόν Βερ.), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν)

Μέσοι: Βιτίνια (Παρί Σ.Ζ.), Ζοάο Νέβες (Μπενφίκα), Ζοάο Παλίνια (Φούλαμ), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Οτάβιο (Αλ Νασρ), Ρούμπεν Νέβες (Αλ Χιλάλ)

Επιθετικοί: Γκονσάλο Ράμος (Παρί Σ.Ζ.), Ζοάο Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Αλ Νασρ), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Πέδρο Νέτο (Γουλβς), Λεάο (Μίλαν), Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (Πόρτο)

Πορτογάλια