Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση (14:30) κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσει στις 17:00 η συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση (14:30) κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσει στις 17:00 η συνάντηση για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Στη χθεσινή τετράωρη συνάντηση στο Χίλτον με το Κουαρτέτο με αποκλειστικό θέμα τα δημοσιονομικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών περισσότερο άκουσαν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει να εφαρμοστεί μείωση του αφορολογήτου και των καταβαλλόμενων συντάξεων, με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η μείωση του αφορολόγητου θα ξεκινήσει από το 2019, ενώ το ΔΝΤ ζητάει η μείωση των συντάξεων να ξεκινήσει το 2018, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση θα πετύχει να πέσουν οι μειώσεις από το 2019, όπως ίδια επιθυμεί.

Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η αρχική θέση των δανειστών αφορά σε μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ. Παράλληλα, όπως γράφουν Τα Νέα, αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (σήμερα 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (29%).

Είναι, κατά την άποψή τους, δύο παρεμβάσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αλλά απέχουν πολύ από την προσέγγιση της κυβέρνησης όταν έβαζε φόρους περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τις επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Το λογαριασμό κλήθηκαν να πληρώσουν οι υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις, με αποτέλεσμα -κατά την άποψη των δανειστών- τη φοροδοτική τους εξάντληση με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των απλήρωτων φόρων (14 δισ. ευρώ το 2016 τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα) αλλά και για τη συρρίκνωση της κατανάλωσης με άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Οι αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές φέρνουν στο προσκήνιο μια νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ αν συνοδευόταν από διατήρηση του ισχύοντος πρώτου συντελεστή 22% θα σήμαινε φόρο 462 ευρώ για έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μηνιαίες αποδοχές 571 ευρώ ή 8.000 ευρώ το χρόνο. Ξαφνικά η εφορία θα του ζητούσε, σχεδόν ένα μηνιάτικο.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες ένα χαμηλότερο πρώτο συντελεστή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πιθανή γραμμή συμβιβασμού θα ήταν στην περιοχή του 12%. Σε αυτή την περίπτωση, μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ για τον υπάλληλο των 517 ευρώ το μήνα, θα σήμαινε φόρο 252 ευρώ.

Πηγή: www.news.gr