Ο πλοίαρχος αναλαμβάνει τον μαθητευόμενο Σάββατο (19.30, Novasports) καθώς η Μπάγερν Μονάχου του Μάνουελ Νόιερ φιλοξενεί την Στουτγκάρδη του Αλεξάντερ Νούμπελ.

Ο 38χρονος θρύλος της Γερμανίας μια μέρα αναμένεται να αντικατασταθεί από τον δεύτερο, ο οποίος είναι δανεικός από την Μπάγερν Μονάχου. Είναι όμως άξιος διάδοχος ο 28χρονος;

Το 2011, η Μπάγερν έκανε επιδρομή στη Σάλκε για τον ανερχόμενο σταρ τερματοφύλακά της Νόιερ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μετά από 11 τίτλους πρωταθλήματος, δύο τρόπαια UEFA Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και περισσότερες ανέπαφες εστίες από οποιονδήποτε άλλον τόσο στη Bundesliga και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση του Champions League, το βιογραφικό του μιλά από μόνο του.

Με το ένα μάτι στραμμένο στο μέλλον, η Μπάγερν επέστρεψε στο Γκελζενκίρχεν το 2020 για να πάρει τον Νούμπελ με ελεύθερη μεταγραφή, και δεδομένου ότι ο Νόιερ ήταν ήδη στα 30 του, φαινόταν ότι η αλλαγή του στα δοκάρια ήταν επικείμενη. Ωστόσο, ο μεγάλος δεν είχε καμία διάθεση να δώσει τη θέση του και μετά από μόλις τέσσερις εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν 20’/21′, ο Νούμπελ εντάχθηκε στη Μονακό με τη μορφή δανεισμού καθώς αναζητούσε εμπειρία βασικός σε πρώτη ομάδα.

Ο νεαρός ξεκίνησε σε κάθε αγώνα της Ligue 1 στις δύο σεζόν του στο πριγκιπάτο, αλλά είναι η φόρμα του στη Στουτγάρδη που τον έκανε να διεκδικεί για άλλη μια φορά τη θέση του Νόιερ. Η Μπάγερν εξακολουθεί να πιστεύει ξεκάθαρα σε αυτόν, και τον έδεσε με νέο συμβόλαιο που λήγει το 2029. Θα παραμείνει δανεικός στην Στουτγκάρδη του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος της σεζόν 2025/26 και θα αναγκαστεί να περιμένει να κρεμάσει τα γάντια του. Ο Νούμπελ, πρόσφατα πραγματοποίησε και ντεμπούτο στην Εθνική Γερμανίας, στην εκτός έδρας με 1-2 στη Βοσνία.

Πάνω απ’ όλα έδειξε ωριμότητα και συνέπεια την περασμένη σεζόν 2023/24 που τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Μόνο ο Φινλανδός, Λούκας Χράντετσκι (15) της πρωταθλήτριας Λεβερκούζεν, με περισσότερες ανέπαφες εστίες από τον Νούμπελ που έγραψε 11. Ο Νόιερ σημείωσε 7, αν και είχε παίξει μόνο 23 από τους 34 αγώνες της Μπάγερν λόγω τραυματισμών. Ο Νόιερ έχει χτίσει τη φήμη ενός από τους καλύτερους τερματοφύλακες που παίζουν μπάλα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχοντας τελειοποιήσει τον ρόλο του νωρίτερα στην καριέρα του. Κάνει «γκάφες», αλλά περιπολεί επίσης το κουτί του με εξαιρετικό χρονοδιάγραμμα. Για μια ομάδα που ελέγχει την κατοχή για μεγάλα διαστήματα των αγώνων, η ψυχραιμία του είναι καθοριστική.

Η Στουτγάρδη του Σεμπάστιαν Χένες, εν τω μεταξύ, υιοθετεί παρόμοιο στυλ και Νούμπελ έχει επίσης επιδείξει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου τερματοφύλακα. Έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στο πέρασμά του από το 2019/20, την τελευταία του θητεία στη Σάλκε. Ελάχιστοι τερματοφύλακες, ή ακόμη και ποδοσφαιριστές, είχαν τόσο μεγάλη επίδραση όσο ο Νόιερ, ο σημερινός αρχηγός του συλλόγου της Μπάγερν. Από τότε που έκανε το ντεμπούτο του με τη Σάλκε τον Αύγουστο του 2006, ο τερματοφύλακας έχει κάνει 506 συμμετοχές στην Bundesliga – περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη που είναι ενεργός αυτή τη στιγμή, με μόνο δέκα παίκτες να κάνουν περισσότερες εμφανίσεις στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο Νούμπελ, εν τω μεταξύ, διανύει μόλις την τέταρτη σεζόν του στην Bundesliga καθώς πλησιάζει σιγά-σιγά τα 30 του χρόνια, αν και η υπέροχη περσινή σεζόν της Στουτγάρδης τον είδε να προσθέτει και το Champions League.

Το αν μπορεί να ανταποκριθεί στην ηγεσία και την αξιοπιστία του Νόιερ παραμένει ένα ερωτηματικό. Έχει κάνει πολύ δρόμο για να δείξει ότι μπορεί να είναι βασικό μέλος μιας επιτυχημένης στολής. Ωστόσο, σίγουρα θα έχει την ευκαιρία του αφού η Μπάγερν αποχαιρετήσει έναν ήρωα και έχει μια φανταστική ευκαιρία να δείξει στους εργοδότες του τι τους λείπει αυτή τη στιγμή στην Allianz Arena στον αγώνα της 7ης αγωνιστικής. Είναι στο χέρι του…