Άλλη μία ιστορική πτυχή της μεγάλης νίκης της Εθνικής στο «Γουέμπλεϊ»!

H βραδιά της 10ης Οκτωβρίου του 2024, θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων.

Για την ιστορική, πρώτη νίκη της Εθνικής ομάδας επί της Αγγλίας και μάλιστα μέσα στο «Γουέμπλεϊ», αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή επετεύχθη, με τους διεθνείς να πενθούν τον χαμό του συμπαίκτη τους, Τζορτζ Μπάλντοκ, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.

Ωστόσο, το BBC, έφερε στην επιφάνεια και μία άλλη πτυχή της ελληνικής νίκης, διόλου κολακευτική για την Αγγλία, αλλά ενδεικτική του μεγέθους της για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Άγγλοι, η Ελλάδα, έγινε η χώρα με τη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη της ΦΙΦΑ (48η, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών-μελών), από τότε που αυτή καθιερώθηκε, που νικά την Αγγλία μέσα στο έδαφός της, σε επίσημο παιχνίδι!

Τα «λιοντάρια» –που είναι στο Νο.4 του κόσμου αυτή τη στιγμή – είχαν ηττηθεί στο παρελθόν από ομάδα που ήταν χαμηλότερα στην κατάταξη από τη σημερινή «γαλανόλευκη», αλλά αυτό είχε γίνει εκτός έδρας.

Συγκεκριμένα, η 116η τότε στον κόσμο, Β. Ιρλανδία, είχε κερδίσει τους Άγγλους με 1-0 στο Μπέλφαστ, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2005, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006.

Τότε, το γκολ των γηπεδούχων είχε πετύχει ο Ντέιβιντ Χίλι στο 73ο λεπτό. Προπονητής της Αγγλίας σε εκείνο το ματς, ήταν ο Σουηδός, Σβεν Γκόραν Έρικσον, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.

Ποτέ όμως στο παρελθόν, η Αγγλία δεν είχε ηττηθεί εντός έδρας, από ομάδα που βρισκόταν χαμηλότερα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Άλλο ένα «παράσημο» για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σε μία βραδιά όπου οι διεθνείς έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες φιλάθλους, με τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός γηπέδου.