Ο Ντάνιελ Βέγκα, άμεσος συνεργάτης του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ μίλησε για την καριέρα του και την σχέση του με την κοινότητα Ιθαγενών Μαπούτσι.

Με τον συνεργάτη του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ, Ντάνιελ Βέγκα ασχολήθηκε το αργεντίνικο «bola vip», το οποίο έκανε αφιέρωμα στον άλλοτε γκολκίπερ της Ρίβερ Πλέιτ.

Ο Ντάνιελ Βέγκα είναι ένας από τους πέντε βοηθούς του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ και το αργεντίνικο «bola vip» έκανε αφιέρωμα στον 40χρονο που στην καριέρα του έπαιξε ως τερματοφύλακας και έχει ξεχωριστή σχέση με την κοινότητα ιθαγενών Μαπούτσι.

“Ο Ντάνιελ Βέγκα γεννήθηκε στο Κουτράλ Κο, στο Νεουκέν και στην εφηβία του πήγε στο Μπουένος Άιρες για να προπονηθεί στη Νουέβα Σικάγο, στην οποία έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο τη σεζόν 2003-04. Στη συνέχεια πέρασε από τη Ρίβερ, στην οποία πότε ήταν βασικός και πότε αναπληρωματικός μέχρι που πήγε στην Κύπρο και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2022.

Η τελευταία του ομάδα ήταν οι San Jose Earthquakes το 2021, όπου είχε προπονητή τον Ματίας Αλμέιδα, τον οποίο είχε και στη Ρίβερ Πλέιτ. Από τότε που αποφάσισε να αποσυρθεί, συνόδευσε τον Πελάδο στο προπονητικό του επιτελείο ως προπονητής τερματοφυλάκων. Πρώτα το έκανε στην ομάδα που κρέμασε τα γάντια του στο MLS και από το 2022 είναι μαζί του στην ΑΕΚ” αναφέρει αρχικά το σχετικό αφιέρωμα και προσθέτει:

“Ο Βέγκα έκανε το ντεμπούτο του στην Primera της Αργεντινής το 2003 υπερασπιζόμενος την εστία της Νουέβα Σικάγο. Αφού υποβιβάστηκε το 2004 με την Τορίτο, ο Βέγκα παρέμεινε στον σύλλογο και έγινε μια από τις σπουδαίες μορφές που θα πετύχαιναν την αξέχαστη άνοδο το 2006. Στα μέσα του 2007, ο Βέγκα κέντρισε το ενδιαφέρον του Ρίβερ, η οποία τον πήρε για να ανταγωνιστεί με τον Οτζέντα για τα γάντια του βασικού.

Το τελευταίο στάδιο της καριέρας του Indio Βέγκα ήταν σε μικρές ομάδες: μεταξύ 2013 και 2015 έπαιξε στην Ανόρθωση Αμμοχώστου Κύπρου και στη συνέχεια μετακόμισε στο ποδόσφαιρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπερασπιστεί τους στόχους των Miami FC, Tampa Bay Rowdies και San Jose Earthquakes, στην οποία έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2021″.

Στην συνέχεια υπάρχουν δηλώσεις του πρώην γκολκίπερ της Ρίβερ Πλέιτ στο Infobae πριν από μερικά χρόνια, όπου αναφέρεται στην σχέση του με την κοινότητα ιθαγενών Μαπούτσι: “Μεγάλωσα ως παιδί ακούγοντας τον Ρουμπέν Παταγκόνια και τους αδελφούς Μπερμπέλ. Αυτά τα πράγματα έχουν χαθεί. Oι Μαπούτσι μας έμαθαν πολλά για τον πολιτισμό μας. Μου αρέσουν αυτά τα πράγματα, με γεμίζουν. Είμαι περίεργος, μου αρέσει να ξέρω πώς ζουν, πώς σκέφτονται. Όταν μου κάνουν τέτοιου είδους προσκλήσεις, δεν διστάζω καν. Η γυναίκα μου ξέρει ότι αφαιρεί μια μέρα διακοπών με την οικογένεια, αλλά ξέρει ότι μου αρέσουν τέτοιου είδους πράγματα και τα δέχεται γιατί με γεμίζουν πολύ.

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το πώς ζουν, την ένωση που έχουν. Δεν ζουν με υλικά πράγματα. Ζουν χωρίς τις περιττές ανησυχίες που έχουμε. Ο κόσμος έχει εξελιχθεί πολύ και έχουν μείνει στα πιο ουσιαστικά, όπως το ρεύμα, το φυσικό αέριο… Είναι και ξεχασμένη πόλη, γιατί τα επισκέπτονται μόνο όταν γίνονται εκλογές. Με ενδιέφεραν πολλά πράγματα για αυτούς. Πώς είναι πολιτιστικά οργανωμένες, τι κάνουν για να συνυπάρχουν”.