Η διοίκηση της Euroleague ανακοίνωσε πως από τη σεζόν 2027-2028 θα ισχύσουν νέοι κανόνες στο Financial Fair Play.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, οι κανονισμοί συνδέουν τα επίπεδα αμοιβών των παικτών με τις συλλογικές επιχειρηματικές επιδόσεις των συλλόγων.

Οι κανονισμοί έχουν συμφωνηθεί με τους συλλόγους και την ELPA.

Η Συνέλευση των συνδικαιούχων μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA) ενέκρινε την εφαρμογή των Προτύπων Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (CBS), ένα νέο σύνολο κανονισμών που διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας και Ευ Αγωνίζεσθαι (FSFPR).

Οι Κανονισμοί Οικονομικής Σταθερότητας και Ευ Αγωνίζεσθαι αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15 με στόχο την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των συλλόγων από τον οικονομικό κίνδυνο μεμονωμένων συλλόγων, περιορίζοντας τη συνεισφορά των μετόχων των συλλόγων και προωθώντας την επιχειρηματική απόδοση. Το CBS θα συνυπάρχει με τους ήδη ενεργούς κανονισμούς για την οικονομική σταθερότητα και το ευ αγωνίζεσθαι, όπως το σύστημα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή οι έλεγχοι της συνολικής οικονομικής κατάστασης των συλλόγων, μεταξύ άλλων, με σκοπό να

1.       Να ευθυγραμμίσει τους στόχους των ενδιαφερομένων μερών με την αναφορά των ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων αμοιβών στα συλλογικά παραγόμενα έσοδα των συλλόγων, ενισχύοντας την εμπορική εταιρική σχέση μεταξύ παικτών και συλλόγων.

2.       Να προωθήσει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία με τον καθορισμό εύρους δαπανών για τους παίκτες που είναι ίσα για όλες τις ομάδες της διοργάνωσης με βάση τα συλλογικά παραγόμενα έσοδα των συλλόγων.

3.       Πρόληψη ακατάλληλων πρακτικών με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης κάθε συλλόγου με τα προκαθορισμένα επίπεδα πριν από την εγγραφή των παικτών κάθε σεζόν.

4.       Αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των συμμετεχουσών ομάδων.

Τα νέα Πρότυπα Ανταγωνιστικής Ισορροπίας αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αγωνιστικών περιόδων μετά από μια διαδικασία συνεργασίας με μια επιτροπή συλλόγων και έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί από την Ένωση Παικτών της Ευρωλίγκας (ELPA). Το CBS αποτελεί μια φυσική εξέλιξη των υφιστάμενων Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας και Ευ Αγωνίζεσθαι για να ανταποκριθεί στην τρέχουσα πραγματικότητα των συλλόγων και του πρωταθλήματος, παρέχοντας ίσα επίπεδα αμοιβών για όλους τους συλλόγους με βάση τον μέσο όρο των συλλογικών εσόδων των συλλόγων της EuroLeague και όχι τα έσοδα κάθε μεμονωμένου συλλόγου. Αυτή η ιδέα βασίζεται στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα του πρωταθλήματος, εναρμονίζοντας τον αντίκτυπο των διαφορετικών μοντέλων φορολόγησης σε όλη την ήπειρο, αποτιμώντας όλους τους δείκτες με βάση τα καθαρά ποσά.

Το επικαιροποιημένο FSFPR θα εισαγάγει τρία κοινά επίπεδα αμοιβών για όλες τις ομάδες – Base, High και Low – τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των καθορισμένων εσόδων των συλλόγων (LCDR: ημέρα παιχνιδιού, εμπορικά και άλλα) που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο αγωνιστικών περιόδων. Αυτά τα επίπεδα θα σηματοδοτούν την ελάχιστη και τη μέγιστη δαπάνη για κάθε σύλλογο για αμοιβές, ενώ θα επιτρέπουν εξαιρέσεις για ορισμένους παίκτες με στόχο την προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εισάγεται υποχρεωτική ελάχιστη δαπάνη για τις αμοιβές των παικτών στο πλαίσιο του FSFPR, που εγγυάται ότι ένα ελάχιστο καθαρό ποσοστό 32% όλων των συλλογικών εσόδων θα δαπανάται για τους αθλητές της EuroLeague, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με τους παίκτες των οποίων η συμβολή στην αύξηση των εσόδων θα επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα των αμοιβών τους.

Βασικές έννοιες των προτύπων ανταγωνιστικής ισορροπίας (CBS):

Χαμηλό επίπεδο αμοιβών «LRL» (32% του μέσου όρου των καθορισμένων εσόδων των αδειοδοτημένων συλλόγων (LCDR), υπολογιζόμενο στην εύλογη αγοραία αξία για μια περίοδο δύο αγωνιστικών περιόδων): Το ελάχιστο καθαρό ποσό που πρέπει να δαπανά κάθε σύλλογος για τους μισθούς των εγγεγραμμένων παικτών. Οι συνδεδεμένοι σύλλογοι, δηλαδή οι σύλλογοι που δεν συμμετέχουν με μακροχρόνια άδεια, θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης του επιπέδου χαμηλών αποδοχών.

Επίπεδο βασικής αμοιβής «BRL» (40% του μέσου όρου των καθορισμένων εσόδων των αδειοδοτημένων λεσχών (LCDR)): Το μέγιστο καθαρό ποσό που όλοι οι σύλλογοι μπορούν να δαπανήσουν για όλους τους μισθούς των εγγεγραμμένων παικτών, εξαιρουμένων: Παίκτες Anchor, παίκτες U23, παίκτες με παρατεταμένη θητεία, μακροχρόνια τραυματίες παίκτες και εξαιρέσεις μεσαίου βεληνεκούς.

Υψηλό επίπεδο αμοιβών «HRL» (60% του μέσου όρου των καθορισμένων εσόδων των αδειοδοτημένων λεσχών (LCDR): Το μέγιστο καθαρό ποσό που κάθε σύλλογος μπορεί να δαπανήσει για τους μισθούς των εγγεγραμμένων παικτών, συμπεριλαμβανομένων των παικτών Anchor και εξαιρουμένων των παικτών U23, των παικτών με παρατεταμένη θητεία, των μακροχρόνια τραυματιών και της Εξαίρεσης μεσαίου βεληνεκούς.

Ανταγωνιστικό ισοζύγιο αποζημίωσης «CBC»: Κάθε σύλλογος που δαπανά πάνω και πέρα από τα καθορισμένα Βασικά ή/και Υψηλά Επίπεδα Αποδοχών θα πρέπει να αποζημιώσει όλους τους άλλους συλλόγους που παραμένουν εντός των καθορισμένων ορίων.

Πρακτικό παράδειγμα

Τα Πρότυπα Ανταγωνιστικής Ισορροπίας θα έχουν μια μεταβατική περίοδο μίας πλήρους αγωνιστικής περιόδου (2024-25) για να προσαρμοστούν οι συμμετέχοντες σύλλογοι στους νέους κανονισμούς, ενώ τα μέτρα θα εισαχθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, φθάνοντας σε πλήρη εφαρμογή την αγωνιστική περίοδο 2027-28…

Η Ευρωλίγκα Μπάσκετ, εκ μέρους των συλλόγων της, ευχαριστεί την ΕΛΠΑ για τη συνεργασία της στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, μια μεγαλύτερη προστασία των παικτών από την οικονομική αστάθεια και μια συνεργασία που ευθυγραμμίζει τους συλλόγους, τους παίκτες και τα γραφεία της λίγκας κάτω από τον κοινό, γενικό στόχο της ανάπτυξης της Ευρωλίγκας».