Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον πέμπτο τελικό μετά από μια τεράστια μάχη κόντρα στον Ολυμπιακό με 87-82. Πρωταθλητές οι "πράσινοι" στην Ελλάδα, λίγο μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού θρόνου.

Ο πέμπτος τελικός ήταν ένα ματς ισάξιο του μεγαλείου των δύο ομάδων. Ένα μοναδικό ντέρμπι με διακυμάνσεις και δυνατές μάχες, το οποίο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει, χάρη στην μεγαλειώδη εμφάνιση του αρχηγού του Κώστα Σλούκα, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και την ψυχραιμία του στο φινάλε όταν και κρίθηκαν όλα. Ο Ολυμπιακός από την δική του πλευρά είχε την ευκαιρία του, αλλά δεν την πήρε. Με το ρολόι να γράφει 11,7 δεύτερα πριν το τέλος ο Γκος πήγε προς το καλάθι ο Ερναγκόμεθ έχασε την ισοροπία του, ο Αμερικάνος έμεινε εντελώς μόνος του στα τρία μέτρα αλλά το σουτ που πήρε δεν βρήκε στόχο με αποτελέσμα το σκορ εκείνη τη στιγμή να μείνει στο 81-80 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Από το σημείο αυτό και έπειτα οι “πράσινοι” ήταν αλάνθαστοι στο παιχνίδι των βολών που μοιραία μπήκε το παιχνίδι, ενώ όταν ο Ολυμπιακός με το σκορ 85-82 7,1 πριν το τέλος είχε επαναφορά και έψαχνε να βρει τρίποντο για να ισοφαρίσει, η καλή άμυνα των γηπεδούχων δεν επέτρεψε στον Γκος να βάλει τη μπάλα μέσα και χρεώθηκε με πέντε δευτερόλεπτα. Ο Γκριγκόνις με δύο βολές διαμόρφωσε το τελικό 87-82.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στο παιχνίδι και με τους Παπανικολάου, Πίτερς να πυροβολούν από μακριά, όχι απλά έλεγξε το παιχνίδι από νωρίς, αλλά βρήκε και την πρώτη του διψήφια διαφορά. Ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να αντιδράσει και με 9-0 σερί εκ των οποίων οι 7 από τον Λεσόρ οι “πράσινοι” επέστρεψαν δυναμικά στο παιχνίδι. Με τον Ναν να μην είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όντας αρκετά άστοχος από μέση και μακρινή απόσταση.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ και άρχισε να δείχνει πλέον πως εκείνος είναι η ομάδα που έχει τον ρυθμό και οδηγεί την κούρσα. Ο Κώστας Σλούκας είχε μπει σε ένα ασταμάτητο ρυθμό και σκόραρε με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 23 πόντους και ήταν ο βασικός υπεύθυνος που οι γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 48-39.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυναμικά στο δεύτερο μέρος και με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ψαλίδισε την εις βάρος τους διαφορά και μείωσαν το παιχνίδι στον πόντο. Ο Παπανικολάου και πάλι ήταν ο πρωταγωνιστής για την ομάδα του Πειραιά, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” πλέον κέρδιζαν τη μία μάχη μετά την άλλη κοντά στο καλάθι. Εκεί μπήκε στην εξίσωση για τον Παναθηναϊκό ο Τζέριαν Γκραντ να δώσει ώθηση στην ομάδα του που έδειχνε να έχει κολλήσει.

Αυτό όμως, που βοήθησε εν τέλει τον Παναθηναϊκό να αντέξει στην “ερυθρόλευκη” αντεπίθεση και τελικά να φτάσει στη νίκη, ήταν ότι βελτίωσε αισθητά την άμυνά του. Ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε εύκολα τον δρόμο προς το καλάιθι και αναγκαζόταν να εκτελεί είτε υπό πίεση, είτε από μακριά. Την ίδια στιγμή ο Ναν από πολύ άστοχος, άλλαξε την εικόνα του και έδωσε κι εκείνος λύσεις με μερικά σουτ, ο Σλούκας τελείωσε με 29 πόντους το παιχνίδι, ενώ ο Ερναγκόμεθ και πάλι με σεμινάριο άμυνας, έβαλε κι εκείνος το δικό του λιθαράκι στην “πράσινη” κατάκτηση.