Γιατί η φετινή Νότιγχαμ Φόρεστ έχει τραβήξει τα βλέμματα στην Premier League;

Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2024/25 της Premier League, η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει εξελιχθεί σε μια δύναμη που δεν πρέπει να υποτιμάται από οποιαδήποτε ομάδα. Αυτό το έμαθε καλά άλλωστε η Λίβερπουλ, η οποία γνώρισε τη μοναδική της ήττα ως τώρα από το σύνολο του Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Τι έχει γίνει φέτος και οι «κόκκινοι» έχουν μεταμορφωθεί προς το καλύτερο και έχουν αποσπάσει τα εύσημα των ποδοσφαιρόφιλων στο Νησί;

Ενισχυμένη άμυνα

Από τακτική σκοπιά, η Νότιγχαμ Φόρεστ δείχνει σημάδια ωριμότητας, καθώς έχει δημιουργήσει μια άμυνα που είναι δύσκολο να τη διασπάσεις. Αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο η σταθερότητα που έχουν επιδείξει οι “Κόκκινοι” στα μετόπισθεν, έχοντας δεχθεί έξι τέρματα σε εφτά αγώνες. Μόνο η Λίβερπουλ έχει δεχθεί λιτότερα, ενώ η Άρσεναλ βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τη Φόρεστ

Ο τερματοφύλακας Ματς Σελς έχει επανέλθει δυναμικά φέτος, μετά από μια δύσκολη σεζόν γεμάτη λάθη. Ο Βέλγος γκολκίπερ εμφανίζει σημαντική βελτίωση, με το ποσοστό αποκρούσεών του να ανεβαίνει από το 57,14% στο 76%.

Ο Σελς έχει σταματήσει 3,2 xG περισσότερα από το αναμενόμενο, κάτι που φανερώνει την τεράστια αλλαγή στην απόδοσή του σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Η βελτίωσή του ενισχύει το σύνολο της ομάδας, δίνοντας ασφάλεια στους αμυντικούς και εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του.

Ο Σελς πέρσι Vs φέτος

Στατιστικό2023/242024/25
Ποσοστό αποκρούσεων57.14%76.00%
Γκολ που αποτράπηκαν-7.63.2
Ακριβείς πάσες προς τα εμπρός62.30%82.40%

Ο τερματοφύλακας Ματς Σελς, ο αμυντικός Όλα Άινα και οι κεντρικοί αμυντικοί Μουρίγιο και Νικόλα Μιλένκοβιτς έχουν ξεκινήσει μαζί τους τελευταίους έξι αγώνες, με τον αριστερό μπακ Άλεξ Μορένο να τους ακολουθεί στους τελευταίους τέσσερις. Αυτή η σταθερότητα στην άμυνα αποτελεί έντονη αντίθεση με την περσινή σεζόν, όταν 13 διαφορετικοί αμυντικοί και τρεις τερματοφύλακες συμμετείχαν ως βασικοί σε τουλάχιστον πέντε παιχνίδια στην Premier League.

Σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και αντεπιθέσεις υψηλής ταχύτητας

Η καλή πορεία της Φόρεστ δεν οφείλεται σε κάποια τακτική επανάσταση, αλλά μάλλον στην καλύτερη εφαρμογή των οδηγιών του προπονητή Νούνο Εσπίριτο Σάντο από τους παίκτες. Η σταθερότητα στο αρχικό σχήμα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Νούνο Εσπίριτο Σάντο

Η Νότιγχαμ διατηρεί κατά μέσο όρο μόνο 40% κατοχή μπάλας, αλλά έχει επιτύχει να γίνει μία από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες στις αντεπιθέσεις. Η βελτίωση στην ταχύτητα των επιθέσεων της (2,06 μέτρα/δευτερόλεπτο) την κατατάσσει δεύτερη στη λίγκα, ενώ οι γρήγορες επιθέσεις με τον Άντονι Ελάνγκα και τον Κάλουμ Χάντσον-Οντόι δίνουν νέες διαστάσεις στην επίθεση της ομάδας.

Αν και πέρσι η δημιουργικότητα του Μόργκαν Γκιμπς-Γουάιτ ήταν αναντικατάστατη, φέτος η Φόρεστ έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτησή της από αυτόν. Ο Χάντσον-Οντόι και ο Ελάνγκα αναλαμβάνουν επίσης δημιουργικό ρόλο, επιτρέποντας στην ομάδα να προσφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άκρα.

Στατιστικά Αντεπιθέσεων

Στατιστικό2023/24Κατάταξη2024/25Κατάταξη
Κατοχή41.1%18η39.3%19η
Άμεση ταχύτητα (m/sec)1.932.06
Γρήγορες επιθέσεις1.732.29
Σουτ από αντεπιθέσεις0.951.29
Σουτ εντός στόχου3.8917η5.29

Το κορυφαίο στιγμιότυπο ήρθε στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ, όταν ο Ελάνγκα έδωσε την ευκαιρία στον Χάντσον-Οντόι να σκοράρει το μοναδικό γκολ του αγώνα, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει εξελιχθεί σε μια καλά οργανωμένη και αποτελεσματική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Με άμυνα που αποπνέει σιγουριά, επιθετικές λύσεις από τα άκρα και έναν αναγεννημένο τερματοφύλακα, η ομάδα δείχνει έτοιμη να συνεχίσει να εκπλήσσει στη φετινή σεζόν. Οι πιστοί φίλαθλοι της ομάδας κάνουν όνειρα για Ευρώπη και κανένας δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει με την εικόνα των «κόκκινων» τις πρώτες επτά αγωνιστικές της Premier League. Ωστόσο, για να το πετύχουν θα πρέπει να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και για το υπόλοιπο της σεζόν…