Ένας από τους σημαντικότερους μέσους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποφάσισε να βάλει τέλος σε μία τεράστια καριέρα με πολλές διακρίσεις και αποδοχή από τους πάντες, συμπαίκτες και αντιπάλους για την αδιαμφισβήτητη του αξία.

Ο Αντρές Ινιέστα, με πολύ πόνο ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Μία πολύ δύσκολη απόφαση που την πήρε με πολύ πόνο και όπως χαρακτηριστικά είπε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του, δεν περίμενε ότι θα έρθει ποτέ αυτή η στιγμή. Πράγματι πίεσε πολύ το σώμα του τα τελευταία χρόνια να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου, αλλά πλέον όντας 40 ετών κατάλαβε ότι το τέλος έχει έρθει και γι΄αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή και άνθρωπο.
Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα που στιγμάτισαν τη μεγάλη του καριέρα. Το «barcauniversal» επέλεξε τις οκτώ σημαντικότερες:

8. Το απίστευτο Εuro του Ινιέστα
Ο Αντρές Ινιέστα έχει να θυμάται πολλά γεγονότα, από πολλές διοργανώσεις, αλλά η πορεία του στο UEFA Euro 2012 θα μείνει ως μία από τις καλύτερες στιγμές του. Ο «θρύλος» της Μπαρτσελόνα ήταν ο πρωταγωνιστής στη μεσαία γραμμή της «La Roja» από την εναρκτήρια αναμέτρηση με την Ιταλία, όπου αναδείχθηκε «man of the match», μέχρι τον τελικό, πάλι με τους «ατζούρι», παίρνοντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά.

7. Το ένδοξο 2009
Οι 6 τίτλοι της Μπαρτσελόνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα το 2009 έθεσαν τα θεμέλια για τη «Χρυσή Γενιά» τα επόμενα χρόνια. Κερδίζοντας κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν εκείνη τη σεζόν, οι Καταλανοί έφυγαν με έξι τρόπαια και ο Ινιέστα ήταν βασικός πυλώνας σε όλη τη διαδρομή.
Παρά το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά έπαιζε περισσότερο ως επιθετικός παρά ως μέσος, αποτέλεσε κρίσιμο συστατικό του θρυλικού «τίκι-τάκα» και παραμένει μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ένδοξης καριέρας του.

6. Ο τελικός του Champions League το 2015
Η Μπαρτσελόνα δεν είχε μεγάλη επιτυχία στο Champions League τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάστηκε τη μαγεία του Ινιέστα την τελευταία φορά που πήρε το στέμμα.
Παίζοντας κόντρα στη Γιουβέντους στον τελικό της διοργάνωσης του 2015, ο σπουδαίος αυτός μέσος, έκλεψε την παράσταση με την ικανότητά του στο κέντρο του γηπέδου και τη σύνδεσή του με τον Λιονέλ Μέσι.
Μάλιστα, έδωσε και την ασίστ στο πρώιμο γκολ του Ιβάν Ράκιτιτς εκείνο το βράδυ, στη νίκη με σκορ 3-1 και αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

5. Ο τελικός του Copa del Rey το 2018
Αυτό που κάνει τον τελικό του Copa del Rey του 2018 κόντρα στη Σεβίλλη λίγο πιο ξεχωριστό από τις άλλες στιγμές αυτής της λίστας είναι το γεγονός και μόνο ότι ήρθε προς το τέλος της καριέρας του στην Μπαρτσελόνα, όταν ήταν κοντά στα 34. Παίζοντας στο λυκόφως του με την ευρωπαϊκή ελίτ, ο «μικρός μάγος» έβαλε φωτιά στο γήπεδο και έτρεχε ακατάπαυστα, σαν να ήταν δέκα χρόνια νεότερος.
Πέρα από το ότι κινούσε τα νήματα στον αγωνιστικό χώρο και υπαγόρευε το παιχνίδι ως συνήθως, πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και ήταν ο καλύτερος παίκτης στον αγωνιστικό χώρο στο φινάλε, καθώς η Μπαρτσελόνα κέρδισε εύκολα με σκορ 5-0.

4. Standing ovation στο «Μπερναμπέου»
Το «El Clasico» εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ως εκ τούτου «στεγάζει» τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στο άθλημα. Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των οπαδών όχι μόνο για αθλητικούς, αλλά και για πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους.
Ο Αντρές Ινιέστα, μέχρι και σήμερα, παραμένει ένας από τους ελάχιστους παίκτες της Μπαρτσελόνα που χειροκροτήθηκε στο Santiago Bernabeu μετά το γκολ και την ασίστ του, στη νίκη της ομάδας με 4-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης το 2015. Είναι ξεκάθαρο γιατί η κληρονομιά του, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αντιπαλότητα στο ποδόσφαιρο.

3 Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις
Μετά από 22 ολόκληρα και ξεχωριστά χρόνια στην Μπαρτσελόνα, ο Ινιέστα αποχαιρέτησε τον σύλλογο της ζωής του το 2018. Καθώς βγήκε για τελευταία φορά στο «Camp Nou», τον υποδέχθηκαν για πολλοστή φορά με ένα θερμό standing ovation οι οπαδοί και μια τιμητική φρουρά από τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο.
Αυτό που χτύπησε την καρδιά, ωστόσο, ήταν αυτό που ακολούθησε αργότερα το βράδυ, καθώς ο Ινιέστα πήρε το δρόμο προς το κέντρο του γηπέδου μόνος του, αφού έσβησαν τα φώτα στο ένδοξο γήπεδο.
Καθισμένος στο κέντρο ολομόναχος στο γρασίδι του «Camp Nou», πέρασε από μπροστά του όλη αυτή η ένδοξη πορεία και η φωτογραφία, μέχρι σήμερα, πυροδοτεί μια σειρά από συναισθήματα στο μυαλό των πιστών της Μπαρτσελόνα.

2 Το δράμα στο «Stamford Bridge»
Ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα οφείλεται στη μαγική στιγμή του Ινιέστα στον ημιτελικό του Champions League την περίοδο 2008/09, καθώς η ομάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του αποκλεισμού και έχανε τη δυναμική που την οδήγησε τελικά στους έξι τίτλους. Η Μπαρτσελόνα έβλεπε τον αποκλεισμό στο 93ο λεπτό του επαναληπτικού με την Τσέλσι στο «Stamford Bridge» να έρχεται βασανιστικά.

Παίρνοντας όμως, μια πάσα του Λιονέλ Μέσι, ο Ινιέστα «πυροβόλησε» έξω από την περιοχή δίπλα από τον Πετρ Τσεχ και έστειλε τους Καταλανούς στον τελικό, σηματοδοτώντας μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του UCL. Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετώπιζε στον τελικό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου την περίμενε μια σχετικά εύκολη νίκη.

1. Είδωλο για ένα ολόκληρο έθνος
Σε μια εποχή που η Ισπανία δεν είχε κατακτήσει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο και η πίεση ήταν μεγαλύτερη στον τελικό με την Ολλανδία, μόνο αυτός ο εμβληματικός κοντούλης που λεγόταν Ινιέστα μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την ευθύνη.
Οδεύοντας ολοταχώς για τα πέναλτι, στο 116ο λεπτό διατήρησε την ψυχραιμία του στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του, για να πετύχει με βολέ το γκολ και να χαρίσει στην Ισπανία, τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.