Aποστολή στην Βαρκελώνη: Δημήτρης Καρύδας
Το Mini Estadi, το βοηθητικό γήπεδο της Μπαρτσελόνα, χωρητικότητας 16.000(!) θεατών βρίσκεται ακόμη στη θέση του. Απέναντι από το Νόου Καμπ αλλά δεν είναι πια η «κυψέλη» των φυτωρίων της Μπάρτσα, ούτε η έδρα της ομάδας νέων που όπως οι περισσότερες των Ισπανικών συλλόγων μετέχει κανονικά στα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών ως ανεξάρτητη ομάδα. Για την ακρίβεια, είναι ένα γήπεδο που περιμένει τη…μπουλντόζα. Στον συγκεκριμένο χώρο θα κτιστεί το νέο Παλάου Μπλάου Γκράνα που θα γίνει το καινούργιο σπίτι της ομάδας μπάσκετ. Οι εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή το χειμώνα ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2018 και θα ολοκληρωθούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2020. Η νέα έδρα της Μπαρτσελόνα θα χωράει 12.000 κόσμο σε αγώνες μπάσκετ και κάτι παραπάνω (γύρω στους 600-700 περισσότερους θεατές) σε συναυλίες ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει μια κοινοπραξία κατασκευαστών την οποία αποτελούν η HOC, εταιρεία με βάση το Λονδίνο και η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική φίρμα της Βαρκελώνης. Η μακέτα του νέου σταδίου που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα δείχνει ότι στην ουσία θα πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά γήπεδα μπάσκετ στην Ευρώπη και ένα αληθινό state of art! Σύμφωνα με τις πρώτες εικονικές ‘’φωτογραφίες» φωτισμένο το βράδυ θα θυμίζει διαστημόπλοιο και θα φαίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Εσωτερικά θα είναι πολύ λειτουργικό και θα θυμίζει το AT&T έδρα των Σαν Αντόνιο Σπερς, γήπεδο που αναμόρφωσε η HOC πριν από μερικά χρόνια ενώ η ίδια εταιρεία έκτισε και την έδρα των Ατλάντα Φάλκονς του NFL και μερικές δεκάδες ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Εσωτερικά θα διατηρηθεί η μορφή του σημερινού Μπλάου Γκράνα αλλά με πιο λειτουργικές εξέδρες και ένα τεράστιο matrix στη μια πλευρά. Η πρόβλεψη μιλάει για 24 σουίτες και μεγάλα εστιατόρια με πανοραμική θέα στον αγωνιστικό χώρο. Κάπως έτσι θα περάσει στην ιστορία το σημερινό Παλάου Μπλάου Γκράνα που μετράει πια 46 χρόνια ζωής αφού δόθηκε σε χρήση το 1971, ουσιαστικά όταν επαναδραστηριοποιήθηκε το τμήμα μπάσκετ της ομάδας που για αρκετά χρόνια είχε διαλυθεί.
Το κόστος του νέου έργου δεν έχει ανακοινωθεί αλλά τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα στη Βαρκελώνη. Για την ακρίβεια λεφτά υπάρχουν. Χθες σε μια συνέντευξη τύπου η κεντρική διοίκηση της Μπαρτσελόνα παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τον φετινό προϋπολογισμό του συλλόγου και ειδικότερα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τα έσοδα της Μπαρτσελόνα φτάνουν στο μυθικό ποσό των 897 εκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα περίοδο και είναι περίπου 190 εκατομμύρια αυξημένα από πέρσι. Όσα περίπου πήρε ο σύλλογος από τη μεγαλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών του Νειμάρ στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οικονομικός διευθυντής της ομάδας τα έσοδα προέρχονται: Από χορηγίες μεγάλων εταιρειών 300 εκατομμύρια, από την πώληση του Νεϊμάρ 198, από τα έσοδα των διαφόρων εκδηλώσεων του γηπέδου (γύρος του σταδίου, μπουτίκ, εισιτήρια αγώνων) 195 και τα υπόλοιπα 186 από τα τηλεοπτικά συμβόλαια της ομάδας. Τα έξοδα υπολογίζονται στα 865-895 εκατομμύρια. Η διαφορά των 30 εκατομμυρίων έχει να κάνει με τις πιθανές μεταγραφές της ομάδας. Από τα 865 εκατομμύρια τα 479 αφορούν τα συμβόλαια των παικτών! «Μόνο οι ομάδες του ΝΒΑ και του Αμέρικαν φουτμπολ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα έσοδα από τα δικά μας», δήλωσε ο Οσκαρ Γκράου, οικονομικός σύμβουλος της ομάδας. Σύμφωνα με μια έρευνα της εφημερίδας La Razon η Μπαρτσελόνα είναι μακράν της δεύτερης η ποδοσφαιρική ομάδα με τα περισσότερα έσοδα στην Ευρώπη. Τα δικά της 897 εκατομμύρια μοιάζουν πολύ μακρινά για τις ομάδες που ακολουθούν στη λίστα που δημοσιεύει η Ισπανική εφημερίδα. Δεύτερη σε έσοδα είναι η Ρεάλ με 690 εκατομμύρια ευρώ, Τρίτη η Μάντσεστερ με 655, 4η η Μπάγιερν με 570, 5η η Μάντσεστερ Σίτι με 548 και την εξάδα των κροίσων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συμπληρώνει η Ρασίγκ Παρί με έσοδα 540 εκατομμυρίων.