Τι δουλειά έχει ένας Ιάπωνας ποδοσφαιριστής στην Κένυα;

Στην περίπτωση των Ιαπώνων μάλλον δεν ισχύει το “όποια πέτρα και αν σηκώσεις, έναν Ιάπωνα θα βρεις”. Το μεταναστευτικό κύμα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν είναι μεγάλο, αν και αρκετοί ποδοσφαιριστές από την Ιαπωνία έχουν επιλέξει να αγωνιστούν μακριά από την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα πιο λαμπερό μέλλον. Όμως προκαλεί έκπληξη η παρουσία ενός Ιάπωνα ποδοσφαιριστή στην… Κένυα και στο τοπικό πρωτάθλημα.

Για άλλο πήγε και άλλο… έγινε

Ο Γιούτο Κουσάμπα είναι ένας άγνωστος μεταξύ αγνώστων στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και αν δεν ήταν ο πρώτος Ιάπωνας, αλλά και ο πρώτος Ασιάτης ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Κένυας, το οποίο είναι από τα πλέον υποβαθμισμένα στην Αφρική, πιθανότατα ουδείς θα ασχολούνταν μαζί του.

Άλλωστε με το τόπι είχε ερασιτεχνική σχέση και είχε παίξει μονάχα σε μικρές ομάδες στην Ιαπωνία.

Ο Κουσάμπα πήγε στην Κένυα ως μέλος μιας ΜΚΟ, καθώς θέλησε να βρεθεί στην αφρικανική χώρα με τη μορφή εθελοντισμού. Για να διατηρείται σε καλή κατάσταση, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια ομάδα της… τέταρτης κατηγορίας της χώρας, την Ζενσίν. Εκεί ο Κουσάμπα εντυπωσίασε τους Κενυάτες σε τέτοιο βαθμό που η Nairobi City Stars, ομάδα της Kenyan Premier League έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του. Και τελικά οι πρωτευουσιάνοι τον απέκτησαν και τον έκαναν επαγγελματία, πραγματοποιώντας και το όνειρο του.

“Όταν έπαιζα στο πανεπιστήμιο, ήθελα να γίνω επαγγελματίας στην Ιαπωνία, ωστόσο δεν τα κατάφερα και επέλεξα να δω αν μπορώ να πετύχω κάτι εκτός της χώρας. Έτσι προέκυψε η Κένυα”, είχε δηλώσει ο… Μιτόμα, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι Κενυάτες εξαιτίας της ομοιότητας του (όχι ποδοσφαιρικής) με τον σταρ της Μπράιτον.

To όνειρο της J-League

Η Κένυα και το τοπικό πρωτάθλημα είναι απλά ένα… σκαλοπάτι για τον 23χρονο επιθετικό, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία της Ιαπωνίας.

“Μετά την Κένυα θέλω να παίξω ποδόσφαιρο στην πρώτη κατηγορία της Ιαπωνίας. Αυτό είναι το όνειρο μου και αν πετύχω εδώ, τότε θα καταφέρω να κάνω πραγματικότητα αυτό το όνειρο”, έλεγε ο Ιάπωνας επιθετικός μετά τη συμφωνία του με τη Nairobi City Stars.

Πάντως ο Κουσάμπα τα έχει τα προβληματάκια του, καθώς γνωρίζει λίγα αγγλικά και κυρίως επικοινωνεί με… χειρονομίες με τους συμπαίκτες του! Τουλάχιστον μιλούν την ίδια “γλώσσα” στο γήπεδο. Κάτι είναι και αυτό!