Η Τσεχία είναι πάντα παρούσα στην τελική φάση. Από όταν χωρίστηκε η Τσεχοσλοβακία, σε Τσεχία και Σλοβακία, το πρώτο μεγάλο τουρνουά στο οποίο έλαβε μέρος, ως Τσεχία, ήταν η τελική φάση του EURO του 1996. Από τότε, η Τσεχία είναι πάντα παρούσα στις τελικές φάσεις των EURO και θα είναι και τώρα, σε μια ακόμη διοργάνωση. Η όγδοη σερί… Βρίσκεται σε όμιλο με Πορτογαλία, Τουρκία και Γεωργία. Στόχος; Για αρχή, πρόκριση από τη φάση των ομίλων…
Στην πρεμιέρα του ομίλου παίζει με την Πορτογαλία στις 18/6 στη “Ρεντ Μπουλ Αρένα” της Λειψίας. Στην δεύτερη αγωνιστική (22/6) θα αντιμετωπίσει την Γεωργία στο “Φόλκσπαρκ”, στο Αμβούργο, εκεί όπου θα παίξει και στην τρίτη αγωνιστική, στις 26 Ιουνίου, με αντίπαλο την Τουρκία.
Πρόκριση ως δεύτερη
Πήρε την πρόκριση ως δεύτερη σε όμιλο με Πολωνία, Αλβανία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε. Στον όμιλο, πρώτη ήταν η Αλβανία. Η Τσεχία έκανε 4 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα (από την Αλβανία) και είχε συντελεστή τερμάτων στην προκριματική φάση, 12-6. Σε αυτή τη σειρά των αγώνων, είχε μια εντυπωσιακή νίκη με 3-0 με την Πολωνία. Στις τέσσερις νίκες που έκανε ήταν ακόμη οι δύο με τα νησιά Φερόε και μία με τη Μολδαβία. Οι τρεις ισοπαλίες ήταν με την Πολωνία, τη Μολδαβία και την Αλβανία.
Στην κορυφή το 1976
Η Τσεχία, ως ενωμένη Τσεχοσλοβακία, έχει την κατάκτηση του EURO του 1976 με την ιστορική εκτέλεση πέναλτι του Πανένκα. Το 1960 είχε πάρει την τρίτη θέση, στις επόμενες τρεις διοργανώσεις (1964, 1968 και 1972) δεν προκρίθηκε στην τελική φάση. Επέστρεψε με τον θρίαμβο του 1976 και πήρε την τρίτη θέση, το 1980. Ακολουθεί μια τριετία (1984, 1988 και 1992) που δεν είναι παρούσα στην τελική φάση και από το 1996 και μετά (ως Τσεχία πλέον) έχει σερί συμμετοχών. Σε αυτή τη σειρά, έφτασε στον τελικό το 1996, όταν έχασε τον τίτλο από τη Γερμανία. Επίσης, έχει ακόμη μία τρίτη θέση, το 2004 στο EURO της Πορτογαλίας που κατέκτησε η Ελλάδα. Συνολικά, στις τελικές φάσεις των EURO έχει 37 παιχνίδια με 15 νίκες, 7 ισοπαλίες και 15 ήττες και τέρματα 48-47.
Με νέο προπονητή τον Ιβάν Χάσεκ
Η Τσεχία θα εμφανιστεί με νέο προπονητή στην τελική φάση καθώς από τον προηγούμενο Ιανουάριο, ανέλαβε ο 60χρονος Τσέχος, Ιβάν Χάσεκ. Σε αυτό το διάστημα έχει δώσει τρία φιλικά και έχει ισάριθμες νίκες. Νίκησε εκτός έδρας τη Νορβηγία με 2-1 και εντός έδρας την Αρμενία (2-1) και τη Μάλτα με 7-1. Πριν από την Τσεχία, η προηγούμενη ομάδα του Χάσεκ ήταν η Εθνική Λιβάνου. Η συνεργασία είχε λυθεί τον Μάρτιο του 2022 και από τότε δεν είχε ομάδα. Είχε βρεθεί στον πάγκο της Τσεχίας για μία ακόμη φορά πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν το 2009 και για το διάστημα από 7 Ιουλίου μέχρι 19 Οκτωβρίου. Είχε καθίσει στον πάγκο για 9 παιχνίδια.
Ο Χάσεκ πήρε τη θέση του Γιάροσλαβ Σίλχαβι που παραιτήθηκε μετά την πρόκριση στην τελική φάση. Τον προηγούμενο Νοέμβριο μετά τη νίκη επί τη Μολδαβίας, στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών, ο Σίλχαβι ανακοίνωσε την παραίτησή του. Είχε πει πως είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από τον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του, πριν το τέλος των προκριματικών. Μετά το τέλος του αγώνα με τη Μολδαβία, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Τσεχίας δήλωσε: «Αν και είμαι χαρούμενος τώρα, είχα ήδη αποφασίσει πριν τον αγώνα ότι δε θα συνεχίσω».
Ο Σίλχαβι είχε δεχτεί έντονη κριτική, για την πορεία της ομάδας του, ειδικά μετά από τα δύο παιχνίδια με την Αλβανία, το 1-1 εντός έδρας και την ήττα με 3-0 στα Τίρανα.
Με Πάτρικ Σικ να φορτσάρει
Η Τσεχία μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει ένα ρόστερ που και αμυντικά έχει παίκτες-σημεία αναφοράς αλλά και μεσοεπιθετικά έχει ποιότητα. Σε αυτό το ρόστερ, ένας από τους παίκτες που παίζουν ηγετικό ρόλο είναι φυσικά ο Πάτρικ Σικ. Ο 28χρονος έχει 37 παιχνίδια μέχρι τώρα με την Τσεχία σκοράροντας 18 γκολ, με εντυπωσιακό συντελεστή δηλαδή, περίπου ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια. Ένα από αυτά τα γκολ, το εκπληκτικό γκολ που είχε πετύχει λίγο κάτω από τη σέντρα ο στο 2-0 της Τσεχίας επί της Σκωτίας ψηφίστηκε ως το κορυφαίο του προηγούμενου EURO 2021. Ο Σικ ήταν και ο πρώτος σκόρερ του προηγούμενου EURO με 5 γκολ.
Ο Σικ στο β’ μισό της σεζόν άφησε πίσω του, τον τραυματισμό που τον απασχολούσε, γέμισε τα παιχνίδια και φυσικά έρχεται ως μέλος της εκπληκτικής, Λεβερκούζεν, με το νταμπλ στη Γερμανία αλλά και τη συμμετοχή στον τελικό του Europa League.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Ματέι Κόβαρ (Λεβερκούζεν), Γίντριχ Στάνεκ (Σλάβια Πράγας), Βίτεσλαβ Γιάρος (Στουρμ Γκρατς)
Αμυντικοί: Λάντισλαβ Κρέιτσι (Σπάρτα Πράγας), Μάρτιν Βίτικ (Σπάρτα Πράγας), Ρόμπιν Χράνατς (Βικτόρια Πλζεν), Τόμας Βλτσεκ (Σλάβια Πράγας), Βλάντιμιρ Κούφαλ (Γουέστ Χαμ), Νταβίντ Ντουρέρα (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Γιούρασεκ (Χοφενχάιμ), Τόμας Χόλς (Σλάβια Πράγας), Νταβίντ Ζίμα (Σλάβια Πράγας)
Μέσοι: Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Άντονιν Μπαράκ (Φιορεντίνα), Μίχαλ Σάντιλεκ (Τβέντε), Λούκας Πρόβοντ (Σλάβια Πράγας), Πάβελ Σουλτς (Βικτόρια Πλζεν), Ματέι Γιούρασεκ (Σλάβια Πράγας), Βάτσλαβ Τσέρνι (Βόλφσμπουργκ), Λούκας Σερβ (Βικτόρια Πλζεν), Όντρεϊ Λίνγκρ (Φέγενορντ)
Επιθετικοί: Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Τόμας Τσόρι (Βικτόρια Πλζεν), Άνταμ Χλόζεκ (Λεβερκούζεν), Μόιμιρ Τσίτιλ (Σλάβια Πράγας), Γιαν Κούτσκα (Σπάρτα Πράγας).