Οι γηπεδούχοι ήταν τα αφεντικά της 2ης αγωνιστικής της Euroleague (οκτώ νίκες σε εννιά παιχνίδια) και ο Θάνος Σολούκος αναλύει τι μας άρεσε, τι δεν μας άρεσε λίγα 24ώρα πριν το τζάμπολ της πρώτης «διαβολοβδομάδας» της σεζόν.

Τώρα αρχίζουν τα ωραία. Τώρα ξεχωρίζουν οι πνευματικά έτοιμοι από αυτούς που ψάχνονται και θέλουν χρόνο. Η σεζόν έχει αρχίσει για τα καλά και μετά από ένα πρώτο αναγνωριστικό 15ήμερο, η πρώτη από τις οκτώ «διαβολοβδομάδες» της Regular Season έχει τζάμπολ την Τρίτη (15/10) στα κανάλια Novasports.

Βέβαια πριν φτάσουμε εκεί, έχουν βγει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές και ειδικά από αυτή που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκαναν το 2/2 με μία μέρα απόσταση κόντρα σε Μπάγερν και Ζάλγκιρις, αντίστοιχα. Έκαναν δηλαδή αυτό που «έπρεπε» εντός έδρας κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους. Οι «πράσινοι» είναι αήττητοι στη κορυφή μαζί με Μονακό, Φενέρμπαχτσε και Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Ολυμπιακός μπορεί να μην ενθουσίασε αλλά ζητούμενο ήταν η νίκη μετά την ήττα στη Πόλη. Ακόμη περιμένει τους αυτοματισμούς και τους τραυματιες «αγοράζοντας» κατά αυτόν τον τρόπο χρόνο για να δέσει σαν ομάδα με τα πολλά νέα πρόσωπα στο ρόστερ.

Η Φενέρμπαχτσε το ντέρμπι και το 2/2

Σαν γενική εικόνα από την 2η αγωνιστική μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι έδρες «μίλησαν» αν και έτυχε αρκετά φαβορί να αγωνίζονται εντός έδρας (βλέπε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μονακό). Το απόλυτο των γηπεδούχων «έσπασε» η Φενέρμπαχτσε στον πρώτο «εμφύλιο» της χρονιάς, ο οποίος ήταν και ματσάρα. Ξύλο, αποβολές, ανατροπή από το -14 σε τέσσερα αγωνιστικά λεπτά (!), αμφιλεγόμενες φάσεις, μεγάλα τρίποντα και στο τέλος χαμόγελα για τον Γιασικεβίτσιους και τους παίκτες του. Δείχνει πολύ γεμάτη η Φενέρ, αλλά ορθά θα επισημάνει κάποιος ότι όταν έχεις 15/27 τρίποντα και ο αντίπαλος σου 6/30, λογικό είναι να δείχνεις γεμάτος και να κερδίζεις. Δίκαιο όμως, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι κατάλαβε το κενό που άφησε πίσω του ο μεγάλος άτυχος της πρεμιέρας, Σκότι Γουίλμπεκιν. Φρόντισε ο Άρτουρς Ζάγκαρς για αυτό, δείχνοντας σε όλη τη μπασκετική Ευρώπη γιατί τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα.

Η Εφές χρειάζεται χρόνο και δεν φαίνεται να είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Ο Σέιν Λάρκιν είναι ανέτοιμος, χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία, ο Τζόρνταν Νουόρα ψάχνει τα ευρωπαϊκά του βήματα και ο Βενσάν Πουαριέ δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει. Το υλικό είναι εκεί, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά. Βέβαια επαναλαμβάνω ότι όταν στην έδρα σου σουτάρεις 20% τρίποντο, δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά.

Ισπανική αντίδραση (;)

Το «κάζο» της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα στη πρεμιέρα ξεπεράστηκε στην 2η αγωνιστική αλλά οι δύο «αιώνιοι» συνεχίζουν να μην με πείθουν. Ειδικά οι μαδριλένοι είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται ενίσχυση σε δύο θέσεις και παρότι επικράτησαν με 93-86 της Παρτίζαν, δυσκολεύτηκαν και φανέρωσαν πολλά αμυντικά κενά. Παράλληλα, χάνουν και τον Αντρές Φέλιζ με τραυματισμό.

Το έργο των «μπλαουγκράνα» ήταν εκ προοιμίου πολύ εύκολο κόντρα στην Άλμπα (88-73) αλλά πραγματικό κριτήριο για την ομάδα του Πεναρόγια είναι η ερχόμενη εβδομάδα με εντός έδρας ματς κόντρα στη Μονακό και ταξίδι στο Βελιγράδι για τον Ερυθρό Αστέρα. Από ένα αδιάφορο παιχνίδι κρατάμε τον Ντάριο Μπριθουέλα (18 πόντους), ο οποίος την τελευταία διετία όποτε παίρνει χρόνο συμμετοχής αποδεικνύει πόσο καλός παίκτης είναι.

Ο Οκόμπο «ντύθηκε» Τζέιμς, η Μονακό πήρε Λόιντ

Ποιος είναι ο closer της Μονακό; Μάικ Τζέιμς, είναι η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό. Όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη η απάντηση. Ο Έλι Οκόμπο το απέδειξε στο παιχνίδι της Τετάρτης (09/10) κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 17 πόντους στο δεύτερο μισό και τεράστια τρίποντα στο φινάλε. Ουσιαστικά εκείνος «υπογράφει» τη νίκη με 85-79, αλλά αν δεν είχε κρατήσει κοντά την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς στο πρώτο μέρος ο Μάικ Τζέιμς, η ήττα δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Βέβαια η είδηση της εβδομάδας δεν είναι το 2/2 της Μονακό εντός έδρας, αλλά η επιστροφή του Τζόρνταν Λόιντ στο Πριγκιπάτο! Αφήνει την έκρυθμη κατάσταση της Μακάμπι και επιστρέφει για να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η φετινή Μονακό είναι υπερπλήρης. Περιμένουμε και τον Φουρκάν Κορκμάζ για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα…

Σιλντς, Κάνααν και… Βιλερμπάν

Όταν μιλάμε για clutch παίκτες, το μυαλό πηγαίνει απευθείας στον Σέιβιον Σιλντς. Όχι σήμερα, συνολικά. Ο Δανός φόργουορντ έσωσε από το 0/2 το Μιλάνο με τεράστια σουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο για να κάμψει τελικά η ομάδα του Έτορε Μεσίνα την αντίσταση της μαχητικής Παρί του κεφάτου παικταρά, Τι Τζέι Σορτς (17 πόντους, 8 ασίστ). Κακό μπάσκετ και πάλι γαι τους Ιταλούς που βρέθηκαν μέχρι και με 8 πόντους πίσω στο σκορ στα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου (63-71) αλλά με επιμέρους σκορ 16-3 πανηγύρισαν στο τέλος. Χωρίς τον τραυματία Νίμπο και το κενό στο «5» θα φανεί ακόμη περισσότερο στην «διαβολοβδομάδα» κόντρα στον Ολυμπιακό (15/10, 21:15, Novasports 4HD) και την Ζάλγκιρις (17/10).

Στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας «εξαργύρωσε» το σπουδαίο «διπλό» στο Παρίσι και ανάγκασε την Μπασκόνια στη πρώτη της ήττα. Δύο πρώην «ερυθρόλευκοι» έλαμψαν και απέδειξαν ότι στο οικοσύστημα των Σέρβων μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο λόγος φυσικά για τους Αζάια Κάνααν (19 πόντους) και Τζοέλ Μπολομπόι (15 πόντους, 8 ριμπάουντ). Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα όμως καθώς υπάρχει το ταξίδι στη Πόλη για την Φενέρμπαχτσε (15/10) και εν συνεχεία το απαιτητικό εντός έδρας ματς της Παρασκευής (18/10) κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Εν κατακλείδι, τρομερά πράγματα συνέβησαν στη Γαλλία με την Βιλερμπάν να κάνει το καλύτερο της δεκάλεπτο στην Euroleague (38-27) και να δημιουργεί απόσταση από την Βίρτους Μπολόνια με το… καλημέρα. Οι Ιταλοί αντέδρασαν, επέστρεψαν, όμως στο τέλος ηττήθηκαν (87-85) με μοιραίο τον καλύτερο παίκτη του, Αζάια Κορντινιέ (23 πόντους, 6 ασίστ).

Η δεύτερη αγωνιστική δεν μας έκανε πολύ σοφότερους, είδαμε όμως αρκετά ντέρμπι και ήταν ένα τέλειο «ορεκτικό» για αυτό που θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Enjoy the flight!