Τα φιλικά δεν μετράνε αλλά ο Δημήτρης Καρύδας επισημαίνει τα κέρδη από τον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο με αφετηρία κάτι στίχους του αυτόπτη μάρτυρα ΛΕΞ.

Είναι απίθανο οι περισσότεροι παίκτες της εθνικής να ήξεραν τον σαραντάχρονο που καθόταν δύο βήματα από τον αγωνιστικό χώρο του κλειστού της Πυλαίας και παρακολουθούσε τον φιλικό αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο. Ακόμη όμως και αν ήξεραν το όνομα του Θεσσαλονικιού ράπερ ΛΕΞ είναι απίθανο να έχουν ακούσει τραγούδια του. Η τους στίχους του intro από τον τελευταίο του δίσκο που λένε: ‘’Κάθε χρονιά η χρονιά μας, το΄παν οι μάγισσες και οι χαρτορίχτρες’’.

Αυτό ακριβώς χωρίς να χρειάζεται να προστρέξουμε στις γνώσεις μαγισσών και μέντιουμ…

Η εθνική νιώθει μετά από 15 χρόνια πίκρας, μιζέριας και εσωστρέφειας ότι αυτή η χρονιά είναι η χρονιά της. Και ότι επιτέλους μπορεί όχι απλά να ονειρεύεται μεγάλα πράγματα αλλά είναι και έτοιμη να τα πετύχει. Γιατί οι προσδοκίες υπήρχαν κάθε ένα από τα προηγούμενα 15 καλοκαίρια αλλά ματαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν. Φέτος, φάνηκε από το προολυμπιακό της Αθήνας ότι η ομάδα αποπνέει υγεία, δεν υπάρχουν σημαντικά εσωτερικά ζητήματα και κυρίως υπάρχει ο άνθρωπος που αποτελεί….εγγύηση.

Είναι φανερό ότι ο Βασίλης Σπανούλης έχει βάλει από την πρώτη στιγμή τους όρους του στη λειτουργία της ομάδας και τους τηρεί χωρίς τεθλασμένες γραμμές και διασταλτικές ερμηνείες. Μια ήττα σε ένα φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο και μάλιστα με βασικούς παίκτες απόντες δεν θα σήμαινε πολλά για τον περισσότερο κόσμο. Τα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων κάποτε ήταν πρωτοσέλιδα στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής. Πλέον δεν σημαίνουν πολλά για τον κόσμο αλλά μόνο για το προπονητικό επιτελείο. Φευ….

Ο Σπανούλης στο μνημειώδες τελευταίο τάιμ αόυτ τα… έχωσε στους παίκτες, κτύπησε το φιλότιμο τους και κατάφεραν ενώ ήταν 39 λεπτά πίσω στο σκορ να νικήσουν τους Πορτορικάνους. Μαθημένος να σιχαίνεται την ήττα ο Σπανούλης προφανώς δεν συμμερίζεται το δόγμα περί αποτελεσμάτων των φιλικών αγώνων.

Το είπε και το επανέλαβε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο. Θέλει μια ομάδα που να έχει χαρακτήρα. Και δεν δίνει κανένα άλλοθι και σε κανένα. Την εθνική περιμένει στη Λιλ ένας όμιλος μεγαθηρίων. Τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος απέναντι στην Ισπανία και σε δύο ομάδες με οκτώ εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ η κάθε μια στο ρόστερ της.

Αλλά μην το πείτε στον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό γιατί προφανώς θα μπείτε αυτόματα στη μαύρη λίστα του. Ο Σπανούλης έδειξε από ένα απλό ασήμαντο φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο ότι θέλει μια ομάδα που να μάχεται ανεξάρτητα αντιπάλου και σκορ. Με το ίδιο δόγμα που πήγε να παίξει σε ένα όμιλο φωτιά στην πρώτη φάση του παγκοσμίου το 2006 η εθνική όταν ο ίδιος φορούσε φανέλα και σορτσάκι.

Και ένα είναι σίγουρο: Αυτή η εθνική θα πάει στη Γαλλία για να παίξει όσες πιθανότητες της αντιστοιχούν. Αν είναι πολλές ή λίγες αυτό μένει να φανεί. H όπως θα μπορούσε να πει ο αυτόπτης μάρτυρας της νίκης της εθνικής ΛΕΞ στον Σπανούλη χρησιμοποιώντας στίχους του: ‘’προς το παρόν είσαι so hot και παραμένεις στο κόλπο’’.